Site icon runnfun.gr

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που βγάζει πρωταθλητές από κούνια!

Κι όμως, είναι εφικτό: Όσοι θέλουν το παιδί τους να γίνει ένας λαμπρός αθλητής, καλύτερα να “προγραμματίσουν” τη γέννα για τον Σεπτέμβριο, ενώ αν θέλουν να ζήσει περισσότερο και να πετύχει, ας αφήσουν τα γεννητούρια για το Οκτώβριο.

Αυτό τουλάχιστον λένε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Tα κυρίαρχα επαγγέλματα του Σεπτεμβρίου είναι φυσικοί και αθλητές ενώ έχουν την τάση να ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι πιο τυχεροί φαίνεται να είναι οι γεννημένοι το μήνα Οκτώβριο αφού ζουν περισσότερο όλων, κατά μέσο όρο 215 ημέρες, ενώ έχουν τη τάση να γίνονται επιτυχημένοι με ό, τι καταπιάνονται.

Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει ένας νέος Μπέκαμ, καλύτερα να μην επιλέξετε το μήνα Μάιο, ακόμα και αν ο ίδιος γεννήθηκε τότε. Σύμφωνα με την Dailymail, ο άσσος του ποδοσφαίρου αποτελεί εξαίρεση! Τον Μαϊό γεννιούνται πρόεδροι και πολιτικοί.

Όπως και να έχει, η παραπάνω έρευνα προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που τα παιδιά του Σεπτέμβρη έχουν περισσότερες αθλητικές ικανότητες στο DNA τους.

Η απάντηση είναι ο ήλιος. Το γεγονός ότι οι μαμάδες εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που είναι και οι τελευταίοι του εμβρύου μέσα στην κοιλιά.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Οι δύο μορφές (μεταβολίτες) της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία περιλαμβάνεται στις τροφές και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσης του από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για βιταμίνη αλλά για μία προ-στεροειδή ορμόνη, η οποία έχει άμεση δράση στα γονίδια μας. Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της, η Καλσιτριόλη (1,25-dihydroxyvitamin D), είναι μια σεκοστεροειδής ορμόνη που αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2,500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

Η πιο γνωστή, μέχρι πρόσφατα, δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών καθώς και για την ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Ακόμη όμως και εάν υπάρχει μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο, χωρίς ικανοποιητική βιταμίνη D το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Εκεί βρίσκεται το… κλειδί. Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από έκθεση της μάνας στον ήλιο, φαίνεται ότι επηρεάζονται από την πληρότητα σε βιταμίνη D που τα διαμορφώνει στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version