Site icon runnfun.gr

Ένα τσιμπούρι κόντεψε να κόψει την καριέρα του κορυφαίου δρομέα Ρόμπι Άντριους

Στις αρχές του Ιουνίου του 2018, ο κορυφαίος δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Ρόμπι Άντριους βρισκόταν στην καλύτερη εποχή του, ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος στον τομέα του.

Ο τότε 27χρονος μόλις είχε τρέξει έναν από τους ταχύτερους αγώνες της καριέρας του έχοντας «γράψει» 3:36 στα 1500 μέτρα του Diamond League στο Όσλο, αφήνοντας πίσω του τον 18χρονο Νορβηγό δρομέα-φαινόμενο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν. Έτσι, αυτό που συνέβη δύο εβδομάδες αργότερα ήταν ένα μεγάλο σοκ.

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουνίου και ο Άντριους ένιωθε σίγουρος ότι θα έβγαζε εύκολα την κούρσα 1500 μέτρων στην Αϊόβα. Αλλά στα μέσα της κούρσας, ξέμεινε τελείως από δυνάμεις. Τερμάτισε πέμπτος, θέση απογοητευτική για την κλάση του. «Δεν ξέρω τι μου συνέβη», δήλωσε σοκαρισμένος ο Άντριους στους δημοσιογράφους μετά τον αγώνα.

Λίγες μέρες αργότερα, κατέρρευσε με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Για τον επόμενο μήνα αντιμετώπισε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και υψηλούς πυρετούς.

Ο Άντριους πήγε στο γιατρό του, έκανε αναλυτικές εξετάσεις αλλά αυτές δεν έβγαλαν τίποτα ανησυχητικό. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Δεν γινόταν να είναι όλα στο κεφάλι του.

Ο Άντριους είχε συμβόλαιο με την Adidas και έπρεπε να το τηρήσει. Πήρε αναγκαστικά μέρος σε έναν αγώνα στην Ιταλία και σε έναν αγώνα στο Βέλγιο αλλά τα πήγε άθλια. Οι ζαλάδες συνεχιζόντουσαν ενώ και οι προπονήσεις του πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Άρχισε να σκέφτεται πως έχει προσβληθεί από την νόσο του Lyme. Στο παρελθόν άλλωστε, τόσο η αδερφή του όσο και ο πρώην συγκάτοικός του είχαν προσβληθεί από αυτή και τα σημάδια που βίωνε ήταν εντυπωσιακά κοινά.

Ο γιατρός του προσφέρθηκε να του συνταγογραφήσει τα αντιβιοτικά της τυπική θεραπεία για το Lyme, αλλά ο Άντριους ανησυχούσε για τις παρενέργειες. Αντ ‘αυτού, αποφάσισε να πάρει τη συμβουλή ενός ολιστικού γιατρού που βοήθησε την αδελφή του να ξεπεράσει την νόσο Lyme μερικά χρόνια πριν από αυτόν.

Η ολιστική θεραπεία και η απογοήτευση

Έτσι, για μια φορά την εβδομάδα, ο Αντριους κατάπινε οκτώ σταγόνες με μια ώρα διαφορά μεταξύ τους, από ένα υγρό μείγμα βοτάνων, όπως η ασβγαγκάντα, η ρόδιλα, ο κουρκουμάς, η ρίζα γλυκόριζας και τα μανιτάρια cordycep. Σύμφωνα με τον ολιστικό γιατρό, αυτό βοηθούσε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Επίσης, άπλωνε κάθε μέρα στα πόδια του ένα ειδικό μείγμα βοτάνων που του είπαν ότι θα τραβούσε τις τοξίνες από το σώμα του. Δαπάνησε περισσότερα από 1.000 δολάρια για αυτή θεραπεία χωρίς να τον νοιάζει αν ο κόσμος σκεφτόταν πως αυτό είναι αφελές. Απλά ήθελε να αισθανθεί καλύτερα.

Ακολουθούσε τη θεραπεία για μερικούς μήνες και άρχισε να συνέρχεται. «Η ενέργεια μου άρχισε να αποκαθίσταται. Ξεκίνησα να τρέχω ξανά χωρίς πρόβλημα», λέει ο Άντριους. Μέχρι που ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, κατέρρευσε ξανά. Η κόπωση γέμισε το σώμα του. Οι πονοκέφαλοι κατέκλυσαν τον εγκέφαλό του. Το χειρότερο ωστόσο ήταν η ψυχολογική του κατάσταση. «Για ένα δίμηνο οι καταθλιπτικές σκέψεις δεν έλεγαν να φύγουν. Δεν ήθελα να δω κανέναν, ούτε να φεύγω από το σπίτι», είπε ο Άντριους. Στον επόμενο αγώνα που πήρε μέρος τερμάτισε στην τελευταία θέση.

Η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται από το τσίμπημα ενός τσιμπουριού, το είδος του οποίου ονομάζεται Borrelia Βurgdorferi.

Απογοητευμένος από την έκβαση της ολιστικής θεραπείας, ο Άντριους δέχτηκε τελικά μια συνταγή αντιβιοτικών. Ο γιατρός του είπε να τα παίρνει μέχρι τα συμπτώματά να υποχωρήσουν εντελώς, δηλαδή περίπου για ένα ολόκληρο μήνα. Τελικά, οι ανησυχίες του Άντριους σχετικά με τις παρενέργειες ήταν σωστές: το αντιβιοτικό του προκάλεσε σοβαρή κόπωση, πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης.

Απελπισμένος και μόνο και μόνο για να κρατηθεί σε φόρμα ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2019, πήρε μέρος στην κούρσα 800 μέτρων στον «Adrian Martinez Classic» τον Απρίλιο και ήρθε τελευταίος και πάλι. Τον Ιούνιο έτρεξε σε μια κούρσα 1500 μέτρων και στα μισά της διαδρομής έπεσε κάτω εξαντλημένος.

Ο Άντριους αισθανόταν ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αν και δεν το γνώριζε εκείνη τη στιγμή, ήταν χαρακτηριστικό δείγμα μιας συνεχιζόμενης διαφωνίας στην επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τα συμπτώματα της νόσου Lyme, που σε πολλούς ασθενείς όχι απλά δεν υποχωρούν αλλά υποτροπιάζουν χωρίς να μπορεί να βρεθεί αξιόπιστη θεραπεία.

Το τσιμπούρι και η νόσος

Η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται από το τσίμπημα ενός τσιμπουριού, το είδος του οποίου ονομάζεται Borrelia Βurgdorferi. Η Lyme δε είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μολυσματικές ασθένειες στην Αμερική, με περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Συνήθως, οι άνθρωποι προσβάλλονται από αυτή ανάμεσα στον Μάιο και τον Σεπτέμβριο όταν και κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα τσιμπούρια.

Η αφαίρεση ενός τσιμπουριού από το δέρμα μειώνει γρήγορα τον κίνδυνο μόλυνσης, ο οποίος άλλωστε χρειάζεται 36 έως 48 ώρες για να μεταδώσει τον ιό. Αλλά άμα ο ιός εισέλθει στο σώμα, τότε εξαπλώνεται από το δέρμα σε άλλους ιστούς, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη θεραπεία. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται από μερικές μέρες έως ολόκληρες εβδομάδες για να αναγνωρίσει την μόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ψευδές αρνητικό τεστ είναι πολύ πιθανό, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Άντριους.

Όταν το σώμα σας εντοπίσει επιτέλους την παρουσία του συγκεκριμένου ιού, ξεκινά μια ανοσολογική απόκριση για να την καταπολεμήσει, κάτι που μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως η γρίπη, η κόπωση, μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις. Οι δρομείς ωστόσο μπορεί να αγνοήσουν αυτά τα συμπτώματα και να τα αποδώσουν σε υπερβολική προπόνηση.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων Lyme είναι εύκολο να θεραπευτεί με αντιβιοτικά μέσα 10 με 28 μέρες. Ταυτόχρονα ωστόσο, μπορεί να είναι μια πραγματικά τρομερή και περίπλοκη ασθένεια καθώς ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές αποκρίσεις και η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, περίπου για περίπου το 20% των ασθενών με Lyme, μια δόση αντιβιοτικών δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Συνεχίζουν να υποφέρουν από μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν μήνες, ακόμα και χρόνια: κόπωση, πονοκεφάλους, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και διαταραχές του ύπνου. Ο συχνά χρησιμοποιούμενος ιατρικός όρος για αυτά τα επίμονα προβλήματα είναι το σύνδρομο μετά την θεραπεία του Lyme (PTLDS).

Το PTLDS συχνά αναφέρεται ως «χρόνιο» Lyme και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανεξήγητη κόπωση, τον πόνο και τα νευρολογικά συμπτώματα σε άτομα που δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για το Lyme. Άλλωστε ακόμα και η διάγνωσή του μπορεί να είναι δύσκολη: μόνο κατά 29% με 40% των περιπτώσεων ανιχνεύεται.

Η λύτρωση και ο δρόμος για το Τόκυο

Τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα από περίπου ένα χρόνο ταλαιπωρίας, ο Άντριους επισκέφθηκε τον οικογενειακό του γιατρό, Μαρκ Σιβιέρι. Ο Σιβιέρι ήταν επίσης επαγγελματίας δρομέας. Μάλιστα, αυτός και ο Άντριους είχαν κοινό προπονητή κάποια στιγμή. Κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού 3,5 ωρών, ο Σιβιέρι μελέτησε τις προηγούμενες εξετάσεις αίματος του Άντριους. Παρατήρησε ότι, εκτός από το Lyme, ο Άντριους ήταν θετικός και σε δύο ακόμα ήδη λοιμώξεων.

Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τσιμπούρια που προκαλούν το Lyme, μπορούν με ένα μόνο τσίμπημα να μεταφέρουν και ορισμένες άλλες, πολύ σοβαρές ασθένειες. Οι γιατροί δεν το ελέγχουν όταν επικεντρώνονται στο Lyme. Κι όμως, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά συνυπάρξεως μιας άλλης λοίμωξης με τη νόσο του Lyme κυμαίνονται από το 2% μέχρι το 40%. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές είναι πιο επικίνδυνες ενώ άλλες μετουσιώνουν το Lyme σε ανθεκτικότερο ιό για θεραπεία ή δύσκολο προς αναγνώριση.

Ο Σιβιέρι έδωσε στον Άντριους μια θεραπεία 60 ημερών, αποτελούμενη από τα δύο αντιβιοτικά που είχε πάρει για να εξουδετερώσει τα βακτηρίδια του Lyme. Του πρότεινε επίσης ένα φάρμακο για να εξαλείψει τις παράλληλες λοιμώξεις. Οι εξετάσεις του Σιβιέρι έδειξαν επίσης, ότι ο Άντριους ήταν ευαίσθητος στη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συνέστησε την αποφυγή τους για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

«Η Ιταλίδα γιαγιά μου σοκαρίστηκε όταν είπα ότι θα κόψω τα μακαρόνια και το τυρί. Και για μένα ήταν μια μεγάλη μετάβαση αλλά αν αυτό θα με έκανε καλύτερα, δεν με ένοιαζε καθόλου», λέει ο ίδιος.

Επίσης, ο Σιβιέρι στράφηκε σε φυσικές θεραπείες για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του Άντριους δίνοντάς του βότανα, όπως η κουρκουμίνη που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από το Lyme. Αυτός ο συνδυασμός παραδοσιακής και εναλλακτικής ιατρικής βοήθησε τον Άντριους. Μπορεί ο τελευταίος ένας χρόνος να ήταν βάναυσος για αυτόν, αλλά τελικά αισθάνεται πως είναι και πάλι ο παλιός εαυτός του. «Ξυπνάω το πρωί και έχω ενέργεια όλη την ημέρα. Δεν αισθάνομαι πονοκέφαλο τη νύχτα, ενώ οι καταθλιπτικές σκέψεις έχουν φύγει. Εκπαιδεύομαι με πλήρη ικανότητα. Έχω ακόμα την ελπίδα πως μπορεί και να προλάβω τους Ολυμπιακούς του 2020», λέει.

Ο Άντριους σταμάτησε να παίρνει αντιβιοτικά στα μέσα Αυγούστου, τώρα ακολουθεί απλά ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες και να παίρνει μόνο βιταμίνης C για τα επινεφρίδια και το ανοσοποιητικό σύστημα και κουρκουμίνη για τη φλεγμονή. Εξακολουθεί να αποφεύγει τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς που προπονείται: «Αισθάνομαι ότι έχω τη ζωή μου πίσω. Είμαι ξανά ο εαυτός μου. Επέστρεψα», λέει πανηγυρικά.

Διαβάστε επίσης: Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στα 13 της και… εξαφανίστηκε!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version