Site icon runnfun.gr

“Το Authentic Big Blue απευθύνεται σε όλους, η Αμοργός θα γίνει καταδυτικός προορισμός”

Ο Δημήτρης Κούμουλος εκτός από πρώην πρωταθλητής κολύμβησης είναι λάτρης της Αμοργού , εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και ιδρυτής της σχολής ONE BREATH Freediving και παράλληλα  πρόεδρος της AIDA HELLAS ,που αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της διεθνούς ομοσπονδίας AIDA International στην χώρα μας.

Επίσης είναι ένας απ΄ αυτούς που πρωτοστήριξαν  την ιδέα του εγχειρήματος για το  Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης (Authentic Big Blue) το οποίο θα λάβει χώρα στην Αμοργό τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο.

Η Aida Hellas αποτελεί παράρτημα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Aida International που σκοπό έχει μέσα από σεμινάρια, πρακτικά και θεωρητικά, να διαδώσει τη γνώση της ελεύθερης κατάδυσης.

Η Aida Hellas πέραν των σεμιναρίων όμως διοργανώνει και αγώνες οι οποίοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για τα υψηλά standards στους τομείς της οργάνωσης και της ασφάλειας, πράγμα που προσελκύει κατά καιρούς δύτες από όλο τον κόσμο και φιλοξενεί προσπάθειες που αποτελούν εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ!

– Δημήτρη δώσε μας τα στοιχεία για την ελεύθερη κατάδυση. Βάλε μας λίγο στο πνεύμα. Πως γίνεται ένας αγώνας και σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται; 

Αρχικά να πούμε πως ελεύθερη κατάδυση είναι οποιαδήποτε μορφή κατάδυσης γίνεται κρατώντας την αναπνοή μας.Επομένως ο καθένας μας που κάνει ένα μακροβούτι στην θάλασσα ουσιαστικά κάνει ελεύθερη κατάδυση.

Η κορυφαία εκδήλωση της ελεύθερης κατάδυσης είναι οι αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση.Τα αγωνίσματα χωρίζονται σε αγωνίσματα πισίνας (σταθερή άπνοια και δυναμικές άπνοιες – μακροβούτια δηλαδή). Στη θάλασσα  τα 3 αγωνίσματα είναι τα εξής : σταθερά βάρη με πέδιλα , όπου ο δύτης θα βουτήξει όσο βαθύτερα μπορεί χρησιμοποιώντας ένα μονοπέδιλο ή διπλά πεδιλα. Υπάρχουν τα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα όπου ο δύτης θα καταδυθεί χωρίς καμία βοήθεια από πέδιλα ή άλλο μέσο , βασιζόμενος μόνο στις κολυμβητικές του ικανότητες. Τέλος είναι και η κατηγορία της ελεύθερης βύθισης (free immersion ) όπου ο δύτης θα καταδυθεί τραβώντας “χεριές” στο σχοινί του αγώνα δίπλα από το οποίο γίνεται ο αγώνας.

Οι αθλητές , όπως και σε πολλά άλλα αγωνίσματα , καταδύονται ένας ένας σε προκαθορισμένους χρόνους με σκοπό πάντα την απόλυτη ασφάλεια.

– Στην Αμοργό στο Authentic Big Blue τι θα δούμε από τους αθλητές; Τι να περιμένουμε;  

Στην Αμοργό θα αγωνιστούμε στα 3 αγωνίσματα θάλασσας εννοείται. Αν βοηθήσει ο καιρός και έχουμε καλές καιρικές συνθήκες πιστεύω θα δούμε πολύ καλές επιδόσεις. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή κάποιοι αρκετά δυνατοί αθλητές , μερικοί από τους οποίους σκοπεύουν να επιχειρήσουν για εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ. Γενικά η περίοδος αυτή είναι καλή αγωνιστικά .

Έχει περάσει το καλοκαίρι που βοηθάει τους αθλητές να κάνουν προπόνηση , η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή ενώ για αρκετούς αθλητές θα είναι ο αγώνας – στόχος της χρονιάς μιας και το παγκόσμιο πρωτάθλημα φέτος γίνεται στο Roatan στις Ονδούρες πράγμα που σημαίνει ότι αρκετοί αθλητές – ειδικά Ευρωπαίοι –  δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μέχρι εκεί για να αγωνιστούν. Μην ξεχνάμε πως το σπορ αυτό παρά το ότι είναι εντυπωσιακό είναι ερασιτεχνικό. Κανείς από τους αθλητές , ακόμα και τους κορυφαίους , δεν  μπορεί να βιοποριστεί μόνο από αυτό.

– Πόσες συμμετοχές έχουμε και από πόσες χώρες; 

Μέχρι τώρα έχουμε περίπου τις 35 συμμετοχές από 10 χώρες. Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους μικρός ο αριθμός , αλλά για καταδυτικό αγώνα και μάλιστα θάλασσας είναι αρκετά μεγάλος. Για να είμαι ειλικρινής η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ειδικά για αγώνα που γίνεται πρώτη χρονιά είναι αριθμός ρεκόρ. Βοήθησε σε αυτό   βέβαια  πάρα πολύ η σύνδεση με την ταινία του Luc Besson που για τους ελεύθερους δύτες είναι κάτι σαν το “ευαγγέλιο”…

– Σε ποιους απευθύνεται ο συγκεκριμένος αγώνας; Αθλητές ή θεατές; 

Το Authentic Big Blue απευθύνεται στους ελεύθερους δύτες όλων των επιπέδων. Οι κορυφαίοι χρειάζονται και πρέπει να υπάρχουν σε ένα αγώνα , ειδικά νέο , για να προσφέρουν την αίγλη που χρειάζεται , τις επιδόσεις και την απαιτούμενη προβολή. Παράλληλα λειτουργούν ως “κράχτης” και για τους υπόλοιπους , τους λιγότερο καλούς που θέλουν να δουν από κοντά τους αθλητές που θαυμάζουν , να βουτήξουν μαζί τους και να μάθουν από αυτούς.

Το ΑΒΒ όμως είναι ταυτόχρονα και μια γιορτή της ελεύθερης κατάδυσης. Κάθε απόγευμα θα έχουμε παράλληλες εκδηλώσεις στο νησί , σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο , επιδείξεις στατικής άπνοιας κλπ. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα άλλο αγώνα!!Επίσης το βλέπουμε και από την τουριστική του μεριά. Οι ελεύθεροι δύτες είναι χιλιάδες  και η χώρα μας μπορεί να γίνει καταδυτικός προορισμός και για ελεύθερη κατάδυση. Οι θάλασσες μας είναι καταπληκτικές και πιο ασφαλείς από πολλές άλλες χώρες. Πρέπει απλά να κάνουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως ο αγώνας είναι ανοιχτός για όλους! Άλλωστε  από τους τωρινούς αρχάριους ελεύθερους δύτες θα προκύψουν οι μελλοντικοί πρωταθλητές.

Όσον αφορά στους θεατές …αυτό είναι το αδύναμο σημείο του σπορ μας. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η live παρακολούθηση ενός αγώνα θάλασσας , σχεδόν αδύνατη θα έλεγα. Κάνουμε βέβαια  κάποιες προσπάθειες με τελευταίου τύπου μέσα να μεταφέρουμε ζωντανή εικόνα από τον βυθό στους θεατές , αλλά προς το παρόν είναι αρκετά δύσκολο και αρκετά ακριβό. Σίγουρα βέβαια κάθε απόγευμα θα παίζονται μαγνητοσκοπημένα πλάνα από τη δράση της ημέρας στην κεντρική πλατεία του νησιού ώστε να απολαύσει και ο κόσμος όσο γίνεται το θέαμα αυτό.

– Σε ποιος απευθύνεται η ελεύθερη κατάδυση; Αναφέρομαι και στα οικονομικά δεδομένα

Οικονομικά η ελεύθερη κατάδυση για λόγους αναψυχής απευθύνεται σε όλους. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ξεκινάει από μία μάσκα και αναπνευστήρα , ενώ στολές και πέδιλα υπάρχουν αρκετά οικονομικά. Αν όμως μιλήσουμε για την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση και ειδικά την προπόνηση και τους αγώνες της θάλασσας , εκεί μιλάμε για ένα σχετικά ακριβό σπορ. Όχι μόνο λόγω  του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και της δυσκολίας που υπάρχει για να προπονηθεί κανείς. Πρέπει να βρεθεί το απαραίτητο βάθος , σκάφος , ζευγάρι για λόγους ασφαλείας , αρκετός χρόνος κλπ.

Στην πισίνα εννοείται τα πράγματα είναι πιο απλά (και οικονομικά παράλληλα) , γι’ αυτό και οι αθλητές πισίνας είναι αρκετά περισσότεροι από αυτούς που συμμετέχουν και στη θάλασσα.

– Θα μπορούσε η ελεύθερη κατάδυση να χαρακτηριστεί σπορ για όλους; 

Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι τα είπα και πιο πάνω. Όσον αφορά στο κομμάτι των ικανοτήτων θα πω ναι , αρκεί ο ασκούμενος να ξέρει μπάνιο και να είναι υγιής. Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι πως η αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση είναι η κορυφαία εκδήλωση της ελεύθερης κατάδυσης. Εγώ αυτό που προτρέπω όσους με ρωτούν να κάνουν είναι να έρθουν πρώτα να δοκιμάσουν την ελεύθερη κατάδυση.

Αν τους αρέσει να εκπαιδευτούν σε μία σχολή έτσι ώστε αυτό που κάνουν να το κάνουν με ασφάλεια , να γνωρίσουν τι συμβαίνει στο σώμα τους κατά τη διάρκεια μίας βουτιάς και να λύσουν ότι απορίες έχουν πάνω  στη δραστηριότητα αυτή. Αν μετά αποφασίσουν  ότι θέλουν  να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους , να προπονηθούν και να συμμετέχουν σε αγώνες εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Άλλωστε όλοι μας πρώτα περπατήσαμε και μετά τρέξαμε.

– Τα σημεία που μπορεί να γίνουν αγώνες είναι συγκεκριμένα; Είναι αρκετά βαθιές οι θάλασσές μας; 

Οι θάλασσες μας είναι αρκετά βαθιές και οι θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλές για αγώνες. Παράλληλα όμως πρέπει τα σημεία αυτά να έχουν σχετικά εύκολη και γρήγορη πρόσβαση για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αθλητών και των διοργανωτών.Θεωρώ υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία τα οποία δεν τα έχουμε βρει ακόμα γιατί δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό.

– Μπορεί ένας άνθρωπος που δεν έχει ξανακάνει ποτέ ή δεν κρατάει την αναπνοή του για αρκετή ώρα να ξεκινήσει εκπαίδευση; 

Βέβαια και μπορεί. Και όπως είπα και πριν αυτό θέλουμε κιόλας. Νέο κόσμο (όχι μόνο ηλικιακά) που να θέλει να ασχοληθεί με την ελεύθερη κατάδυση

– Ποιες είναι οι προσπάθειες που κάνει η Aida Hellas για να κάνει γνωστό το άθλημα στους Έλληνες;

Εκτός από τους αγώνες θάλασσας και πισίνας διοργανώνουμε διάφορα σεμινάρια ελεύθερης κατάδυσης , θεωρητικά ή πρακτικά (πχ. τεχνικής , αναπνοών  κ.α.), στα οποία έχουν δυνατότητα συμμετοχής και μη μέλη του συλλόγου μας , με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος το σπορ. Επίσης κάποιες ανοιχτές προπονήσεις στο κοινό όπως και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο με εισηγητές γνωστούς επιστήμονες του χώρου (πνευμονολόγους , ιατρούς ΩΡΛ κλπ). Στα πλάνα μου για την νέα χρονιά είναι να διοργανώσουμε και τον πρώτο αγώνα πισίνας στην Ελλάδα με live streaming.

– Ποια είναι η πορεία της ελεύθερης κατάδυσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας; 

Σίγουρα ανοδική και σε αγωνιστικό και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια κατά τη γνώμη μου να ανέβουμε κι άλλο. Ζούμε σε χώρα με φοβερές θάλασσες και βυθούς , το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε αυτές και νομίζω ότι αξίζει να δοκιμάσουν όλοι τη δραστηριότητα μας και να γνωρίσουν ένα διαφορετικό κόσμο κάτω από την επιφάνεια. Οι πιθανότητες είναι να κολλήσουν!!

Διαβάστε ακόμα: Σπουδαίοι αθλητές στο The Authentic Big Blue 2017 στην Αμοργό 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version