Site icon runnfun.gr

Σαπούνια και αντισηπτικά: Τι να προσέξετε για να είστε ασφαλείς

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών!

Aνταποκρίνεται το αντιβακτηριδιακό σαπούνι ή το υγρό που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό των χεριών στις προσδοκίες σας; Είναι ασφαλές; Εδώ και καιρό έρευνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων προϊόντων αλλά και αναφορικά με την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπογράφηκε από περισσότερους από 200 επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, οι ουσίες τρικλοσάνη και τρικλοκαρβάνη που περιείχαν σαπούνια και υγρά αυτού του είδους, δεν είναι απλά αναποτελεσματικές αναφορικά με την αντιμετώπιση των μικροβίων αλλά παράλληλα αποτελούν δυνητική απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

“Αναποτελεσματικά…”

Ο Ralf Harden, διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ασφάλειας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα εκθέτει τις προειδοποιήσεις του αναφορικά με τις εν λόγω ουσίες στο δελτίο τύπου που ακολουθεί: «Πολλές φορές μπορεί να πάει κάτι λάθος στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Υπάρχουν ουσίες που περιέχουν διοξίνη, ένα ισχυρό τοξικό καρκινογόνο που καθιστά τα προϊόντα αναποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των μικροβίων  ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων και την ευαισθησία στις αλλεργίες. Όταν απελευθερώνεται η διοξίνη στο έδαφος ή το νερό, σχηματίζει επιπλέον διοξίνες, ενώ όταν καίγεται παράγει τις πλέον επιβλαβείς τοξικές ουσίες».

Είχαν απαγορεύσει 17 σαπούνια!

Το Σεπτέμβρη του 2016 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων  απαγόρευσε 17 αντισηπτικά σαπούνια που περιείχαν την τρικλοσάνη και την τρικλοκαρβάνη. «Πολλές φορές τα υποκατάστατα αυτών των προϊόντων είναι πολύ χειρότερα», τονίζει η Arlene Blum, PhD, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη των Πράσινων.

Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. η Unilever, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της με τις δύο ουσίες από το 2017, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η τρικλοσάνη και η τρικοκαρβάνη επέστρεψαν μαζί με αμφιβόλου ποιότητας αντισηπτικά και σαπούνια με αφορμή την πανδημία του covid-19.

Για να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τα επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα θα πρέπει να κοιτάζετε πάντα στις ετικέτες αν αναγράφεται το σήμα EWG VERIFIED ™ .

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων και να μειώσουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, όποτε είναι δυνατόν.

Το νερό και το απλό σαπούνι είναι η πρώτη και βασική επιλογή, ενώ τα απολυμαντικά χεριών είναι μια καλή ενισχυτική μέθοδος για να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά. Τα απολυμαντικά χεριών έχουν συμπληρωματικό ρόλο, δεν αντικαθιστούν το νερό και το σαπούνι στην καθαριότητα των χεριών.

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της διασποράς μικροβίων, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή της πάνας του παιδιού, πριν την ετοιμασία του φαγητού και πριν την κατανάλωση τροφής. Τα απολυμαντικά χεριών δε μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό και το σαπούνι, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα.

Διαβάστε ακόμα: Ζεστό ή κρύο νερό για το πλύσιμο των χεριών; Μύθοι και αλήθειες…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version