Site icon runnfun.gr

Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ στο runnfun.gr: Το τρέξιμο πρέπει να το αγαπάς για να σε αγαπάει

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδημητρόπουλο

Όταν έχεις μιλήσει με τον Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εντυπωσιακό για να τον προλογίσεις. Γράφεις απλά το όνομά του. Όταν μάλιστα βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής, είτε είσαι 2, είτε 5, είτε 10, είτε 17 χρόνια (σ.σ. όπως ο υπογράφων) στη δημοσιογραφία, τότε τα γόνατά σου… λυγίζουν, ένας κόμπος κολλάει στο λαιμό σου και το μόνο που μπορείς να πεις είναι: “Μεγάλη μου τιμή που συναντάω έναν μύθο”.

Για το runnfun.gr αυτή η συνάντηση είναι μοναδική. Ένα νέο μέσο που φιλοδοξεί να μείνει για αρκετά χρόνια στο δρομικό στερέωμα, θεωρεί επιτυχία στα πρώτα του βήματα να φιλοξενεί μια συνέντευξη με έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε ο παγκόσμιος αθλητισμός.

Ειδικά δε, όταν αυτός δεν απευθύνεται στους επαγγελματίες δρομείς, αλλά κυρίως σε αυτούς που κάνουν το χόμπι τους, που έχουν εθιστεί με το τρέξιμο και που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των διοργανώσεων, ακόμα και του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που συγκεντρώνει πάνω από 50.000 δρομείς με το 90% να είναι ερασιτέχνες.

“Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν ξεκινήσεις να τρέχεις, όταν το συνεχίσεις για 1-2 χρόνια και τρέχεις 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι δεδομένο ότι θα εθιστείς. Και το τρέξιμο είναι όμορφο πράγμα. Είναι φοβερό συναίσθημα, δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Όσο και αν κάποιοι θεωρούν εμάς τους δρομείς τρελούς, εμείς ξέρουμε…”, τονίζει ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, μετά από έναν σοβαρό πήρε την απόφαση να σταματήσει την καριέρα του. Τι συμβουλεύει όσους τρέχουν; “Να μην πιέζεστε για να κάνετε έναν αγώνα, μια προπόνηση. Το σώμα σας πρέπει να το ακούτε. Ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να γίνει μεγάλος αν δεν προσέξει κανείς. Προσοχή, λοιπόν και υπομονή. Οι αγώνες γίνονται συνέχεια και θα συνεχίσουν να γίνονται”.

Ακόμα και ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι το τρέξιμο δεν είναι για όλους: “Αν δεν αισθανόμουν καλά, δεν θα το έκανα. Για εμάς όλους που προερχόμαστε από φτωχές χώρες, το τρέξιμο ήταν μια επαγγελματική διέξοδος. Αν, όμως, δεν αντέχει το μυαλό σου, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Το τρέξιμο πρέπει να το αγαπάς για να σε αγαπάει και να σε φροντίζει”.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξή του σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά την τελευταία 10ετία που ο κόσμος έχει ξεκινήσει να τρέχει μαζικά τόνισε: “Το τρέξιμο είναι μια διέξοδος από την απογοήτευση, τα προβλήματα και το στρες. Νομίζω ότι η κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παίξει το ρόλο της. Άλλωστε δεν χρειάζεται κανείς πολλά για να τρέξει”.

“Θα ήθελα να τρέξω την Αυθεντική διαδρομή”

Ρωτήσαμε τον Μεγάλο Αιθίοπα αθλητή για το πως αισθάνεται που βραβεύτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Μαραθώνιο της Αθήνας και μας απάντησε πως: “Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και την Αθήνα για να τιμηθώ και είναι ξεχωριστό το συναίσθημα να συμβαίνει αυτό στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και φυσικά τον Μαραθώνιο δρόμο”.

Ενδιαφέρον είχε η απάντησή του στην ερώτηση, γιατί δεν έχει τρέξει την κλασική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα και αν θα ήθελε να έχει κάνει ένα ρεκόρ και σε αυτή: “Δεν έτυχε νομίζω. Κάθε αθλητής κάνει έναν προγραμματισμό. Εγώ δεν μπορούσα να τρέχω πολλούς Μαραθωνίους κάθε χρόνο. Ήταν θέμα προγράμματος και προπόνησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κληθεί κιόλας στο παρελθόν, ώστε να μου μπει στο μυαλό. Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα ήθελα πάντως. Ίσως το κάνω στο μέλλον. Ίσως να τρέξω απλά για τη συμμετοχή”.

Ο Αιθίοπες, οι Κενυάτες και άλλοι αθλητές από τις αφρικανικές χώρες, είναι κυρίαρχοι στους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και αυτό γιατί: “Από πολύ μικρά παιδιά σε αυτές τις χώρες, για να πας σχολείο, για να πας στη δουλειά, για να πας οπουδήποτε, έπρεπε να κάνεις μεγάλες αποστάσεις και πολλά χιλιόμετρα. Αν μάλιστά θες να πας γρήγορα πρέπει να τρέξεις. Αυτό κάνουμε και εμείς από μικρά παιδιά. Είναι πλέον τρόπος ζωής για εμάς οι μεγάλες αποστάσεις, μεγαλώνουμε τρέχοντας”.

Τέλος αναφερόμενος στη νέα του θέση ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας ο Γκεμπρεσελασιέ τόνισε: “Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι αθλητής και άλλο να έχεις μια τέτοια θέση ευθύνης. Τώρα, πρέπει όχι να ζητάς, αλλά να κάνεις. Ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται ο αθλητισμός στη χώρα μου, ξέρω πως να βοηθήσω και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να συνεχίσουμε να βγάζουμε πρωταθλητές”.

* Θα ακολουθήσει και το βίντεο της συνέντευξης που θα φιλοξενηθεί και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version