Site icon runnfun.gr

Υποκλίθηκε το Λονδίνο στον Βασιλιά του Μαραθωνίου Eliud Kipchoge

Υποκλίθηκε το Λονδίνο στον Βασιλιά του Μαραθωνίου Eliud Kipchoge

O Eliud Kipchoge είναι ο Βασιλιάς του Μαραθωνίου και το απέδειξε για ακόμα μια φορά στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, σε μια από τις γρηγορότερες μαραθώνιες κούρσες όλων των εποχών.

Ο τεράστιος Κενυάτης δρομέας, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε τέσσερις φορές τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο χρόνος του (2:02:37) κατατάσσεται πίσω από μόνο το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (2:01:39) που έκανε το περασμένο φθινόπωρο στο Βερολίνο.

Με 10 νίκες σε ισάριθμες συμμετοχές σε μεγάλους Μαραθωνίους, ο Eliud Kipchoge ψάχνει να βρει τον αντίπαλο που θα τον σταματήσει, αλλά αυτό που μαντεύουμε όλοι είναι ότι ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει είναι ο… χρόνος.

Ο Eliud Kipchoge δεν είναι μόνο ότι καταφέρνει να κερδίζει, είναι ο τρόπος που κάνει ακόμα και τους καλύτερους Μαραθωνοδρόμους του κόσμου να φαίνονται… συνηθησμένοι τύποι.

Ο Mosinet Geremew από την Αιθιοπία ήταν 18 δευτερόλεπτα πίσω (2:02:55) και απέδειξε με ρεκόρ για την χώρα του ότι είναι ένα αστέρι που έρχεται για να λάμψει τα επόμενα χρόνια, αλλά ο 34χρονος Kipchoge ακόμα κρατάει γερά.

Ο Mule Wasihun ήταν 3ος με 2:03:16, τη στιγμή που ο μεγάλος Mo Farah ολοκλήρωσε στην 5η θέση με 2:05:39.

Στις γυναίκες η Brigid Kosgei στα 25 της κάνοντας ατομικό ρεκόρ 2:18:20 κατάφερε να κερδίσει την κούρσα.

Δεύτερη ήταν η Vivian Cheruiyiot σε 2:20:14, τρίτη η Roza Dereje σε 2:20:51.

Ο αγώνας

Από την αρχή του αγώνα ο Kipchoge οδήγησε την κούρσα. Κανείς δεν θέλησε να αγωνιστεί ώμο με ώμο μαζί του για να μην προκαλέσει την… αντίδρασή του.

Τα 10 χλμ. το πέρασμά του ήταν στα 29:01, ενώ στα 21 χλμ. ήταν στο 1:01:37, σε ένα ελεγχόμενο ρυθμό που ακολούθησαν σχετικά εύκολα όλοι οι elite.

Λίγο αργότερα, όμως, ο Κενυάτης αποφάσισε να αλλάξει το ρυθμό και να ανεβάσει λίγο στροφές παρά τους ισχυρούς ανέμους. “Ένας τρόπος να ανεβάζουμε ρυθμό και να αντέχουμε, είναι να μένουμε μαζί”, έλεγε ο 34χρονος αστέρας μετά το τέλος του αγώνα, δικαιολογώντας έτσι την κίνησή του να γνέψει με το χέρι του στους αντιπάλους του να τον ακολουθήσουν.

Και όταν αγωνίζεσαι τον Kipchoge, αυτή είναι η καλύτερη σου ελπίδα – να “κρεμαστείς” όσο το δυνατόν περισσότερο από πάνω του σε μια χρονική περίοδο μέσα στον αγώνα που αποφασίζεται μόνο από αυτόν.

Τα επόμενα 4 μίλια, ο Kipchoge τα κάνει κατά σειρά σε: 4:32, 4:34, 4:34, 4:32.

Εκεί “εγκατέλειψαν” την ιδέα για νίκη ο μεγάλος Mo Farah νικητής του Μαραθωνίου στο Σικάγο, o Wilson Kipsang πρώην κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ και ο Tamirat Tola χάλκινος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τα 30 χλμ τα πέρασε σε 1:27:04 με τους Mosinet Geremew, Mule Wasihun και Shura Kitata να ακολουθούν.

Συνέχισε με τον ρυθμό του στο 4:40 ανά μίλι με το τελευταίο του πριν τερματήσει να είναι 4:26. Κάπως έτσι ο αγώνας πέρασε στην ιστορία και ο μεγάλος Κενυάτης έγραψε ιστορία για μια ακόμα φορά.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version