Site icon runnfun.gr

Ζαγόρι T.e.R.A 80Km: Ο τόπος πίσω από το βουνό

Ζαγόρι T.e.R.A 80Km: Ο τόπος πίσω από το βουνό

Γράφει ο Γρηγόρης Αποστολίδης*


Οι διοργανωτές του αγώνα λένε πως ‘’μια ζωή δεν φτάνει για να γνωρίσεις το Ζαγόρι. Σαρανταέξι χωριά, πετρόκτιστα γεφύρια, η χαράδρα του Βίκου, οι άγριες κορυφές, οι σάρες και οι απότομοι γκρεμοί, τα αλπικά λιβάδια και η δρακόλιμνη Γκαμήλας, τα ποτάμια και τα πανέμορφα δάση από Ρόμπολα, Πεύκα, Έλατα και Βελανιδιές, συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς. Σε αυτό το υπέροχο μέρος εκτείνεται το ανάπτυγμα του αγώνα, απόστασης 80Km και συνολικής θετικής υψομετρικής 5100m.

Η διαδρομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να περνάς από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία του Ζαγορίου! Ο αγώνας ξεκινάει στις 04:30 το πρωί και ακολουθεί μια ανάβαση συνολικής θετικής υψομετρικής 1315μέτρα μέχρι την κορυφή Τσούκα Ρόσα (Άβαλος). Εκεί φτάνεις το ξημέρωμα και η θέα μοναδική, αλλά αυτό που κυρίως σε μαγεύει είναι οι κόκκινες αποχρώσεις των πετρωμάτων της κορυφής, εξού και το όνομα Τσούκα Ρόσα που στα αρβανίτικα σημαίνει η κόκκινη κορυφή.

Το τοπίο είναι άγριο πανέμορφο, με σάρες και απότομους γκρεμούς και πλέον αρχίζεις να κατηφορίζεις για να περάσεις κάτω από την επιβλητική κορυφή Γκαμήλα μέσα από δάση, δίπλα από τεράστιους όγκους βράχων όπου πάνω τους, σε κόντρα με όλους τους νόμους της φύσης, φύονται πανύψηλα πεύκα. Μετά τη μονή Στομίου δίπλα στον Αωό ποταμό αρχίζει η έντονη ανηφόρα της Νταβάλιστας. Η θέα μοναδικά εντυπωσιακή, αφού μπορείς να διακρίνεις τον κάμπο της Κόνιτσας και του Αωού που ήταν μέσα στα σύννεφα. Η αποθέωση του sky running!

Αφού διασχίσεις κάθετα κάποιες σάρες και τη μοναδική ρεματιά των αγριοκάτσικων φτάνεις στο οροπέδιο των λιμνών. Αλλαγή σκηνικού, λιβάδια, αλπικό τοπίο και λίμνες. Εκεί στα 2050 στέκει πανέμορφη αλλά και μυστηριώδης η δρακόλιμνη Γκαμήλας. Απέναντι μας ο επόμενος στόχος, η Αστράκα 2432μέτρα και το καταφύγιο.

Κατά την κατάβαση από το καταφύγιο της Αστράκας συναντάς με αντίθετη φορά τους αθλητές του μαραθωνίου, οι οποίοι είναι συγκινητικοί, μας δίνουν ασταμάτητα το απαραίτητο κουράγιο να συνεχίσουμε αφού ξέρουνν ότι δεν έχουμε διανύσει ούτε την μισή απόσταση ακόμα. Επόμενο σημείο αναφοράς το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο (44χλμ), τα πιο γνωστά Ζαγοροχώρια. Στο μέγαλο Πάπιγκο υπάρχει μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας (ο σχεδιασμός των σταθμών τροφοδοσίας είναι πολύ σωστός), παίρνεις μια μεγάλη ανάσα-σπρώξιμο από την παρουσία αρκετού κόσμου λίγο πριν την είσοδο σου στο φαράγγι του Βίκου. Εδώ έχουμε την 2η αλλαγή σκηνικού. Ποτάμι, πυκνή βλάστηση με πλατάνια, οξιές και δρυς.

Η σήμανση του αγώνα σε όλη τη διαδρομή είναι εξαιρετική και δεν σου δημιουργεί καμία ανασφάλεια. Επόμενος σταθμός Μονοδένδρι. Έχεις τρέξει 60χλμ είναι μεσημέρι, η βλάστηση δεν είναι πυκνή και πλέον ο Ήλιος και η κούραση έχουν αρχίσει να παίζουν παιχνίδια με το μυαλό και το σώμα σου. Εδώ είναι που αρχίζεις να χάνεις την πίστη σου και να έχεις αμφιβολίες.

Όμως οι διοργανωτές , δρομείς και οι ίδιοι, σου επιφυλάσσουν μια όμορφη έκπληξη! Αλλαγή σκηνικού και πάλι. Κάθε 4χλμ περίπου περνάς και από ένα χωριό. Αυτό και αν είναι ‘’τζελάκι ενεργειακό’’. Βίτσα, Δίλοφο, Κήποι, Καπέσοβο. Πανέμορφα ζαγοροχώρια με κόσμο να σε χειροκροτεί και υπέροχους εθελοντές να σε βοηθούν! Έτσι χωρίς να το καταλάβεις φτάνεις στην κορυφή της σκάλας Τσεπελόβου από κάτω βλέπεις το χωριό, ακούς τη μουσική και ξέρεις πως άλλο ένα υπέροχο ταξίδι στη φύση με μπόλικο διαλογισμό και όμορφες παραστάσεις έχει ζωγραφίσει την ψυχή σου και γεμίσει το μυαλό σου.

Ο αγώνας T.e.R.A. 80Km είναι πραγματικό αυτό που ακούγεται στην δρομική πιάτσα. Ένας αγώνας εμπειρία ζωής και ίσως το καλύτερο 80άρι στην Ελλάδα. ‘Έχοντας τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους βουνού και semi ultra σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχω να πω με το χέρι στην καρδιά πως είναι ένας αγώνας πρότυπο που πρέπει να τον δοκιμάσετε, αφού βέβαια κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία.

Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από την Σλάβικη πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό», το οποίο με την σειρά του είναι παραφθορά του ελληνικού όρος

* Ο Γρηγόρης Αποστολιοδης γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ που δραστηριοποιήται στη χονδρική και λιανική πώληση εξοπλισμού καταδύσης και τριάθλου! Στον ελευθερό του χρόνο τρέχει στο βουνό. Το 2012 έτρεξε τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε συμμετείχε σε πολλούς μαραθωνίους βουνού και semi ultra σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει σαν στόχο να δει τις φυσικές ομορφιές του πλανήτη μας μέσα από το τρέξιμο και τις καταδύσεις.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version