Site icon runnfun.gr

Ένας… τουρίστας τρέχει τον Γύρο της Λίμνης

Ένας... τουρίστας τρέχει τον Γύρο της Λίμνης

Σίγουρα έχετε διαβάσει αρκετές φορές περιγραφές αγώνων δρόμου από επαγγελματίες αθλητές.

Με συμβουλές για την τακτική, το ρυθμό που πρέπει να ακολουθήσετε, τις… παγίδες της διαδρομής και με tips για να καταφέρετε να τερματίσετε και να πετύχετε το στόχο σας.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι, όμως, ότι τουριστική περιγραφή διαδρομής δεν έχετε ξαναδιαβάσει. Ίσως βέβαια γιατί οι περισσότερες διαδρομές δεν έχουν και κάτι… τουριστικό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαδρομή του Γύρου της Λίμνης Ιωαννίνων.

Ο συνεργάτης του runnfun.gr και ερασιτέχνης δρομέας Παναγιώτης Τσόλης έκανε το γύρο με τον δικό του τρόπο και σας δίνει τα… sos για να ξέρετε που να κοιτάξετε.

Μπαμ…

“Μπαμ… ξεκινάς και τρέχεις και ο κόσμος είναι τόσος που βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα σε κάθε κατεύθυνση. Από την Λεωφόρο Καραμανλή στρίβεις δεξιά στην οδό Κουντουριώτη, τμήμα της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων με πολλά διατηρητέα κτίρια και γνωστά μεζεδοπωλεία ( Μυσταγωγία, Ανορθόγραφο κ.α.) τα οποία κρατάς στο μυαλό σου για την… αποκατάσταση μετά τον τερματισμό.

Συνεχίζεις στην οδό Γ. Παπανδρέου, στην αρχή της οποίας βρίσκεται το πρώτο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το οποίο τώρα βάση του ΕΚΑΒ, αχρείαστο να ‘ναι.

Δεξιά, όμως, το καλοκαιρινό εστιατόριο Poco Poco με μεξικάνικες γεύσεις και λαχταριστά κοκτέιλ μαργαρίτα.

Αφού περάσεις μπροστά από το σταθμό των υπεραστικών Λεωφορείων, αφήνεις δεξιά δεξιά του την περιοχή του Μάτσικα. Μια ανεκμετάλλευτη περιοχή με πολλά ρυμοτομικά προβλήματα τα οποία ο δήμος προσπαθεί να λύσει για να ενώσει με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο το Κάστρο με το Πέραμα.

Λίγο πριν τη Λιμνοπουλα στα δεξιά ο Ναυτικός όμιλος με πολλές Εθνικές αλλά και διεθνείς επιτυχίες, ενώ μπορεί να πετύχετε και τον Γιάννη Τσίλη ο οποίος στην πόλη μας ήταν διάσημος πολύ πριν το Survivor. Στο Πάρκο Ναυτικού Ομίλου μπορείς να απολαύσεις φαγητό και καφέ.

Στη Λιμνοπουλα οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις αυξάνουν κάθε χρόνο τις διακρίσεις για τους Γιαννιώτες αθλητές.

Προχωρώντας προς το Πέραμα συναντάς τα κτίρια των παλιών στρατιωτικών φυλακών, των οποίον η ανάπλαση προγραμματίζεται. Το Πέραμα είναι γνωστό για το Σπήλαιο το οποίο δεν μπορείς να δεις τρέχοντας, αλλά πρέπει να καταφέρεις να το επισκεφτείς.

Με θέα στην Αμφιθέα

Φτάνεις στην Αμφιθέα που ξεκινάει το μαρτύριο, όχι μόνο γιατί έχεις ωραία θέα, αλλά γιατί σε πιάνουν οι μυρωδιές από τα φαγάδικά της περιοχής. Η ταβέρνα “Ο Χρύσανθος” δεν πρόκειται να σε αφήσει αδιάφορο. Και το παλαιωμένο τσίπουρο στο τέλος, έρχεται σαν κερασάκι στην… τούρτα.

Συνεχίζοντας στη διαδρομή προς τους Λογγάδες, περνάς από το πιο κοντινό σημείο στο νησί, το οποίο μπορείς να δεις καθαρά. Αν μείνεις και την επόμενη μέρα, παρακάτω θα σου πω από που μπορείς να πάρεις το καραβάκι.

Τρία χιλιόμετρα πριν από τους Λογγάδες, περίπου στο 1/3 της διαδρομής συναντάς τη Μονή Ντουραχάνης. Μια ενεργή μονή με φιλανθρωπική δράση προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Οι Λογγάδες που άλλαξαν 

Στους Λογγάδες συναντάς το Αρσάκειο το οποίο χτίστηκε το 2009, επεκτάθηκε το 2015 και έχει αναβαθμίσει το χωριό, το οποίο επιλέχθηκε για να γίνει το συγκεκριμένο σχολείο επειδή ήταν ομόφωνη η απόφαση των κατοίκων του να παραχωρηθεί η έκταση! Μια κίνηση που αποδείχθηκε κομβική για το χωριό που πλέον έχει αποκτήσει άλλη ταυτότητα.

Και αφού περάσεις τις διασταυρώσεις της Βασιλικής και του Δροσοχωρίου φτάνεις στην Καστρίτσα

Λίγο πιο μετά στρίβεις προς την Καστρίτσα, το χωριό που ψηλά στο βουνό υπάρχει η αρχαία Ακρόπολη, μια από τις ιστορικότερες περιοχές του νομού μαζί με τη Δωδώνη.

Επιτέλους φτάνουμε

Φτάνοντας στον Κατσικά στρίβεις δεξιά και μπαίνεις επιτέλους στο τελευταίο 1/4 της διαδρομής όπου είναι ένας πανέμορφος ποδηλατόδρομος, δίπλα στη λίμνη, κάτω από τα δένδρα.

Περνάς τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ανατολής και συνεχίζεις προς το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο, το οποίο το καλοκαίρι έχει 3 πισίνες για όλο τον κόσμο, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ενώ όλο το χρόνο λειτουργεί κλειστός παιδότοπος.

Θα δείτε επίσης γήπεδα ποδοσφαίρου, μπόουλινγκ, διάφορες δραστηριότητες και φυσικά αίθουσες σινεμά.

Βλέπεις την καλοκαιρινή Μυσταγωγία και σου τρέχουν τα σάλια, ενώ μπαίνοντας στην Καρόλου Παπούλια βλέπεις αρκετά ξενοδοχεία που φιλοξενούν αρκετούς από τους επισκέπτες της πόλης.

Περνάς από το δυστυχώς ανεκμετάλλευτο πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής και βλέπεις δίπλα το δωρεάν πάρκινγκ. Θυμήσου το, διότι τα Γιάννενα δεν προσφέρονται για παρκάρισμα.

Μπεργκεράκι;

Και για να πάρεις δυνάμεις, φάε και το χειροποίητο μπέργκερ της Foo Foo, της ιδιαίτερης γκουρμέ καντίνας που βρίσκεται εκεί και δουλεύει ώρες εστιατορίου.

Δίπλα ακριβώς τα ανακαινισμένα κτίρια στα παλιά σφαγεία όπου γίνονται πολλές εκθέσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις κτλ.

Τρέχοντας στην οδό Γαριβάλδη με τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία σχεδόν σε όλο το μήκος της σε πιάνει μια λιγούρα, αλλά τώρα πια έχεις φτάσει προς το τέλος, οπότε δεν σταματάς.

Μπροστά από την περιοχή της Σκάλας και τα ιστορικά Ναυτάκια, συνεχίζεις τρέχοντας στην Ανατολική πλευρά του Κάστρου. Το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο της Ελλάδας. Μέσα έχει τα τζαμιά που έχουν γίνει μουσεία αλλά και το καινούριο μουσείο αργυροτεχνίας.

Μπροστά από το 12, το βαθύτερο σημείο της λίμνης, καφετέριες σερβίρουν εξαιρετικό καφέ που σου σπάει τη μύτη ενώ χρειάζεσαι και την καφεϊνη και να τα κραβάκια που σου είπα πιο πριν, ότι μπορούν να σε πάνε στο νησί. Το νησί της Κυρά Φροσύνης, του Αλή Πασά, το νησί Παμβωτιδάς, το νησί των Ιωαννίνων. Το μοναδικό νησι στην Ευρώπη μέσα σε λίμνη που έχει μόνιμους κατοίκους! Δυο ώρες είναι αρκετές για να μάθετε την ιστορία του…

Και εκεί που φουλάρεις να σου η αψίδα του τερματισμού. Η πλατεία Μαβίλη. Πιο όμορφη από ποτέ μετά από 30 χιλιόμετρα”.

Αυτά. Τώρα ήρθε η σειρά σου. Ο Γύρος της λίμνης σε περιμένει. Και αν δεν πρόλαβες φέτος, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις του χρόνου…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version