Site icon runnfun.gr

Θέλεις να διαπιστώσεις αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση;

Εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις καλή φυσική κατάσταση, αλλά τα παρακάτω τεστ θα το επιβεβαιώσουν ή θα το αναιρέσουν. Βάλε τα αθλητικά σου και πάρε θέση κάνοντας αυτά τα 4 εύκολα test φυσικής κατάστασης σπίτι σου.

Υπάρχει και τρόπος να δείτε αν είστε σε φόρμα για την ηλικία σας. Δείτε ΕΔΩ

1 test:Δύναμης κορμού

Τι να κάνεις: Ξάπλωσε στο πάτωμα, λύγισε τα πόδια σου και τοποθέτησε τις άκρες των δαχτύλων των χεριών σου πίσω απ’ τ’ αυτιά. Από την ξαπλωτή θέση, σήκωσε το πάνω μέρος του σώματός σου και φέρτο ως τα γόνατα και μέτρα πόσους κοιλιακούς μπορείς να κάνεις σ’ ένα λεπτό. Φρόντισε να σφίγγεις τους κοιλιακούς σου μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, για να μην καταπονήσεις τη μέση ή τον αυχένα σου. Για περισσότερη ευκολία ζήτησε από κάποιον να σου κρατάει τα πόδια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 Ηλικία                                     18 με 25                      26 με 35

Εξαιρετικά                                    >43                            >39

Καλά                                       37 με 43                      33 με 39

Άνω του μετρίου                     33 με 36                      29 με 32

Μέτρια                                    29 με 32                      25 με 28

Κάτω του μετρίου                   25 με 28                      21 με 24

Ανεπαρκώς                              18 με 24                      13 με 20

Πολύ ανεπαρκώς                        <18                              <13

Πώς να βελτιωθείς: Το Πιλάτες είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να δυναμώσεις τους κοιλιακούς σου. Ακόμα και το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει, αν διατηρείς σωστή στάση του σώματος.

2ο test: Ευκινησίας

Τι να κάνεις: Βάλε ένα σημάδι στο έδαφος, 10 μέτρα ακριβώς μπροστά του βάλε ένα δεύτερο, 5 μέτρα στ’ αριστερά του δεύτερου βάλε ένα τρίτο και ένα τέταρτο στα 5 μέτρα δεξιά του δεύτερου. Αφού πατήσεις το χρονόμετρο, κάνε σπριντ από το πρώτο σημάδι μέχρι το δεύτερο, έπειτα μέχρι το τρίτο στ’ αριστερά, έπειτα συνέχισε στο τέταρτο, γύρισε πάλι στο δεύτερο και τέλος στο πρώτο απ’ όπου ξεκίνησες. Δες το χρόνο σου.

Εξαιρετικά                   11 δευτερόλεπτα

Άνω του μετρίου         11 με 12 δευτερόλεπτα

Καλά                           12 με 13 δευτερόλεπτα

Μέτρια                        13 με 14 δευτερόλεπτα

Κάτω του μετρίου >    14 δευτερόλεπτα

Πώς να βελτιωθείς: Οτιδήποτε περιλαμβάνει την αλλαγή της στάσης του σώματος με ταχύτητα, όπως το μπάσκετ, μπορεί ν’ αυξήσει την ευκινησία σου.

3ο test: Ισορροπίας

Τι να κάνεις: Στάσου όρθιος με τα χέρια στους γοφούς σου, σήκωσε το ένα πόδι και στηρίξου στο άλλο. Στη συνέχεια σήκωσε τη φτέρνα σου, στηρίξου στα δάχτυλά σου και κράτα τη στάση όσο περισσότερο μπορείς. Επανάλαβε το ίδιο με το άλλο πόδι και χρονομέτρησε τον εαυτό σου.

Εξαιρετικά                   >30 δευτερόλεπτα

Άνω του μετρίου         23 με 30 δευτερόλεπτα

Μέτρια                        16 με 22 δευτερόλεπτα

Κάτω του μετρίου       10 με 15 δευτερόλεπτα

Ανεπαρκώς                  <10 δευτερόλεπτα

Πώς να βελτιωθείς: Φρόντιζε να στηρίζεσαι στο ένα πόδι όποτε μπορείς. Για να το κάνεις δυσκολότερο, κλείσε τα μάτια σου. Η γιόγκα, το μπαλέτο και οι πολεμικές τέχνες μπορούν να σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις!

4ο testΑεροβικής κατάστασης

Τι να κάνεις: Ανέβα και κατέβα τα σκαλιά της πολυκατοικίας σου με γρήγορο ρυθμό για περίπου 3 λεπτά κι έπειτα σταμάτησε και μέτρησε τους παλμούς σου για ένα ολόκληρο λεπτό. Τα αποτελέσματα πρέπει να ανταποκρίνονται στο παρακάτω πινακάκι και να έχεις υπόψη πως όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση, τόσο καλύτερη είναι η αεροβική σου κατάσταση, ενώ αντίθετα τα υψηλά επίπεδα σημαίνουν ότι πρέπει να βελτιωθείς σ’ αυτόν τον τομέα.

Ηλικία                          Παλμοί/λεπτό

25 με 35                      137 με 130 bpm

36 με  45                     129 με 123 bpm

46 με 55                      122 με 116 bpm

 Πώς να βελτιωθείς: Ο καλύτερος τρόπος είναι η προπόνηση για σπριντ. Φρόντισε να αυξομειώνεις την ταχύτητά σου κάθε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου δουλεύει περισσότερο και αυξάνει τη δύναμή σου πιο αποτελεσματικά. Άλλες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν πάνω σ’ αυτό είναι ο χορός, η αεροβική και το spinning.

Διαβάστε ακόμα: Δείτε την εφαρμογή που υπολογίζει τη φυσική σας κατάσταση και κάντε το τεστ!

ΠΗΓΗ: WEFIT.GR

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version