Site icon runnfun.gr

Λειτουργίες των Garmin Smartwatch που δουλεύουν καλύτερα όταν φοράτε το ρολόι σας στον ύπνο

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, πολλά συμβαίνουν στο σώμα σας ενώ κοιμάστε. Οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ανασυντάσσονται και τα κύτταρα σας επιδιορθώνονται, τα επίπεδα ενέργειας αποκαθίστανται και μόρια όπως οι ορμόνες και οι πρωτεΐνες απελευθερώνονται, όλα αυτά καθώς περνάτε από τις διαφορετικές φάσεις του ύπνου.

Είναι λογικό λοιπόν, πώς αν θέλετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως λειτουργεί το σώμα σας, να θέλετε να έχετε μετρήσεις φυσιολογίας και κατά την διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να φοράτε το Garmin smartwatch στον ύπνο. Όχι μονό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε λειτουργίες όπως η βαθμολογία ύπνου ή το ενσωματωμένο ξυπνητήρι, αλλά μπορείτε να δείτε και βελτιώσεις στην ακρίβεια άλλων δεδομένων που απαιτούν ολοήμερη παρακολούθηση για να σας δώσουν μια πραγματική εικόνα του πως δουλεύει το σώμα σας.

Ας δούμε ορισμένες από τις λειτουργίες των Garmin smartwatch (τα οποία διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή) που επηρεάζονται από τον ύπνο.

1. Βαθμολογία ύπνου

Αυτό είναι προφανές. Τα smartwatch Garmin είναι καλά αλλά δεν μπορούν να αναλύσουν την ποιότητα του ύπνου σας από το κομοδίνο σας. Θα πρέπει να φοράτε το ρολόι σας για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Συστήνουμε να δίνετε σημασία στις συνήθειες του ύπνου σας. Ο ύπνος είναι μια βασική λειτουργία απευθείας συνδεδεμένη με τη φυσική και πνευματική σας υγεία, και το να μην κοιμάστε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, χαμηλή πνευματική υγεία και διαβήτη τύπου 2. Το να ελέγχετε την βαθμολόγια ύπνου κάθε πρωί θα σας δώσει μια αξιολόγηση του πόσο καλά κοιμηθήκατε κατά τη διάρκεια της νύχτας με βάση έξι διαφορετικούς παράγοντες, επιτρέποντας σας να κάνετε προσαρμογές όπως το να κοιμηθείτε νωρίτερα ή να λαμβάνετε λιγότερη καφεΐνη κατά την ημέρα.

Έχετε περιέργεια να δείτε που βρίσκεστε σε σχέση με τους συνομήλικούς σας σε σχέση με τον ύπνο; Έχουμε αναλύσει πόσο καλά κοιμούνται οι χρήστες Garmin, και διαπιστώσαμε όπως ήταν αναμενόμενο ότι ο ποιοτικός ύπνος οδηγεί σε άλλες θετικές μετρήσεις.

2. Παρακολούθηση ενέργειας

Μια λειτουργία μοναδική στα Garmin smartwatch, το Body Battery είναι μια ματιά σε πραγματικό χρόνο των αποθεμάτων ενέργειας σας. Με την υποστήριξη της Firstbeat Analytics, η μέτρηση Body Battery αντικατοπτρίζει την φυσική σας δραστηριότητα, το στρες, την ανάπαυση και τον ύπνο – και πώς το καθένα επηρεάζει τα αποθέματα ενέργειας σας. Από το 1 έως 100, ο αριθμός του Body Battery δείχνει πόσο έτοιμοι είστε για να ανταπεξέλθετε σε μια πρόκληση, οποιαδήποτε στιγμή, ή πόσο χρειάζεστε ξεκούραση. Και αφού η ποιότητα του ύπνου είναι ο πιο πολύτιμος χρόνος του σώματος για αποκατάσταση, θα πρέπει να φοράτε το ρολόι ώστε να καταγράφει πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η αποκατάσταση για τα αποθέματα ενέργειας- Body Battery.

3. Καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης

Τα Garmin smartwatch παρέχουν ολοήμερη παρακολούθηση καρδιακών δεδομένων με την χρήση του αισθητήρα τεχνολογίας καρδιακών παλμών Garmin Elevate, ενός οπτικού αισθητήρα ενσωματωμένου στο πίσω μέρος της συσκευής σας που ανιχνεύει τους καρδιακούς σας παλμούς στέλνοντας μια πράσινη δέσμη φωτός που διαπερνά το δέρμα σας και ανακλάται από τα ερυθρά κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι να παρακολουθείτε τους καρδιακούς σας παλμούς και να γνωρίζετε τους καρδιακούς παλμούς ανάπαυσης (RHR) είναι ένας από αυτούς.

Οι καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης (RHR) είναι ο αριθμός που χτυπάει η καρδιά σας το λεπτό (bpm) ενώ το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης. Τα wearables της Garmin συνήθως μετράνε το RHR ενώ κοιμάστε, συνήθως λίγο πριν ξυπνήσετε. Για τους ενήλικες η φυσιολογική τιμή μπορεί να είναι μεταξύ 60 και 100 bpm, παρόλο που τα δεδομένα Garmin δείχνουν ότι όσο πιο ενεργό είναι ένα άτομο, τόσο χαμηλότερο τείνει να είναι το RHR. Ένα χαμηλό RHR συνήθως δείχνει καρδιοναπνευστική φυσική κατάσταση, ποιοτικό ύπνο και χαμηλό στρες, αλλά θα πρέπει να φοράτε το ρολόι σας κατά την διάρκεια του ύπνου για να έχετε πιο ακριβείς μετρήσεις.

Η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών (HRV) είναι μια άλλη σημαντική μέτρηση που η τεχνολογία της Garmin χρησιμοποιεί την καρδιακή σας συχνότητα. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά η κάρδια σας δεν χτυπάει με σταθερό ρυθμό, δεν είναι μετρονόμος. Υπάρχουν διαφορετικά μήκη χρόνου μεταξύ κάθε παλμού, και ενώ αυτές οι αλλαγές δεν είναι δραματικές, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το σώμα σας. Αυτές οι αλλαγές στον χρόνο ρυθμίζονται από το νευρικό σας σύστημα και οι αλλαγές στην κατάσταση HRV μπορούν να αποκαλύψουν πόσο καλά το σώμα σας ανταποκρίνεται στο στρες και την ανάπαυση. Αναλύοντας αυτές τις αλλαγές έχουμε τις βάσεις για την παρακολούθηση του στρες, το Body Battery και την παρακολούθηση του ύπνου, αλλά η ανάλυση παίρνει χρόνο. Το ρολόι σας για να δώσει μία κατάσταση HRV, θα χρειαστεί να το φοράτε συνεχώς και τη νύχτα για τουλάχιστον 3 βδομάδες. Αυτό θα ορίσει μια βασική κατάσταση HRV με την οποία θα συγκρίνονται οι μελλοντικοί νυχτερινοί ύπνοι. Τα wearables της Garmin μετράνε το HRV σας μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, όποτε αν δεν κοιμάστε φορώντας το ρολόι σας, δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή την λειτουργία.

4. Παλμικό οξύμετρο

Τα συμβατά smartwatch Garmin μπορούν να λειτουργήσουν ως παλμικά οξύμετρα, τα οποία εκτιμάνε πόσο οξυγόνο βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος σας, οποιαδήποτε στιγμή καθώς ταξιδεύει στο σώμα σας με το κυκλοφορικό σύστημα. Ενώ τα smartwatches της Garmin δεν προορίζονται για ιατρικούς σκοπούς, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την λειτουργία του παλμικού οξυμέτρου για να μετρήσετε το οξυγονωμένο αίμα σας ενώ κοιμάστε, δίνοντας σας μια ιδέα του πόσο καλά συνεργάζονται η καρδιά, οι πνεύμονες και το αίμα σας. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε φαίνεται παράξενο σχετικά με τις αναγνώσεις του παλμικού οξυμέτρου, θα μπορέσετε να απευθύνετε αυτές τις ανησυχίες σας άμεσα σε έναν επαγγελματία υγείας, για να δείτε εάν χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.

5. Κατάσταση προπόνησης

Η λειτουργία κατάσταση προπόνησης της Garmin είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους αθλητές να δουν πόσο αποτελεσματικά προπονούνται. Τα συμβατά ρολόγια Garmin προσλαμβάνουν καθημερινά πολλά δεδομένα, που περιλαμβάνουν VO2 max, κατάσταση HRV και φορτίο προπόνησης, για να σας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικής σας φυσικής κατάστασης και επιπρόσθετη καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να φτάσετε στους στόχους σας. Θα σας εμφανιστεί μια από τις δέκα κατηγορίες κατάστασης, οι οποίες ποικίλουν από την κορύφωση ως την εξάντληση, και όσο περισσότερα τα δεδομένα τόσο το καλύτερο . Το πόσο καλά αντιδρά το σώμα σας σε όλες τις καταστάσεις – συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου – είναι ένας σημαντικός δείκτης του συνολικού επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης.

6. Χρόνος αποκατάστασης

The recovery time feature on compatible Garmin smartwatches provides personalised insights into how long it will take before your body has fully recovered from the work it’s done during an activity. Naturally, sleep tracking data is an important consideration here, as sleep is a big factor into how well your body recovers. An especially bad night’s sleep will extend the amount of recommended time before your next tough workout, while some quality z’s can help to get you back on track faster.

Η λειτουργία του χρόνου αποκατάστασης στα συμβατά Garmin smartwatch παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν το σώμα σας ανακάμψει εντελώς από την επίδραση της τελευταίας προπόνησης. Φυσικά η παρακολούθηση των δεδομένων ύπνου είναι σημαντικός παράγοντας εδώ, καθώς ο ύπνος είναι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο καλά ανακάμπτει το σώμα σας. Ένας πολύ κακός νυχτερινός ύπνος θα παρατείνει τον προτεινόμενο χρόνο αποκατάστασης πριν την επόμενη σας προπόνηση, ενώ ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει να επανέλθετε γρηγορότερα.

7. Ημερήσιες προτάσεις ασκήσεων

Διαθέσιμη σε επιλεγμένα ρολόγια Garmin με GPS και ποδηλατικούς υπολογιστές, η λειτουργία των ημερησίων προτάσεων άσκησης στοχεύει στην βελτίωση του επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης καθώς και στην επίτευξη του βέλτιστου φορτίου προπόνησης επιλέγοντας καθημερινά ασκήσεις τρεξίματος ή ποδηλασίας σχεδιασμένες να δίνουν προκλήσεις στο σωστό επίπεδο. Το πόσο θα σας προκαλέσει η κάθε άσκηση λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, που περιλαμβάνουν το τρέχον σας φορτίο προπόνησης, την εστίαση του φορτίου, τον χρόνο αποκατάστασης, το προφίλ των πρόσφατων προπονήσεων σας και όπως φαντάζεστε και τα δεδομένα ύπνου. Γιατί ορισμένες φορές ένας καλός (ή κακός) νυχτερινός ύπνος κάνει τη διαφορά μεταξύ του τι είναι αποδεκτή πρόκληση και του τι είναι αδύνατο.

8. Ετοιμότητα προπόνησης

Ακόμα και αν η κατάσταση προπόνησης σας άρχισε να φθίνει, αυτό δε σημαίνει ότι είναι η στιγμή να δίνετε το 110% της προσπάθειας σας όλες τις φορές. Με τη χρήση κυρίως δεδομένων του χθεσινοβραδινού ύπνου και των απαιτήσεων αποκατάστασης των πρόσφατων δραστηριοτήτων σας, καθώς και του ακριβές φορτίου προπόνησης, της κατάστασης HRV, του ιστορικού ύπνου και στρες, η λειτουργία της Garmin ετοιμότητα προπόνησης κάνει ακριβώς αυτό που φαίνεται, σας λέει πόσο έτοιμο είναι το σώμα σας για μια σκληρή προπόνηση. Το να ωθείτε τα όρια σας ενώ το σώμα σας δεν είναι έτοιμο μπορεί να σας βλάψει παρά να σας βοηθήσει. Το να έχετε μια ακριβή εικόνα των δεδομένων του ύπνου σας μπορεί να είναι σημαντικό στο να αποφασίσετε τι είδους προπόνηση ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

9. Αντοχή σε πραγματικό χρόνο

Η λειτουργία stamina στα συμβατά ρολόγια Garmin βοηθάει στο να περιγράψει την ικανότητα σας για μια καλή απόδοση, ή όχι. Με μετρήσεις από 0–100%, ο βαθμός της αντοχής σας αντικατοπτρίζει πόσο χρόνο μπορείτε να αναμένετε να συνεχίσετε στο τρέχον επίπεδο προσπάθειας. Φυσικά, εκεί που εμφανίζεται η αντίσταση στην κόπωση εμφανίζεται και ο ύπνος. Για να υπολογίσει την αντοχή σας σε πραγματικό χρόνο, το ρολόι σας λαμβάνει μετρήσεις φυσιολογίας, που περιλαμβάνει τόσο το πρόσφατο όσο και το μακροχρόνιο ιστορικό άσκησης όσο και το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Με ένα Garmin smartwatch, ένας κόσμος δεδομένων φυσιολογίας είναι στα χέρια σας, ή για την ακρίβεια στον καρπό σας, αρκεί να το φοράτε. Την επόμενη που θα πέσετε για ύπνο βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε το ρολόι σας πάνω σας ώστε να κάνει την δουλειά του στο βέλτιστο των δυνατοτήτων του, γιατί όσο περισσότερα γνωρίζετε τόσο καλύτερα προπονήστε.

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version