Site icon runnfun.gr

Προετοιμασία σε συνθήκες ζέστης με τη βοήθεια του CR7 DRIVE

Προετοιμασία σε συνθήκες ζέστης με τη βοήθεια του CR7 DRIVE

Όταν τρέχουμε το καλοκαίρι, όχι μόνο βελτιώνεται η διάχυση της θερμότητας στο σώμα και η διατήρηση ηλεκτρολυτών, αλλά παράλληλα παράγονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι να τηρούμε συγκεκριμένους κανόνες, το τρέξιμο μπορεί να είναι απολαυστικό ακόμη και στη ζέστη.

Το καλοκαίρι απολαμβάνω περισσότερο το τρέξιμο. Υπάρχουν, όμως, προσωπικοί λόγοι. Στα Σεπόλια, δεν διαθέτουμε χώρους για τρέξιμο, ειδικά όταν πρόκειται να κάνουμε long run. Αυτό σημαίνει ότι για να τρέξω θα πρέπει να… ξενιτευτώ.

Είτε στην παραλία, είτε στο Μπαρουτάδικο, είτε στο ΟΑΚΑ, ακόμα στον ποδηλατόδρομο του Θησείου για να φτάσω μέχρι την Πλατεία Νερού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καβαλήσω το σκούτερ και να πάω. Το χειμώνα αυτό σημαίνει: Πετσέτες, μπλούζες, buffer, λεπτό μπουφάν, χοντρό μπουφάν, χώρια τα παγούρια με το νερό, τις θήκες για τα κινητά κ.α. Το καλοκαίρι όμως; Τίποτα από όλα αυτά δεν χρειάζεται. Είτε είναι πρωί, είτε είναι βράδυ, ένα αντιανεμικό μπουφανάκι είναι αρκετό για να επιστρέψεις από την προπόνησή σου.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Υπάρχουν φυσικά και μειονεκτήματα όταν τρέχεις το καλοκαίρι:

Θερμικές Κράμπες: Η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα του νατρίου (του βασικού χημικού στοιχείου στο αλάτι), εξαιτίας της υπερβολικής εφίδρωσης, πυροδοτεί την έναρξη των μυϊκών θερμικών σπασμών. Όταν εκδηλωθούν οι θερμικές κράμπες, εάν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και για ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί η θερμική καταπόνηση του ασθενούς. Υπάρχει τότε κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή του, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Αφυδάτωση: Μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, απώλεια προσανατολισμού και έντονη κόπωση. Για να προλάβετε όλα αυτά πίνετε 150-300 ml νερού ή ενεργειακού ποτού ανά ώρα κατά την διάρκεια μεγάλων διαδρομών.

Θερμική Εξάντληση: Είναι συνδυασμός αφυδάτωσης, πονοκεφάλου, ναυτίας και υψηλής θερμοκρασίας σώματος έως και 104 βαθμούς. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα, σταματήστε το τρέξιμο και απομακρυνθείτε από τον ήλιο. Ενυδατωθείτε το συντομότερο δυνατό.

Τι πρέπει να κάνετε;

1. Ενυδατωθείτε κατάλληλα πριν την προπόνηση.

2. Κουβαλάτε πάντοτε κάτι υγρό αν σκοπεύετε να τρέξετε για παραπάνω από 60-90 λεπτά.

Το δικό μου… στήριγμα

Προσωπικά στις καλοκαιρινές προπονήσεις με έχει βοηθήσει πολύ το CR7 DRIVE της HERBALIFE NUTRITION το οποίο έπεσε στα χέρια μου λίγο πριν το Spetsathlon 2018 που έγινε τον περασμένο Μαϊο.

Για να πω την αλήθεια, τότε δεν είχα εκτιμήσει πολύ την αξία του συγκεκριμένου υποτονικού ποτού, ωστόσο, με τον καιρό αναθεώρησα και κατέληξα σε ορισμένα συμπεράσματα.

Η ζέστη που φέτος έχει κάνει από νωρίς αισθητή την παρουσία της με… βοήθησε να καταλάβω ότι το σκέτο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ίσως να μην είναι αρκετό. Ειδικά όταν είσαι ήδη κουρασμένος από την δουλειά και βγαίνεις για προπόνηση, τα επίπεδα ενέργειας και νερού στο σώμα είναι πεσμένα.

Η λύση υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών που περιέχει το συγκεκριμένο ρόφημα προσωπικά με βοήθησε πολύ, κάτι που διαπίστωσα 2-3 φορές όταν ξέχασα να πάρω το σέικερ μαζί μου και την έβγαλα με σκέτο νερό.

Τα υποτονικά υγρά έχουν μικρότερη πυκνότητα από τα άλλα υγρά του σώματος. Έχουν λιγότερα διαλυμένα συστατικά ανά 100ml (συνήθως 2-3γρ ανά 100ml), που απορροφώνται από το σώμα πιο γρήγορα από το νερό και επιτυγχάνουν γρήγορη ενυδάτωση. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι τα υποτονικά ροφήματα επιταχύνουν τη ταχύτητα απορρόφησης του νερού από το σώμα, εμποδίζοντας ή καθυστερώντας έτσι την αφυδάτωση.

Το CR7 DRIVE δεν θα σας κάνει πρωταθλητή αν δεν είστε επαγγελματίας. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Ξεκινώντας την προετοιμασία μου για το Spetses Mini Marathon του Οκτωβρίου και την απαιτητική διαδρομή των 25 χλμ. είναι δεδομένο ότι το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας θα πρέπει να γίνει Ιούλιο και Αύγουστο κάτι που σημαίνει ότι οι ηλεκτρολύτες και η ενέργεια δεν πρέπει να μου λείψουν.

Άρα: Έχουμε και λέμε. Πολλά υγρά. Λίγο παραπάνω αλάτι στα γεύματα της ημέρας όταν απαιτείται ένταση και παγουράκι με 2 κουταλιές CR7 DRIVE κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Χιλιόμετρα στα πόδια και… φύγαμε!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version