Site icon runnfun.gr

Η Στοκχόλμη κατασκευάζει νεκροταφείο αναψυχής για… τζόκινγκ!

Του Μάνου Χατζηγιάννη-Κουζουλοί Δρομείς/Ομάδα Αλληλεγύης

Είπαμε πως εμείς είμαστε Κουζουλοί Δρομείς αλλά ανάμεσα σε μνήματα δεν τρέχουμε!

Στο Järvafältet στην Akalla, η πόλη της Στοκχόλμης σχεδιάζει να αναπτύξει μια φυσική περιοχή σε ένα νέο νεκροταφείο. Το νεκροταφείο θα κατασκευαστεί για να επικεντρωθεί στο περπάτημα, την ποδηλασία, το μπάρμπεκιου και το τζόκινγκ.

Το νεκροταφείο θα….δέχεται ανεξαρτήτως θρησκείας και για ταφή και για καύση.

Αναλυτικότερα, το νέο νεκροταφείο με τους χώρους ταφής έχει σχεδιαστεί σαν νησί που περιβάλλεται από μια φυσική περιοχή με λιβαδικές εκτάσεις και χωματόδρομους.

Το νεκροταφείο χτίζεται αφού μεγαλώνει η Στοκχόλμη και αυξάνεται επίσης η ανάγκη φροντίδας των νεκρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπήρξε έλλειψη νεκροταφείου και το όραμα είναι ότι θα έχει την ίδια στρατηγική σημασία και μακροπρόθεσμη προοπτική με το Skogskyrkog hasrden που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης.

Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός πως το νεκροταφείο θα είναι για όλους, ανεξάρτητα από την πίστη ή την έλλειψη πίστης. Στον χώρο θα υπάρχει ένα μνημείο, χώρος αποτέφρωσης, τάφοι δοχείων και τάφοι φέρετρου. Στην περιοχή κατασκευάζονται επίσης ένα μη θρησκευτικό κτίριο τελετών και ένα κτίριο για όσους εργάζονται.

Η περιοχή επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων, επειδή είχε ήδη σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1970 για να είναι ένας χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της κατασκευής αυτό έχει μεγαλύτερη αξία πλέον “σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν νεκροταφεία για αναψυχή, όπως το περπάτημα και το τζόκινγκ“.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όσοι επιλέξουν να τρέχουν στο συγκεκριμένο σημείο, θα τρέχουν….του θανατά!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version