Site icon runnfun.gr

Μια… Κουζουλή διαπίστωση: Μην αδυνατίζετε, κάνετε κακό στον πλανήτη!

Του Μάνου Χατζηγιάννη, (Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγύης)

Πολυποίκιλα και αμέτρητα είναι τα παραδείγματα γυναικών και ανδρών που γνώρισαν το τρέξιμο και άλλαξαν την ζωή τους. Πρώην υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θωράκισαν τον οργανισμό τους με την άθληση και έχασαν κιλά κερδίζοντας αυτοπεποίθηση.

Μήπως όμως αυτή η μάχη είχε παράπλευρες απώλειες; Μήπως χάνοντας βάρος οι ίδιοι έκαναν κακό στον πλανήτη;;

Μια νέα-παλιά θεωρία για την «υπερθέρμανση του πλανήτη» επανήλθε στην επικαιρότητα και ενοχοποιεί την απώλεια βάρους, γιατί όπως υποστηρίζεται απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα!

«Για να χάσετε 100 γραμμάρια λίπους, πρέπει να εκπνεύσετε 280 γραμμάρια CO2» λένε ειδικοί και συμπληρώνουν πως “το λίπος μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Εκπνέετε το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό αναμιγνύεται στην κυκλοφορία σας μέχρι να χαθεί ως ούρα ή ιδρώτας. Εάν χάσετε 10 κιλά λίπους, ακριβώς 8,4 κιλά βγαίνουν μέσω των πνευμόνων σας και τα υπόλοιπα 1,6 κιλά μετατρέπονται σε νερό. Με άλλα λόγια, σχεδόν όλο το βάρος που χάνουμε εκπνέεται.”

Η… κουζουλή και ανατρεπτική θεωρία ανήκει στους Ruben Meerman και Andrew Brown.

Ο Ruben Meerman είναι ερευνητής και ο Andrew J Brown καθηγητής στην Σχολή Βιοτεχνολογίας και Βιομοριακών Επιστημών το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα διαφωτιστικά στοιχεία για το μεταβολισμό του λίπους στην πραγματικότητα λένε πως σχεδόν ό, τι τρώμε βγαίνει μέσω των πνευμόνων. “Κάθε υδατάνθρακας που χωνεύετε και σχεδόν όλα τα λίπη μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ” ισχυρίζονται.

Τέλος ο μέσος μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης ενός ατόμου 75 κιλών (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια όταν το άτομο δεν κινείται) παράγει περίπου 590 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά ημέρα.

Τα καλά νέα είναι ότι εκπνέετε 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ κοιμάστε κάθε βράδυ, οπότε έχετε ήδη εκπνεύσει το ένα τέταρτο του ημερήσιου στόχου σας πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version