Site icon runnfun.gr

Για να είσαι έτοιμος στο πρώτο σου open water

Για να είσαι έτοιμος στο πρώτο σου open water

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις δυνάμεις τους σε ένα αγώνα ανοικτής θαλάσσης. Αν είστε και εσείς από αυτούς/αυτές που θέλουν να κάνουν την μετάβαση από την πισίνα στην θάλασσα οι κάτωθι συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Κλείστε τα μάτια σας

Κολυμπήστε περίπου 8 με 10 χεριές με τα μάτια σας κλειστά και μετά κοιτάξτε έξω απο το νερό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να βελτιώσετε την ικανότητα σας να κρατάτε σωστή πορεία, αφού δεν θα έχετε πλέον τον πυθμένα της πισίνας για οδηγό.

Μάθετε να ξεκινάτε δυνατά

Βάλτε στην προπόνηση σας μερικά σέτ με γρήγορες εκκινήσεις και στη συνέχεια συνεχίστε σε πιο χαλαρό ρυθμό. Αυτό θα σας εξοικιώσει με τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε στην αρχή του αγώνα, όπου όλοι προσπαθούν να πάρουν μια καλή θέση και στην συνέχεια να ακολουθήσουν τον σταθερό αγωνιστικό τους ρυθμό.

Δελφινισμός

Προπονηθείτε στις βουτιές με δελφινισμό (συνεχόμενες βουτιές με κίνηση των ποδιών όπως στην πεταλούδα). Είναι ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να κινηθείτε, σε σημεία εξόδου ή εκεί όπου το νερό είναι ρηχό και προτιμότερο απ;o το προσπαθήσετε να περπατήσετε ή να τρέξετε αφού το νερό θα σας δυσκολέψει αρκετά.

Βάλτε σημάδια στον ορίζοντα:

Κατά την διάρκεια του αγώνα είναι πιθανόν να μhν έχετε την δυνατότητα να δείτε εύκολα τις σημαδούρες. Γιαυτό τον σκοπό φροντίστε να δείτε νωρίτερα προς τα πού πρέπει να κινηθείτε και βάλτε κάποια σημάδια στον ορίζοντα (;eνα βράχο, ένα δέντρο, ένα κτίριο κλπ). Σηκώστε το κεφάλι σας έξω από το νερό κάθε 8-10 χεριές προκειμένου να ελέγχετε την πορεία σας και να κάνετε τις σχετικές διορθώσεις πορείας αν αυτό απαιτηθεί.

Ρυθμός

Μην προσπαθείτε συνεχώς να περνάτε τους άλλους κολυμβητές που έχουν ίδιο ή παρόμοιο ρυθμό με εσάς. Οι εναλλαγές ρυθμού απαιτούν αρκετή ενέργεια και το πιθανότερο είναι να σας κουράσουν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κρατήστε τις δυνάμεις σας και κάντε την επίθεση σας στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Μην κάνετε πειράματα την ημέρα του αγώνα

Αυτό αφορά τόσο την αγωνιστική σας συμπεριφορά όσο και την επιλογή εξοπλισμού. Φροντίστε να ακολουθήσετε τον δικό σας ρυθμό και ένταση την ημέρα του αγώνα και να μην παρασυρθείτε απο τους άλλους γύρω σας. Ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να έχετε εναν αποδοτικό ρυθμό με σταθερές χεριές ο οποίος θα διατηρήσει τις δυνάμεις σας έως το τέλος. Μην δοκιμάσετε καινούργια γυαλάκια, μαγιό ή στολή την ημέρα του αγώνα. Καλό θα είναι να έχετε πραγματοποιήσει προηγουμένως, τουλάχιστον 3-4 προπονήσεις με τον νέο σας εξοπλισμό

Θερμοκρασία νερού

Οι αγώνες που δεν γίνονται καλοκαίρι θέλουν ειδική διαχείριση.  Αν είστε από αυτούς που συνεχίζουν να κολυμπούν στην θάλασσα και τον χειμώνα, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αν όμως είστε από αυτούς που έχουν να κολυμπήσουν απ;o το καλοκαίρι και συνεχίζουν την προπόνηση τους σε πισίνα, καλό θα είναι να πρaγματοποιήσετε μερικές προπονήσεις σε ανοιχτή θάλασσα τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν τον αγώνα, προκειμένου να εξοικοιωθείτε με την θερμοκρασία του νερού.

Πηγή: xterragreece.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version