Site icon runnfun.gr

Οδηγός για αρχάριους στο τρέξιμο

Θέλετε εδώ και καιρό να ξεκινήσετε το τρέξιμο; Βλέπετε όλους γύρω σας να παίρνουν τα βουνά και τα λαγκάδια και ζηλεύετε την ελευθερία τους; Μην σκέφτεστε άλλο, απλά κάντε το. Παρακάτω έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς που αφορούν πως να τρέξετε, τι να φορέστε και τι να φάτε. Πάμε λοιπόν.

Γιατί να τρέξετε αν δεν σας κυνηγάει κανείς;

Το τρέξιμο μπορεί να αλλάξει την ζωή σας. Γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους με το ίδιο πάθος, συμμετέχετε σε πολλούς αγώνες για την εμπειρία και έρχεστε κοντά στην φύση. Κάθε φορά που ξεπερνάτε τα όρια σας νιώθετε πως πέτυχατε έναν ακόμη στόχο, όπως γίνεται και στο αθλητικό στοίχημα netbet όταν βρίσκετε τον νικητή ενός αγώνα.To τρέξιμο σας καθαρίζει το μυαλό και μπορείτε να τρέχετε μόνος σας ή με παρέα. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το βάρος, ή το ιστορικό σας γιατί ο καθένας μπορεί να τρέξει. Κάνει καλό στην υγεία σας αφού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Προγραμματιστείτε

Δεν χρειάζεται να θέτετε στόχους πέρα από τις δυνατότητες σας. Αυτό που θέλετε να κάνετε πρέπει να είναι ρεαλιστικό για να μην πιέζεστε χωρίς λόγο. Αν είστε εντελώς αρχάριος μπορείτε να δοκιμάσετε το πρόγραμμα CHS το οποίο είναι χιλιοδοκιμασμένο. Θα σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή χωρίς να θέλετε να τα παρατήσετε. Αν είστε ήδη σε μια καλή φυσική κατάσταση τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο, σε podcast, εφαρμογές και περιοδικά ή βιβλία που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τους στόχους σας . Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια ενός αξιόπιστου προπονητή και ότι έχουν τη σωστή εστίαση για τους ατομικούς σας στόχους. Δεν θέλετε και δεν υπάρχει λόγος να κάνετε το πρόγραμμα ενός πρωταθλητή.

Μην ανησυχείτε αν είναι δύσκολο στην αρχή

Ο καθένας αγωνίζεται για τον δικό του λόγο και για τα δικά του κίνητρα. Το να τρέχετε γρήγορα και να έχετε αντοχή δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη καθώς το σώμα σας είναι ασυνήθιστο. Κάνετε υπομονή, δώστε στον εαυτό σας χρόνο και μην σταματήσετε μετά την πρώτη, τη δεύτερη ή ακόμη και την τρίτη σας διαδρομή. Το να μην τα παρατήσετε θα είναι κυριολεκτικά από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κάνετε ποτέ. Και κάθε φορά που πιέζετε το σώμα σας να κάνει κάτι νέο, πιθανότατα θα το νιώσετε την επόμενη μέρα. Ο πόνος στους μυς είναι φυσιολογικός και θα περάσει. Αν δείτε όμως πως έχει μεγάλη διάρκεια καλύτερα να ρωτήσετε έναν γιατρό.

Μπορείτε να τρέχετε με παρέα

Η ιδέα του να μιλάτε ενώ τρέχετε μπορεί να σας φαίνεται ακατόρθωτη αλλά το τρέξιμο με έναν φίλο μπορεί να σας δίνει κουράγιο. Αν δεν έχετε κάποιον δικό σας που να του αρέσει τότε σίγουρα θα βρείτε κάποιον στο γήπεδο. Το να κάνετε παρέα με ανθρώπους που αγαπούν το τρέξιμο και είναι θετικοί σε αυτό, θα σας κάνει μόνο καλό.

Αποκτήστε τα σωστά ρούχα

Το τρέξιμο μπορεί να είναι ένα πολύ φθηνό άθλημα – τι περισσότερο χρειάζεστε εκτός από ένα σορτς, ένα μπλουζάκι και μερικούς εκπαιδευτές; Φυσικά, μπορείτε επίσης να ξοδέψετε μια περιουσία σε φανταχτερά ρολόγια GPS και ακριβές συμμετοχές σε αγώνες.

Ένα πράγμα που αξίζει να επενδύσετε είναι τα σωστά παπούτσια. Αυτά δεν χρειάζεται να είναι ακριβά ή να είναι το πιο ωραίο μοντέλο, αλλά θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο άθλημα.

Ανέβασε το ρυθμό

Το τρέξιμο δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό αλλά αν θέλετε να γίνετε γρηγορότεροι, τότε είναι σημαντικό να κάνετε ένα μείγμα γρήγορης και αργής προπόνησης.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε μια από τις ημέρες του Σαββατοκύριακου μια εύκολη μακροχρόνια διαδρομή. Ο απλούστερος τρόπος για τα καταφέρετε είναι: καλή προθέρμανση, στη συνέχεια, τρέξτε πολύ γρήγορα για τρία λεπτά, έπειτα περπατήστε / ή κάνετε τζόκινγκ για ένα λεπτό. Επαναλάβετε έξι φορές.

Φυσικά μπορείτε να μεταβάλλετε το ποσό των επαναλήψεων και τη διάρκειά τους, αλλά η βασική αρχή είναι ότι διδάσκετε στο σώμα σας να εργάζεται σε υψηλότερη ένταση για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο

Κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος. Και ίσως να ζήσετε περισσότερο αν ξεκινήσετε να τρέχετε. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με πολύ υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας έχουν μακρύτερα τελομερή. Αυτά είναι τα προστατευτικά καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων σας και θεωρούνται ένας δείκτης βιολογικής ηλικίας. Η άσκηση αντοχής έχει αποδειχθεί σε μελέτες που διατηρούν το μήκος των τελομερών. Υπάρχει επίσης το σύστημα «βαθμολόγηση ηλικίας», το οποίο υπολογίζει τον χρόνο σας σε σχέση με την ηλικία και το φύλο σας – και μπορείτε να συνεχίσετε να βελτιώνετε αυτές τις βαθμολογίες καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

…και μην ανησυχείτε για τα γόνατά σας

Μια τεράστια μελέτη για σχεδόν 75.000 δρομείς και 15.000 πεζοπόρους το 2013 διαπίστωσε ότι οι δρομείς είχαν σχεδόν το ήμισυ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα με τους περιπατητές. Και όσο περισσότερα μίλια την εβδομάδα έκαναν αυτοί οι δρομείς, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η παχυσαρκία και όχι το χτύπημα του πεζοδρομίου. Φυσικά, εκείνοι με προϋπάρχοντα προβλήματα στο γόνατο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, αλλά για όσους από εμάς με καλή υγεία τα οφέλη υπερτερούν .

(πηγή : the guardian)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version