Site icon runnfun.gr

Αλόη: Θαυματουργή αλλά και επικίνδυνη!

aloe vera gel on wooden spoon with aloe vera on wooden table

Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι.

Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα.

Φυτρώνει κυρίως στην Κούβα, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Αφρική και στα Κανάρια νησιά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller.

Για τους αθλούμενους

Η αλόη σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, εκτός από την ενέργεια που δίνει στον οργανισμό, φαίνεται ότι υποστηρίζει την αρθρώσεις, τους χόνδρους και τους ιστούς. Ετσι, ειδικά για όσους τρέχουν, θεωρείτε μια καλή επιλογή, αφού ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό σε βάθος.

H αξία της για τον οργανισμό

Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.

Τα πιο σημαντικά οφέλη

1. Κάνει καλό στις δερματίτιδες και τα εγκαύματα, τους κάλους, τις ουλές και τον έρπη.

2. Κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα.

3. Βοηθά σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αλόη, κυρίως για την περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών.

Στα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χυμό αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική ή εσωτερική χρήση και σκόνη αλόης. Την τελευταία καλό είναι να την αποφεύγετε, καθώς είναι πιο δύσκολο να υπολογίσετε τις δόσεις.

Διαβάστε επίσης: Το τροπικό φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version