Site icon runnfun.gr

Νηστεία: Είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση και ενεργοποίηση του μεταβολισμού;

Της Δρ. Νικολέτας Κοϊνη*

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν την Μεγάλη Σαρακοστή ως μια καλή ευκαιρία για να νηστέψουν προκειμένου να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους από τις ανθυγιεινές τροφές που συχνά καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας.  Το ερώτημα είναι αν η νηστεία βοηθά ή βλάπτει την υγεία μας.

Το «κλειδί» είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων η οποία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, κάτι που επιβεβαιώνει μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications , η οποία έδειξε ότι, μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.

Ο μεταβολισμός…

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο νεότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό έχουμε. Μια από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά και μπορούμε, με τη νηστεία. Διότι, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο μικρότερο το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί.

Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό.

Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας.

Παράλληλα η νηστεία συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργία τους ανοσοποιητικού μέσω  της μείωσης  της παραγωγής ελευθέρων ριζών, ενώ βελτίωση έχει παρατηρηθεί και στην εγκεφαλική λειτουργιά, ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία.

Τέλος η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια.


* Η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version