Site icon runnfun.gr

Psiloritis Race: Η αποθέωση της Κρητικής φύσης μέσα από τον αθλητισμό

PsiloritisRace: Η αποθέωση της Κρητικής φύσης μέσα από τον αθλητισμό

Όλα είναι έτοιμα για τους 9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν  στις 3 Ιουνίου 2018 στο οροπέδιο Νίδας, από τα Ανώγεια της Κρήτης έως το Αμάρι.Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα:

Η Κρητική φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο και αποθεώνεται από αθλήτριες και αθλητές από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των αξιών που υπηρετούν οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη σε ένα συνονθύλευμα ιστορίας, πολιτισμού και φύσης με τον αθλητισμό. Σκοπός των αγώνων είναι να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας παράλληλα την αθλητική μορφή του τουρισμού.

Η φιλοξενία και η αθλητική διατροφή στην Κρητική της διάσταση

Η Δρ. Ειρήνη Β. Θεοδωράκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει φροντίσει ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές του PsiloritisRace να εντρυφήσουν γευστικά στην διατροφική παράδοση της Κρήτης, με ένα μενού ωστόσο προσαρμοσμένο στις απαιτητικές ανάγκες της σωματικής άθλησης. Όπως σημειώνει η ειδικός: «Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον παραδοσιακό Μεσογειακό-Κρητικό τρόπο διατροφής ζουν περισσότερο και εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της «Μεσογειακής δίαιτας» αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και για την πρόληψη των ασθενειών, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάθε ηλικία».

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη 

Το αθλητικό γεγονός αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον αθλούμενων ανθρώπων και όχι μόνο από όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητριών και αθλητών στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία.

Ιστορία, πολιτισμός, φύση και αθλητισμός

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τον 9ο Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη PsiloritisRace και ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο, μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη μινωική Φαιστό. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο αθλητισμός αναβλύζουν μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στον πιο αυθεντική της μορφή. Ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που αγαπά και φέρει μια αισιόδοξη και υγιή στάση στη ζωή.

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη PsiloritisRace τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού του Ε.Ο.Τ., της Γ. Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, Αμαρίου και υποστηρίζεται από Αθλητικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές. Πληροφορίες και το πρόγραμμα των αγώνων στο http://www.psiloritisrace.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version