Site icon runnfun.gr

Τα 8 δημοφιλέστερα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Μια μικρή παρουσίαση κάποιων από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα παρακολουθήσουμε στους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2022.

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022

 Μπορεί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο αντίστοιχα οι θερινοί αγώνες, όμως και πάλι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο. Είναι κυρίως πιο δημοφιλείς στις βόρειες χώρες, όπου και οι συνθήκες διεξαγωγής τους είναι πιο ευνοϊκές και κατάλληλες.

Γενικά στοιχεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται και αυτοί κάθε 4 χρόνια, όπως συμβαίνει με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κορυφαίοι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στο Πεκίνο της Κίνας για τους Αγώνες του 2022. Συνολικά θα διεξαχθούν 15 διαφορετικά αθλήματα, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αθλήματα στον πάγο, αθλήματα στο χιόνι και Σκανδιναβικά αθλήματα.

Ήδη οι στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν αναρτήσει τις αποδόσεις για τους νικητές σε κάθε άθλημα και πλήθος από ειδικά στοιχήματα για του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Εάν επιθυμείτε κι εσείς να στοιχηματίσετε, μπορείτε να δείτε τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές στην Ελλάδα. Κάντε καλά την έρευνά σας κι αναζητήστε τις καλύτερες στοιχηματικές αποδόσεις.

Ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος ασχολείται με τα χειμερινά αθλήματα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε κάποια από τα πιο δημοφιλή αθλήματά τους, με τα οποία ασχολούνται και κάποιοι Έλληνες αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ας δούμε, ποια μπορεί να σας ενδιαφέρουν να στοιχηματίσετε ή απλά να παρακολουθήσετε στον τηλεοπτικό σας δέκτη:

Χόκεϊ στον πάγο

Το χόκεϊ στον πάγο αποτελεί το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1924 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αθλημάτων των χειμερινών διοργανώσεων. Παίζεται σε ένα παγοδρόμιο, από δύο αντίπαλες ομάδες οι οποίες διαθέτουν καθεμιά από 6 παίκτες εντός του αγωνιστικού χώρου. Στόχος είναι η κάθε ομάδα να βάλει γκολ στην εστία του αντίπαλου τερματοφύλακα, χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του χόκεϊ για να χτυπήσει τον λαστιχένιο δίσκο.

Λουτζ

Λουτζ αποτελεί μια μορφή έλκηθρου στον πάγο. Συγκεκριμένα, μία ομάδα που αποτελείται από τέσσερις αθλητές πραγματοποιεί μία γρήγορη εκκίνηση. Στην ουσία σπρώχνουν αρχικά το έλκηθρο και κάθονται στη συνέχεια επάνω σε αυτό, με σκοπό να ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται μία συγκεκριμένη πίστα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό άθλημα, καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσει το έλκηθρο μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν ακόμη τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Χρειάζονται φυσικά ειδικά διαμορφωμένες πίστες, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο άθλημα και παράλληλα ασφαλείς για τους αθλητές και τους θεατές.

Καλλιτεχνικό πατινάζ

Όπως αναφέρει και η ονομασία του, πρόκειται για ένα καθαρά καλλιτεχνικό άθλημα, το οποίο δεν βασίζεται τόσο στις φυσικές δυνατότητες των αθλητών. Στο καλλιτεχνικό πατινάζ συναντάμε διάφορες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν το ατομικό ανδρών ή ατομικό γυναικών, τα ζευγάρια, καθώς και τον χορό στον πάγο. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε μία εκτέλεση που γίνεται με τη συνοδεία μουσικής. Οι κριτές βαθμολογούν με καλλιτεχνικά κριτήρια τους διαγωνιζόμενους και με βάση την αρτιότητα της εκτέλεσης του προγράμματός τους.

Δίαθλο

Το δίαθλο αποτελεί δύο αθλήματα συνδυασμένα σε ένα. Οι αθλητές πραγματοποιούν σκι σε ανώμαλο δρόμο και σε κάποια διαστήματα της διαδρομής τους πρέπει να σκοπεύσουν με ένα τυφέκιο συγκεκριμένους στόχους και να πάρουν την αντίστοιχη βαθμολογία. Συνεπώς, ο νικητής στο δίαθλο προκύπτει από ένα συνδυασμό βαθμολογίας εύστοχων βολών και καλού χρόνου ολοκλήρωσης της διαδρομής.

Παγοδρομίες

Σε αντίθεση με το καλλιτεχνικό πατινάζ, στην περίπτωση αυτή μετράει αποκλειστικά η ταχύτητα και η αντοχή των διαγωνιζόμενων και όχι η καλλιτεχνική τους απόδοση. Υπάρχει μία κυκλική πίστα, παγοδρόμιο, στην οποία αγωνίζονται οι αθλητές. Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις παγοδρομίες ταχύτητας μεγάλης πίστας και μικρής πίστας, μαραθώνιος αγώνας κλπ. Σκεφτείτε τις παγοδρομίες σαν την αντίστοιχη κατηγορία των αθλημάτων δρόμου και ταχύτητας στον κλασικό στίβο, αλλά στην περίπτωση αυτή με παγοπέδιλα επάνω στον πάγο.

Αλπικό σκι 

Ίσως η πιο δημοφιλής μορφή σκι, η οποία και συνδυάζει την ταχύτητα με την ικανότητα του αθλητή. Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάβαση ενός αθλητή από μία χιονισμένη πλάγια, η οποία έχει διαμορφωθεί από τους διοργανωτές του αγώνα σε πίστα. Ο αθλητής στο συγκεκριμένο άθλημα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή που διαμορφώνεται με την χρήση ελαστικών σημαιών και φυσικά ο στόχος εδώ είναι να τερματίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, ακολουθώντας όμως πιστά την προκαθορισμένη διαδρομή. Σε αντίθετη περίπτωση αφαιρούνται πόντοι.

Ελεύθερο σκι

Αποτελεί την καλλιτεχνική μορφή του σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στην κατηγορία των χειμερινών αθλημάτων. Ο αθλητής λαμβάνει μέρος σε μία χιονοδρομία, με ακροβατικά στον αέρα και διάφορες τεχνικές. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες στο ελεύθερο σκι, όπως για παράδειγμα το Aerial, το Μόγκουλ, το Μπαλέτο και το Σκι Κρος. Κατά κύριο λόγο ο νικητής προκύπτει από τη βαθμολογία των κριτών με βάση την απόδοση του αθλητή καλλιτεχνικά, με εξαίρεση το Σκι Κρος, που είναι εκτός των άλλων και νέο άθλημα στο καλεντάρι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλμα με σκι

Άλλο ένα εντυπωσιακό άθλημα στην κατηγορία των χιονοδρομικών. Οι αθλητές ουσιαστικά κυλούν με τα πέδιλά τους σε μία ράμπα απογείωσης και προσπαθούν να εκτελέσουν ένα άλμα, με σκοπό να φτάσουν όσο το δυνατό πιο μακριά στην πίστα. Πέρα όμως από την απόσταση, υπάρχουν και κριτές στον αγώνα, οι οποίοι βαθμολογούν το στυλ του κάθε αθλητή και την τεχνική του στο άλμα. Λόγ της δημοτικότητας του συγκεκριμένου αθλήματος το βλέπουμε μερικές φορές να πραγματοποιηθεί και το καλοκαίρι σε τεχνητές επιφάνειες.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version