Site icon runnfun.gr

Προτάσεις πρωτοκόλλου για να βγουν από το “γύψο” οι μαζικοί αγώνες

Προτάσεις πρωτοκόλλου για να βγουν από το "γύψο" οι μαζικοί αγώνες

Κείμενο του Κωνσταντίνου Σάμιου*

Μετά την εξαγγελία της κυρίας υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη , για την στήριξη του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων σε όλη την ΕΛΛΑΔ από τις 15 Ιούλη, αλλά και μετά την σταδιακή και επιταχυνόμενη επανένταξη όλων των δομών και κλάδων της οικονομίας, είναι αυτονόητο οτι ο τομέας της ΜΑΖΙΚΗΣ-ΛΑΙΚΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ , όπως εκφράζεται με τους πάνω από 900 αγώνες δρόμου , τις δεκάδες χιλιάδες συμμετοχών , ειτε σε δημόσιο δρόμο, είτε στο ορεινό τρέξιμο, ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ξεκινήσει -επανεκκινήσει, και αυτός με την σειρά του.

Οι αγώνες δρόμου που θα διοργανωθούν βέβαια δεν θα έχουν τον χαρακτήρα και την μορφή που είχαν στις προηγούμενες δεκαετίες δράσης και οργάνωσης τους. Η αδήριτη ανάγκη αποφυγής του ΑΜΕΣΟΥ συγχρωτισμού ΚΑΙ της τήρησης των αναγκαίων αποστάσεων, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ του ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

Είναι φανερό και αυταπόδεικτο ότι όλα όσα θα συμφωνηθούν – προταθούν – εγκριθούν θα ισχύουν μέχρι εύρεσης κατάλληλου – αποτελεσματικού – ασφαλούς εμβολίου – φαρμάκου και φυσικά θα αρθούν μετά την παρέλευση της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά και σαν μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ -που βέβαια επιδέχεται διορθωτικών παρεμβάσεων και προτάσεων- θεωρώ ότι θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ να προβεί σε συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΔΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ που θα συμπεριλαμβάνει τις εξής προτάσεις – εκτός άλλων που θα συμπεριλάβει όπως προαναφέρθηκε -, για την έξοδο από την στασιμότητα και την αγωνιστική ακινησία.

ΠΡΩΤΟΝ

Οι αγώνες μαζικού – λαϊκού χαρακτήρα μπορούν να εκκινήσουν μετα την 15 Ιούλη. , εφαρμόζοντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ΤΟΥ ΕΟΔΥ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ

Οι συμμέτοχες σε πρώτη φάση και για τους μήνες Ιούλη έως Οκτώβρη θα έχουν μάξιμουμ συμμετοχών τους 500 για αγώνες μικρότερους του μαραθωνίου δρόμου και έως 200 για τους αγώνες υπεραποστασεων.

ΤΡΙΤΟΝ

ΟΙ εγγραφές θα γίνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ και το ίδιο και οι όποιες χρηματικές συμμέτοχες ,ενώ θα ολοκληρώνονται τουλάχιστον μια εβδομάδα ΠΡΟ της τέλεσης του οποιουδήποτε αγώνα, έτσι ώστε η κάθε διοργάνωση να μπορεί να προγραμματίζει ΟΛΑ τα σχετικά και οριζόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα ΚΑΙ τις αναγκαίες προετοιμασίες για την ορθή τήρηση τους.. ΤΗΝ ημέρα διεξαγωγής του αγώνα δεν θα επιτρέπεται καμμιά νέα εγγραφή.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ

Οι γραμματείες θα στελεχώνονται από εθελοντές που θα φορούν Υποχρεωτικά μάσκα και γάντια , ενώ οι αθλητές συμμετέχοντες θα προσέρχονται για την παραλαβή των αριθμών συμμέτοχης τους ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ μέσα σε φάκελο φορώντας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΣΚΑ.

ΠΕΜΠΤΟΝ

Οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώνουν την προθέρμανση τους φροντίζοντας να το πράττουν ΟΧΙ περισσότεροι από δυο άτομα μαζί και μην ερχόμενοι ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ με άτομα της διοργάνωσης, των τοπικών κοινωνιών , φίλαθλων, ΕΚΤΟΣ των συνοδών – οικογενειών τους. Λίγα λεπτά–3-προ της εκκίνησης ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥΣ και θα τις εναποθέτουν σε ειδικά σημεία αποκομιδής και θα τοποθετούνται στις θέσεις εκκίνησης που θα μπορούν να είναι ανάλογα του πλάτους του οδοστρώματος – χώρου εκκίνησης- από 4 έως 8 η και ακόμα παραπάνω – αυτό θα ισχύει για μεγάλες λεωφόρους -πλατείες , απέχοντας 2 μέτρα αναμεταξύ τους και σε κάθε σειρά εκκίνησης.

ΕΚΤΟΝ

ΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ θα δίνονται τμηματικά – διαλλείματά ανά 15 δεύτερα έτσι ώστε για παράδειγμα για αγώνα που θα έχει 8 θέσεις εκκινήσεων με 2 μέτρα απόσταση ανά δρομέα, και για αγώνα μέχρι 500 συμμετοχών, η ολοκλήρωση του τελευταίου μπλοκ συμμετοχών, θα επέρχεται σε 15.45 λεπτά, ενώ στις υπερπροστασίες και για μέχρι 200 άτομα η εκκίνηση όλων των μπλοκ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 6.15 λεπτά. ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ αν χωρούν περισσότεροι στον χώρο εκκίνησης τότε θα έχουμε λιγότερο χρόνο ολοκλήρωσης της εκκίνησης και το αντίθετο για μακρότερο εύρος.

ΕΒΔΟΜΟΝ

Οι εθελοντές στα τραπέζια εφοδιασμού όπως και οι κριτές θα φέρουν υποχρεωτικά μάσκα – γάντια, ενώ τα εφόδια της διοργάνωσης για κάθε συμμετέχοντα τόσο στον κάθε σταθμό τροφοδοσίας όσο και στον τερματισμό θα δίδονται με σε εξατομικευμένο πακέτο  -τσαντάκι και θα συμπεριλαμβάνουν ΟΤΙ η κάθε διοργάνωση ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ. Ο κάθε συμμετέχων θα παραλαμβάνει το τσαντάκι με τα εφόδια-ΕΦΟΣΟΝ – το επιθυμεί και θα το ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ είτε στον επόμενο σταθμό είτε στον τερματισμό – ειδικά για αγώνες λίγων χιλιομέτρων.

ΟΓΔΟΟΝ

ΟΙ συνοδοί των αθλητών θα μπορούν να τους τροφοδοτούν σε δικά τους τραπέζια απέχοντας τουλάχιστον 20 μέτρα από τα τραπέζια της διοργάνωσης , κατά σειρά απέχοντας 2 τουλάχιστον μέτρα αναμεταξύ τους και φορώντας υποχρεωτικά μάσκα….. Οι αθλητές που δεν συνοδεύονται αλλά θα παραδίδουν τουλάχιστον μια ώρα προ της τέλεσης του αγώνα ατομικά τους είδη – εφόδια θα αναγράφουν υποχρεωτικά το νούμερο τους πάνω στα πακέτα – τσαντάκια τους και θα τα παραλαμβάνουν σε ειδικά τραπέζια της κάθε διοργάνωσης.

ΕΝΑΤΟΝ

Κάθε συμμετέχων παραλαμβάνοντας τον αριθμό του από την γραμματεία θα θερμομετρείτε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τον πιστοποιημένο γιατρό της διοργάνωσης και σε περίπτωση θετικής εμπύρετου κατάστασης θα μετακινείται ΑΜΕΣΑ στο αρμόδιο νοσοκομείο αναφοράς για διερεύνηση της περίπτωσης του , με νοσοκομειακό όχημα της διοργάνωσης η του ΕΚΑΒ. Παράλληλα θα προσκομίζει πρόσφατο -εντός των τελευταίων- 4 προ του αγώνα εργάσιμων ημέρων – ιατρικού – υγειονομικού πιστοποιητικού ελέγχου ότι είναι υγιής και ΔΕΝ νοσεί. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι είναι επιθυμητή η διενέργεια κατάλληλου διαγνωστικού τεστ για την ανίχνευση του covid -19 ΧΩΡΙΣ αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού θα εφαρμοσθούν ΑΠΕΡΕΓΚΛΙΤΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ …

ΔΕΚΑΤΟΝ

Στους αγώνες που διοργανώνονται σε κάθε αστική – ημιαστική – αγροτική περιοχή, οι πολίτες – φίλαθλοι των περιοχών αυτών , αλλά και οι συμμετέχοντες αθλητές ΔΕΝ θα έρχονται σε επαφή -συγχρωτισμό μεταξύ τους διατηρώντας την αναγκαία απόσταση των 2 μέτρων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας

ΕΝΔΕΚΑΤΟ

Αν διοργανώνονται παράλληλα Πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο κατά η μετά το περας των αγώνων από τις τοπικές αρχές η άλλους φορείς, αυτές οι εκδηλώσεις θα διοργανώνονται με αυστηρή τήρηση των κανόνων περί αποφυγής συγχρωτισμού και της τήρησης των αναγκαίων αποστάσεων.

ΔΩΔΕΚΑΤΟ

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ των συμμετεχόντων τόσο προς την εκκίνηση όσο και μετά τον τερματισμό θα γίνεται με τις υποχρεωτικές οδηγίες περί μεταφοράς με τις μισές θέσεις ανά λεωφορείο και με την συμπλήρωση τους τα λεωφορεία θα αναχωρούν ΑΜΕΣΑ…

ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ με το τον ΚΑΘΑΡΟ ΧΡΟΝΟ εκκίνησης – τερματισμού και αφού συμπληρώνονται οι τιμητικές θέσεις ανά γενική κατηγορία- και ηλικιακές κατηγορίες αν υπάρχουν- θα γίνονται οι τιμητικές βραβεύσεις από τους επίσημους τηρώντας τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας με μάσκα και γάντια και αφού ολοκληρώνονται , οι αθλητές θα μετακινούνται ΑΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ. Συνοδοί- ΦΙΛΑΘΛΟΙ-ΠΟΛΙΤΕΣ των τοπικών κοινωνιών ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ αναγκαίων αποστάσεων στον χώρο των απονομών – τερματισμού.

ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ και η χρήση χημικών τουαλετών θα γίνεται με φειδώ και με ΜΕΓΙΣΤΗ προσοχή και με τον κανόνα της χρήσης 1 τουαλέτα – ανδρικών – γυναίκειων- ανά 12 άτομα που με μέριμνα των διοργανωτών θα είναι εγκατεστημένες σε χώρους τόσο στην εκκίνηση , όσο και στον τερματισμό. Η χρήση ΛΟΥΤΡΩΝ θα απαγορεύεται για λόγους προστασίας.

Αγαπητοί φίλοι – φίλες συντρέχτες ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ -ΙΚΑΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ είναι για τους λίγους ελπίζουμε μήνες από τα μέσα του Ιούλη έως στα τέλη Οκτώβρη και θα εξαρτηθούν απο την ελεγχόμενη κατάσταση στον χώρο της πανδημιας.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ , ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ αλλά και η ΕΟΣΛΜΑ-Υ, οι ΦΙΛΟΙ διοργανωτές του κάθε αγώνα , ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ και κυριά ο κάθε συμμετέχων- σα ,θα στερξουν στην πρόταση διαλόγου αυτή , για την επανεκκίνηση και επαναφορά στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ δεκάδων χιλιάδων ΕΛΛΗΝΩΝ πολίτων που αναμένουν με εγκαρτέρηση και μοναδική πειθαρχία την ΩΡΑ αυτή που θα δώσει ένα ακόμα ΜΥΝΗΜΑ , ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

* Ο Κωνσταντίνος Σάμιος είναι υγειονομικός, οδοντίατρος, δημ. σύμβουλος Αιγάλεω με ευθύνη στους λαικούς αγώνες δρόμου.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version