Site icon runnfun.gr

Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Τις προτάσεις της για ασφαλείς κολυμβητικούς αγώνες κατέθεσε η Lifeguard Hellas. Με εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αρτιότερη σχολή ναυαγοσωστικής στη χώρα μας θα διοργανώσει μάλιστα μια συνάντηση στην οποία θα κληθούν οι διοργανωτές των αγώνων, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Αγαπητοί φίλοι διοργανωτές, καθώς ετοιμάζεστε όλοι για τη νέα σεζόν να προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες και υψηλότερη ποιότητα στους αθλητές είναι σημαντικό να προσφέρουμε και πιο ασφαλείς αγώνες.

– Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ενθουσιασμός κάνει πολλούς αθλητές να πάρουν μέρος στο κολύμπι απροετοίμαστοι. Επειδή η διαφορά με την ξηρά για τον νέο αθλητή, είτε τον απροπόνητο ο οποίος μόλις κουραστεί θα καθίσει στην άκρη είναι τεράστια, θα πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια στο κολύμπι.

– Βλέπουμε πολύ συχνά στους τελευταίους κολυμβητές -κάτι που περισσότεροι δεν το βλέπουν καθώς φεύγουν μπροστά ή ασχολούνται με τος πρώτους- να μην ξέρουν κολύμπι, οριακά να μην βουλιάζουν, να κολυμπούν χωρίς καθόλου τεχνική που σημαίνει χωρίς καθόλου προπόνηση, μόνο με το κεφάλι έξω, με υπερβολικά αργούς χρόνους, κολυμβητές που μετά από μερικά μέτρα κολυμπούν ξαπλωτοί (τύπου ύπτιο) κλπ Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες πρώτα για τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια του αγώνα. Θα πρέπει και στην Ελλάδα πλέον να καθιερωθούν όρια όπως συμβαίνει διεθνώς. Ο λόγος που συμβαίνει διεθνώς δεν είναι άλλος από την ασφάλεια του αγώνα δηλαδή των ανθρώπων.

– Η Lifeguard Hellas πρωτοπόρος στην ναυαγοσωστική και τις Α’ βοήθειες στην Ελλάδα και πλέον με κάλυψη και σε οργανώσεις στο εξωτερικό προτείνει τα όρια και τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ασφάλεια ενός κολυμβητικού αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

-18’ για τα πρωτα 500μ
-60’ για τα 1500μ
-75’ για τα 2000μ
-145’ για τα 4000μ
-175’ για τα 5000μ

– [ ] Η παρουσία υπευθύνου από τη διοργάνωση και ναυαγοσώστη στα 500 & 1500μ είναι αυτή που ελέγχει και ενημερώνει τους κολυμβητές για το πέρας του χρονικού ορίου και την υποχρέωση εξόδου τους από το νερό.

– [ ] Αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένος χρόνος από προηγούμενη συμμετοχή, ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βεβαίωση από γυμναστή ΤΕΦΑΑ ή πιστοποιημένο προπονητή κολύμβησης ή προπονητή τριάθλου για τους ελάχιστους απαιτούμενους χρόνους.

– [ ] Σε κάθε απόσταση ο κολυμβητής που περνάει το χρονικό όριο θα πρέπει να παραδώσει το τσιπ χρονομέτρησης και να ανεβεί στο σκάφος.

– [ ] Σε περίπτωση άρνησης ενημερώνεται ο διοργανωτής, ανακοινώνεται στα μεγάφωνα και πλέον δεν υπάρχει επιτήρηση. Ο συμμετέχων καταγράφεται και θα μπορεί να συμμετέχει σε επόμενους αγώνες με βεβαίωση πιστοποιημένου προπονητή κολύμβησης ή γυμναστή ΤΕΦΑΑ, ότι διαθέτει τους ελάχιστους χρόνους του συγκεκριμένου αγώνα. (Σας γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές υπάρχει ένας απαράδεκτος έμμεσος εκβιασμός από συμμετέχοντες καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα τους αφήσουμε μόνους στα ανοικτά. Ενώ την ίδια στιγμή δυσανασχετεί δικαιολογημένα ακόμα και το Λιμεναρχείο, με τη συμμετοχή ατόμων που δεν γνωρίζουν κολύμπι ή είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Αυτό προκαλεί και ένα αρνητικό ντόμινο στην ασφάλεια γενικότερα, βραβεύσεις, χρόνια όριο κλείσιμου δρόμων κλπ.

– Οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους θα πρέπει να γνωστοποιούνται εκ των προτέρων ώστε να οργανώνεται αποτελεσματικότερα η ασφάλεια τους.

– Σύντομα η Lifeguard Hellas θα οργανώσει συγκέντρωση με όλους τους διοργανωτές ώστε να ενημερωθούν πιο διεξοδικά και να ανταλλάξουν απόψεις, γνώμες, εμπειρίες».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version