Site icon runnfun.gr

Χρήστος Γαρέφης: Η επόμενη μέρα

Ο Χρήστος Γαρέφης* γράφει στο runnfun.gr για την μέρα πριν τον αγώνα ή την δοκιμασία

«Σε κάθε αγώνα του αύριο βρίσκεστε εκεί για να κερδίσετε ένα ml/kg μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου για την επόμενη ημέρα του αγώνα. Αυτό το εκατοστό θα σας συνοδέψει στην επιστροφή και θα σας κάνει παρέα στην καθημερινότητα σας μέχρι τον άλλο αγώνα που θα σας δώσει την ευκαιρία για ένα ακόμα εκατοστό περισσότερης οξυγόνωσης.

Διότι η πραγματική μας μάχη είναι εκείνη της ζωής. Αυτή που αρχίζει κάθε Δευτέρα που πρέπει να πάμε στην δουλειά,να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και στις προπονήσεις,να καλύψουμε υποχρεώσεις,να αντιδράσουμε ψύχραιμα σε όλες τις προκλήσεις της δύσκολης καθημερινότητας μέσα στην οικονομική κρίση.

Και όλα αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν χρησιμοποιήσουμε τον αγώνα προς το γενικό όφελος μας και να μην επιτρέψουμε στον εγωισμό μας να δει διαφορετικά το έργο. Η ακόμα καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας προκύπτει από την έκθεση του στην αντιξοότητα

Όμως η δουλειά θα γίνει ανεξαρτήτως θέσης και επίδοσης. Ήδη έχει γίνει μόνο που θα είστε στη γιορτή της εκκίνησης. Ότι κάνουμε το κάνουμε για την ψυχοσωματική μας υγεία και για την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις δοκιμασίες για την προσωπική μας ανέλιξη στην ίδια την ζωή. Μόνο που αυτό αύριο πρέπει να γίνει με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και αντοχή στην κούραση, με χαλαρή αναπνοή και πρόβλεψη σε αυτό που έρχεται.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις συνηθισμένες ευχές τύπου «διασκεδάστε τον αγώνα σας», ή  «χαρείτε την συμμετοχή σας» ή «απολαύστε αυτό που θα κάνετε». Δεν υπάρχουν όλα αυτά. Είναι προτάσεις για να βοηθήσουν να ξεφύγει ο κόσμος από το άγχος. Αλλά το άγχος δεν φεύγει έτσι. Γιατί το θηρίο πρέπει να το δεις στα μάτια και έχει να κάνει με τον εγωισμό.

Και ενώ περνάμε όμορφα τα λεπτά χάνονται σε κάθε χιλιόμετρο στην άσφαλτο. Αγώνας και χαρά και διασκέδαση δεν είναι έννοιες συμβατές. Αναμέτρηση με τον εαυτό μας σημαίνει απόλυτη αυτοσυγκέντρωση  και φαντασία για αυτό που έρχεται.

Μέσα στον αγώνα διακτινιστείτε  στο μέλλον και φτάστε στον τερματισμό πολύ πιο μπροστά από το σώμα σας. Το αλάνθαστο κατώφλι σταθερής απόδοσης είναι η ικανότητα της φαντασίας να προβλέπει την κατάσταση και να τρέχει μπροστά στον χρόνο για όσο χρειάζεται και ισοδύναμα μέχρι τον τερματισμό. Δεν είναι εύκολο. Θέλει δουλειά.

Ο Αϊνστάιν δήλωνε συχνά ότι η φαντασία και η ικανότητα στην πρόβλεψη είναι το ισχυρότερο όπλο του ανθρώπου.

Ευχή μου να αρχίσετε από αύριο»


* Ο Χρήστος Γαρέφης (Θεσσαλονίκη, 1955) σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι μεγάλη. Έχει λάβει πολλές εκκινήσεις σε αγώνες διαφορετικών αθλημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γνωρίσει σε παιδιά και ενήλικες το άθλημα της κολύμβησης από το 1980 έως σήμερα, μέσα από την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης τα έτη 1982-1989. Έχει εκπροσωπήσει τα Ελληνικά χρώματα σε 4 διαφορετικά ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση,υδατοσφαίριση, ιστιοπλοϊα, τρίαθλο). Από το Μάρτιο 2013 έως και τον Οκτωβριο 2018 έχει στη κατοχή του 14 χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τριάθλου της ΙΤU-Ironman σε Γενεύη, Σικάγο, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Ντύσσελντορφ Λουξεμβούργο, Ζυρίχη και Ατταλεια.


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version