Site icon runnfun.gr

Πώς “παίζουν” με το μυαλό μας οι καυτερές πιπεριές και η μέντα!

Οι πιπεριές είναι καυτερές και η μέντα κρύα. Τουλάχιστον αυτές οι αισθήσεις ενεργοποιούνται όταν τις τρώμε. Στην πραγματικότητα, όμως, παράγουν θερμότητα ή δροσιά;

Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη η οποία διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Στην ουσία η ίδια η καψαϊκίνη δεν καίει, αλλά αυξάνοντας τη ροή του αίματος, ενεργοποιεί τον οργανισμό, ενώ παράλληλα δρα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που νομίζουμε ότι καιγόμαστε.

Από την άλλη, με την μέντα έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα σαν αίσθηση, αφού θεωρούμε ότι έχουμε… παγάκια στο σώμα μας. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα είναι η ουσία  που δίνει την αίσθηση «δροσιάς» χαρακτηριστικό της μέντας. Δρα διεγείροντας τους υποδοχείς της επιδερμίδας που αντιδρούν στο ψύχος, προκαλώντας έτσι αίσθηση κρύου (επειδή εξατμιζόμενη υποβιβάζει τη θερμοκρασία του δέρματος, δηλαδή ασκεί φυσική δράση στις αισθητήριες απολήξεις των νεύρων). Στην ουσία δεν δροσιζόμαστε, αλλά νομίζουμε ότι δροσιζόμαστε.

Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή, έστω και αν έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, οι δύο ουσίες ενεργοποιούν αισθητήρες του εγκεφάλου και τον ξεγελούν. Και τα δύο αυτά συστατικά, ωστόσο, χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια βιομηχανία, τόσο σε φαρμακευτικά και θεραπευτικά σκευάσματα, όσο και σε τρόφιμα.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιπεριές:

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μέντα:

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version