Site icon runnfun.gr

Η άγνωστη… μάχη των προπονητών κολύμβησης στις μέρες του Covid-19

Γράφει ο Χρήστος Μποφίλιος*

Ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων, το κλείσιμο εγκαταστάσεων και αθλητικών κέντρων καθώς και η αναβολή των αθλητικών αγώνων έχουν φέρει μια «αναστάτωση» στην αθλητική κοινότητα.

Οι αθλητές όλων των αθλημάτων και επιπέδων βλέπουν τους στόχους και τους σχεδιασμούς τους να ακυρώνονται.

Στον κολυμβητικό χώρο, όπου ανήκω, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς το 80% της προπόνησης είναι συνδεδεμένο με το υγρό στοιχείο, που είναι αδύνατον να αντικατασταθεί από κάποια άλλη μορφή προπόνησης.

Προσωπικά προσπαθώ να διατηρούμαι σε καλή φυσική κατάσταση, κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι και τρέξιμο σε ανοιχτό χώρο.

Σαφέστατα η προπόνηση των κολυμβητών είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε, όλους τους προπονητές και δώσαμε ειδική βαρύτητα, ώστε να «κρατήσουμε» τα παιδιά σε ψυχική και εγκεφαλική εγρήγορση.

Δεδομένου πως οι αντικειμενικοί στόχοι έχουν διαφοροποιηθεί, ξεκινήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τα ζητούμενα.

Πρακτικά, διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα «ξηρής» προπόνησης, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απαιτήσεις ενός κολυμβητή. Η τεχνολογία, ευτυχώς, μας βοηθάει ώστε να κάνουμε κάποιες προπονήσεις «μαζί» αλλά μακριά, ο ένας από τον άλλον.

Ουσιαστικά όμως γίνεται πολύ δουλειά στο να κρατήσουμε τα παιδιά εντός αγωνιστικής σκέψης και θέλησης, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο.

Οι προπονήσεις στην πισίνα είναι αναντικατάστατες όσο κι αν έχουμε φροντίσει για τη φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση των αθλητών.

Είναι σίγουρο πως θα χρειαστούμε τουλάχιστον δυο μήνες προπόνησης σε πισίνα για να βρεθούν οι αθλητές σε «συμπαθητικό» κολυμβητικό επίπεδο που και πάλι θα απέχει πολύ από το επιθυμητό.

Σαφέστατα αυτό ισχύει για όλους και όλοι θα συναγωνιστούν επί ίσοις όροις όταν και αν γίνουν τα πρωταθλήματα.

Έχουμε όλοι συμφωνήσει πως η υγεία και η ασφάλεια προέχει κάθε άλλης δραστηριότητας ή στόχου και ελπίζουμε όλοι να επανέλθει η κανονικότητα και να μπούμε στην επόμενη σεζόν με μεγάλη όρεξη και αποφασιστικότητα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Οι στόχοι είναι μπροστά μας, είναι εκεί και θα είμαστε έτοιμοι να τους κατακτήσουμε.

* Ο Χρήστος Μποφίλιος είναι πρώην αθλητής και προπονητής κολυμβησης και ιδρυτής της ομάδας CB swimming.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version