Site icon runnfun.gr

«H Σύρος με έκανε να αγαπήσω το τρίαθλο»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Κέλλυ Μπίχτα δεν είχε μεγάλη σχέση με τα πετάλια. Ούτε φόραγε συχνά running παπούτσια για τρέξιμο. Το νερό, όμως, είναι το στοιχείο της. Κολυμβήτρια ανοιχτής θάλασσας και πισίνας και πλέον δηλώνει ερωτευμένη με το τρίαθλο.

Δεν είναι και δύσκολο. Όπως η ίδια εξηγεί όταν λάβεις μέρος για πρώτη φορά στο Syros Triathlon όπως έκανε η ίδια πέρυσι, τότε είναι δύσκολο να μην… κολλήσεις.

«Στο Syros Triathlon θα λάβω μέρος για 2η συνεχόμενη χρονιά και ανυπομονώ», τονίζει μεταξύ άλλων παρά το γεγονός ότι έχουμε σχεδόν ένα γεμάτο μήνα (15-18 Ιουνίου θα διεξαχθεί η διοργάνωση).

Μάλιστα καλεί όλους όσους το έχουν στην άκρη του μυαλού τους να το τολμήσουν. Η Κέλλυ μας μιλάει για τις δύσκολες προπονήσεις, για το μυστικό που βελτιώνει τους χρόνους, τις παγίδες, τις μεταβάσεις και όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

 – Κέλλυ πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;

 Το τρίαθλο προέκυψε εντελώς ξαφνικά στη ζωή μου πριν από 1,5 χρόνο περίπου. ¨Όντας κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης αλλά και πισίνας ερχόμουν σε επαφή με πολλούς τριαθλήτες στην πισίνα οι οποίοι με παρότρυναν να δοκιμάσω έναν αγώνα. Η αρχή έγινε και εκείνη τη στιγμή και μετά το αγάπησα!!

 – Σχεδόν όλοι οι τριαθλητές έχουν ένα από τα τρία αγωνίσματα σαν… κακό μπελά. Τρέξιμο, ποδήλατό ή κολύμπι και γιατί;

 Στους περισσότερους τριαθλητές δεν πολυαρέσει ή έχουν σαν αδύναμο σημείο το κολύμπι. Με εμένα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο κολύμπι είναι που ξεχωρίζω και το αδύναμό μου σημείο είναι το τρέξιμο. Ωστόσο είναι ένα κίνητρο να κάνω περισσότερη προπόνηση για να βελτιώνομαι συνέχεια.

– Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο σε έναν αγώνα τριάθλου; Κάποιο λένε ότι είναι η μετάβαση από το ποδήλατο στο τρέξιμο στα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να γίνει η ανακατανομή του αίματος και από την συσσώρευση του γαλακτικού οξέος.

Όλες οι μεταβάσεις είναι απαιτητικές και θέλουν ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό και οι αθλητές κάνουν ειδική προπόνηση στις μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.. Ωστόσο αληθεύει ότι η πιο απαιτητική και επίπονη μετάβαση είναι αυτή από το ποδήλατο στο τρέξιμο.

 – Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;

Το τρίαθλο είναι ένα πολύ απαιτητικό, σε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, άθλημα, στο οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν μ’ επιτυχία. Αυτό λοιπόν που έχει ένας τριαθλητής είναι περισσότερες δυνατότητες κυρίως ψυχικές αλλά και σωματικές , εσωτερική παρότρυνση, έχει αναπτύξει περισσότερες μυϊκές ομάδες και έχει αποκτήσει καλύτερη μυϊκή συναρμογή. Σε σχέση με τα μεμονωμένα αθλήματα είναι πιο ενδιαφέρον λόγω των πολλών εναλλαγών.

– Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η προετοιμασία ενός αθλητή τριάθλου;

Η προπόνησή μου βασίζεται πάνω σε ένα προπονητικό πλάνο 2,5-3 ώρες την ημέρα. Έχω διπλές προπονήσεις τις περισσότερες μέρες της εβδομάδος συνδυάζοντας το κολύμπι με το τρέξιμο, το τρέξιμο με το ποδήλατο κ.ο.κ. Προπονούμαι κυρίως σε αερόβια βάση αλλά συγχρόνως κάνω και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια και τον κορμό χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου TRX..

 – Μπορεί ένας εργαζόμενος να ανταποκριθεί στην προπόνηση;

 Σίγουρα μοιάζει εξοντωτική και δύσκολη, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εξοντωτική. Επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες καθώς απαιτείται τις περισσότερες φορές η προπόνηση να γίνεται έξω, ωστόσο η χώρα μας έχει κλίμα που τάσσεται υπέρ του αθλητή. Τώρα για έναν εργαζόμενο, η καθημερινή προπόνηση είναι βαρύ φορτίο καθώς απαιτεί έναν ελάχιστο χρόνο μιάμισης ώρας, σε ένα ή δύο από τα τρία αθλήματα. Για να μπορέσει όμως να ανταπεξέλθει σε αγώνες χρειάζεται να προπονείται το ΣΚ και τότε μιλάμε για τρεις με τέσσερις ώρες. Εξ’ άλλου η σύγχρονη προπονητική τάσσεται υπέρ των λιγότερων ωρών προπόνησης αλλά με ποιοτικότερα στοιχεία, σχέση ποιότητας και ποσότητας.

 – Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα τριάθλου;

 Ο αγώνας ουσιαστικά ξεκινάει πολύ νωρίτερα, ξεκινάει από την προπόνηση. Όταν έχεις προετοιμαστεί σωστά ξέρεις και πώς θα αγωνιστείς. Η επιμονή και υπομονή είναι αρετές, ιδιαίτερα σε αγώνες αντοχής, όπως το τρίαθλο.  Η εμπειρία είναι πάρα πολύ σημαντική στο να κερδίσεις έναν αγώνα.

 – Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το τρίαθλο και το δίαθλο να ανεβαίνουν στη χώρα μας σημαντικά. Με τους μεγαλύτερους να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τις οικογένειές τους ακόμα και μικρά παιδιά να ακολουθούν. Έχει η χώρα μας υποδομές για την ανάπτυξη του τριάθλου;

Η Ελλάδα έχει καταπληκτικά σημεία για διοργάνωση αγώνων τριάθλου. Η μορφολογία της βοηθάει πολύ. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες αλλά υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος που πρέπει να καλυφθεί. Καλό θα ήταν από την πλευρά της πολιτείας να επενδυθούν πόροι στη δημιουργία ακαδημιών ώστε να μπουν τα παιδιά από μικρή ηλικία στο τρίαθλο. Το ότι ακολουθεί όλη οικογένεια το βρίσκω εξαιρετικό δεδομένου ότι και τα παιδιά βιώνουν τη χαρά του αθλητισμού από πολύ μικρή ηλικία.-

 – Πως βλέπεις τον αγώνα στη Σύρο; Είναι η πρώτη σου συμμετοχή;

Στο Syros Triathlon θα λάβω μέρος για 2η συνεχόμενη χρονιά και ανυπομονώ από τώρα. Πέρυσι ήτανε ο πρώτος μου αγώνας τριάθλου , εκεί πήρα « το βάπτισμα του πυρός» που λένε. Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία να κολυμπάς, να ποδηλατείς και να τρέχεις σ ’ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Φέτος αναμένεται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικός καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Μιλάμε πλέον για μια γιορτή του αθλητισμού.

 -Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο αφήνεις άλλα πράγματα πίσω; Έχεις μετανιώσει για κάτι;

Έρχονται στιγμές που η πίεση, το άγχος, οι προπονητικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις και οι «θυσίες» που αναγκάζομαι να κάνω, να με κουράζουν και να αναρωτιέμαι ,όμως είναι μόνο στιγμές μικρές. Δεν μετανιώνω που επέλεξα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό γιατί είναι τρόπος ζωής για ’μένα. Κάνω αυτό που αγαπώ οπότε και το χρόνο να γύρναγα πίσω πάλι αυτό θα επέλεγα.

 -Επόμενος προσωπικός στόχος σε σχέση με το τρίαθλο;

Μελλοντικοί στόχοι είναι η συμμετοχή μου σε διοργανώσεις μεγαλύτερων αποστάσεων όπως Olympic distance , Half-ironman και φυσικά στη βελτίωση των επιδόσεών μου.

– Τι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει αν ασχολείται με το τρίαθλο; Πού πρέπει να απευθυνθεί;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να έχει όρεξη για σκληρή προπόνηση και διάθεση να επενδύσει αρκετό χρόνο για να δει βελτίωση. Θα πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά και σίγουρα είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη η προπόνηση με κάποιον ειδικό. Πλέον, υπάρχουν εξειδικευμένοι προπονητές στην Ελλάδα και είναι εύκολο να τους αναζητήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το τρίαθλο. Καλό θα ήταν να αναζητήσει έναν καταρτισμένο επιστημονικά προπονητή .

– Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι για έναν Έλληνα τριαθλητή που θέλει να διεκδικήσει διακρίσεις; Το πανελλήνιο; Μία συμμετοχή στο εξωτερικό;

Σίγουρα κάποιος θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρούς στόχους και σιγά-σιγά να βάζει μεγαλύτερους. Οι στόχοι των αθλητών καθορίζονται σε συνεργασία με τον εκάστοτε προπονητή και εξαρτώνται από τις ώρες προπόνησης που διαθέτει ο αθλητής. Αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στο τρίαθλο. Η συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες και η ποιοτική προπόνηση με εξειδικευμένο προπονητή θα έλεγα ότι είναι το κλειδί για την επιτυχία. Οι διακρίσεις στο εξωτερικό έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τις εγχώριες καθώς ο ανταγωνισμός είναι ισχυρότερος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version