Site icon runnfun.gr

Ζωζώ Χριστοδούλου: Η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο καταρρίπτωντας τα στερεότυπα

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1974, όταν η 23χρονη, τότε, αθλήτρια με τον αριθμό 606 τερμάτιζε σε 5 ώρες, ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δείχνοντας το δρόμο σε όλες τις Ελληνίδες.

Έχουν περάσει 47 χρόνια από τότε που η Ζωζώ Χριστοδούλου έδειχνε το δρόμο γι’ αυτό που σήμερα μοιάζει αυτονόητο: να τρέχουν οι γυναίκες στον Μαραθώνιο! Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1974, όταν η 23χρονη, τότε, αθλήτρια της Φιλοθέης γινόταν η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε και τερμάτιζε την απόσταση 42.195 μέτρων από τον Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Στις 14 Νοεμβρίου χιλιάδες άλλες γυναίκες, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Από παιδί ήθελε να τρέχει

Με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε το 1951 στο Κάιρο, όπου και έμεινε μέχρι τα 16 της χρόνια, όταν και ήρθε στην Ελλάδα. Από μικρό παιδί είχε την τρέλα να τρέχει, στο Κάιρο όμως, δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει εύκολα. Με τον ερχομό της στην Ελλάδα, γράφεται στον αθλητικό όμιλο της Φιλοθέης, ξεκινώντας από τις μικρές αποστάσεις 200-400μ. Για αρκετό καιρό ήταν η μόνη γυναίκα στην ομάδα. Λίγο αργότερα ξεκινά να σπουδάζει ψυχολογία, πηγαίνει στον Εθνικό.

Διαβάστε αναλυτικά στο coverstories.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version