Site icon runnfun.gr

Παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και VO2 Max για καλύτερη υγεία

Forerunner 965 & 265 Lifestyle Photography

Η φυσική κατάσταση είναι περισσότερα από μια αίσθηση. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να μετρηθεί εύκολα και μέσα από τη σωστή προοπτική να είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Όταν οι επαγγελματίες της υγείας μιλάνε για τη φυσική κατάσταση, συχνά αναφέρονται στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, η οποία μετράται με την μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου VO2 max.

Η VO2 max είναι ένας αριθμός που περιγράφει την καρδιοναπνευστική σας φυσική κατάσταση. Καταγράφει το μέγιστο ποσοστό του οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας σε ένα λεπτό έντονης άσκησης. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να κατανοήσετε την ικανότητα σας να τροφοδοτήσετε μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τα αερόβια μονοπάτια ενέργειας σας. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η VO2 max σας, τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορείτε να εισάγετε, μεταφέρετε και χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε αερόβια την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα θρεπτικά συστατικά, σε απόδοση.

Η αντίληψη της φυσική σας κατάστασης με όρους VO2 max – μιας ζωτικής μέτρησης υγείας η οποία εκτιμάται από την Garmin συσκευή σας – έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το να γνωρίζετε πότε είστε σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση για να απολαμβάνετε τα οφέλη υγείας και πότε η έλλειψη της τακτικής δραστηριότητας μπορεί να διακυβεύει την ευεξία σας.

Όταν επιθυμείτε να δουλέψετε στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, η ικανότητα να παρακολουθείτε την πρόοδο σας σε όρους VO2 max μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο. Είναι μια απόδειξη ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, ότι η σκληρή δουλεία σας αποδίδει και η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται με μετρήσιμο τρόπο.

VO2 Max και υγεία

Η αξία της VO2 max ως γενική μέτρηση υγείας είναι γενικώς αποδεκτή. Το 2016 ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιάς (ΑΗΑ) εξέδωσε μια επίσημη δημοσίευση ότι όταν η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, που μετράται με όρους VO2 max, μπορεί να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως κλινικό ζωτικό σημείο. Παρέθεσαν ένα καλά τεκμηριωμένο και αναπτυσσόμενο σώμα ερευνών που στοιχειοθετούν την σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και της υγείας.

Σε σχέση με την θνησιμότητα η ΑΗΑ τονίζει ότι η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση είναι ακόμα πιο ισχυρός δείκτης πρόβλεψης από άλλους παραδοσιακούς δείκτες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Κατανόηση και βελτίωση της VO2 Max σας

Οι επιστημονικές μελέτες για το πως το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο και για το ρόλο που παίζει στην φυσική κατάσταση και την απόδοση πάνε πίσω σχεδόν 100 χρόνια. Για τον περισσότερο χρόνο όμως, ο ρόλος του VO2 max ως μέτρηση της φυσικής κατάστασης περιορίζονταν στην έρευνα της φυσιολογίας και στις ανακαλύψεις των επιστημόνων που δούλευαν με ελίτ αθλητές αντοχής υψηλού επιπέδου. Αυτό συνέβαινε γιατί η απευθείας μέτρηση του VO2 max απαιτεί ένα εξαντλητικό τεστ σε διάδρομο κατά το οποίο τα εισπνεόμενα αέρια του αθλητή συλλέγονται και αναλύονται σε συνθήκες εργαστηρίου2.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος στον συνδυασμό της τεχνολογίας των wearable και των αναλύσεων φυσιολογίας κάνουν έμμεσες εκτιμήσεις της VO2 max μέσα από δεδομένα απόδοσης, που αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική. Πλέον, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο εκτίμησης φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπάτων και τρεξίματος3. Η εύκολη, επίσης, πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία οδήγησε στην αυξημένη επίγνωση του τί σημαίνει πραγματικά καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και πώς επηρεάζει την υγεία μας.

Σχετικά με την έννοια της κατανόησης της VO2 max σας, συνήθως όσο πιο υψηλή είναι τόσο καλύτερο. Το τι θεωρείται καλό επίπεδο για εσάς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλλο. Αυτό οφείλεται στις φυσιολογικές διαφορές στην σύνθεση του κάθε σώματος (λίπος σε σχέση με μυϊκή μάζα, κόκκαλα και όργανα) και στο γεγονός ότι η δυνατότητα μας να χρησιμοποιούμε το οξυγόνο μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη VO2 max του με τακτική φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την κατάλληλη ένταση και διάρκεια. Εκτός και αν ήδη είστε ένας πολύ καλά προπονημένος αθλητής με πολλά χρόνια έντονης προπόνησης στην πλάτη σας.

Πώς η Garmin υπολογίζει τη VO2 Max σας

Επιλεγμένες συσκευές Garmin αυτόματα δίνουν μια εκτίμηση της VO2 max σας κάθε φορά που καταγράφετε ένα τρέξιμο ή ένα έντονο περπάτημα με ενεργοποιημένη την καταγραφή καρδιακών παλμών και το GPS. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας σας, ο αλγόριθμος της Firstbeat Analytics που είναι ενσωματωμένος στην συσκευή σας εξετάζει την σχέση μεταξύ του πόσο γρήγορα κινήστε και της προσπάθειας που καταβάλει το σώμα σας για να κρατήσει αυτό τον ρυθμό.

Ορισμένες συσκευές Garmin χωρίς ενσωματωμένο GPS είναι ικανές να εκτιμήσουν τη VO2 max σας με την χρήση δεδομένων από το αξελερόμετρο, με την χρήση της τοποθεσίας από έναν συνδεδεμένο smartphone ή ποδηλατικό υπολογιστή, με βάση τα δεδομένα GPS και ισχύος.

Η νοημοσύνη που έχει ενσωματωθεί στην ανάλυση διασφαλίζει ότι μόνο τα καλύτερα και με νόημα δεδομένα από την απόδοση σας χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν πρέπει να επιταχύνετε, να μειώσετε ταχύτητα ή γιατί σταματήσατε αρκετές φορές κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας. Απλά πηγαίνετε όπως θα κάνατε φυσιολογικά και το ρολόι σας κατανοεί πότε η απόδοση σας αντικατοπτρίζει την φυσική σας κατάσταση.

Ενώ δεν χρειάζεται να ακολουθείτε ένα αυστηρό πρωτόκολλο δοκιμασίας, το τρέξιμο ή το περπάτημα σας θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό διασφαλίζει ότι οι μύες σας έχουν ζεσταθεί και ότι η δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού σας συστήματος  έχουν την ευκαιρία να αντικατοπτρίσουν σωστά την ενέργεια που απαιτείται για την προσπάθεια σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον ένα μέρος της προσπάθειας σας θα πρέπει να γίνει στο 70% και πάνω της μέγιστης αντοχής σας.

Επειδή η ανάλυση είναι σχεδιασμένη να μαθαίνει τις δικές σας παραμέτρους απόδοσης και τα μοτίβα με την πάροδο του χρόνου, καταγράφοντας περισσότερες διαδρομές περπατήματος και τρεξίματος με τη συσκευή σας βελτιώνει την αξιοπιστία της εκτίμησης της VO2 max.

1American Heart Association, “Importance of Assessing Cardiorespiratory Fitness in Clinical Practice: A Case for Fitness as a Clinical Vital Sign: A Scientific Statement From the American Heart Association,” Circulation, vol. 134, pp. 653-699, 2016.
2N. M. Beltz, A. L. Gibson, J. Janot, L. Kravitz and C. M. Mermier, “Graded Exercise Testing Protocols for the Determination of VO2max: Historical Perspectives, Progress, and Future Considerations,” Journal of Sports Medicine, vol. EPub, 2016.
3Firstbeat Analytics, “Automated Fitness Level (VO2max) Estimation with Heart Rate and Speed Data,” White Paper, Jyväskylä, Finland, 2014.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version