Site icon runnfun.gr

Έρχεται ο 1ος Δρόμος Ωραίας Ελένης στις 4 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ευρώτα, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης
με την ευγενική συμπαράσταση των Σπαρτιατών Δρομέων ως τεχνικών συμβούλων του αγώνα, προκηρύσσουν τον αγώνα υπεραπόστασης 60 περίπου χλμ.(αναμένεται η ακριβής μέτρηση της διαδρομής) Σπάρτης – Νήσου Κρανάης Γυθείου
με την ονομασία: 1ος ΔΡΟΜΟΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα εκκίνησης: Aπόγευμα(αναμένεται η τελική ανακοίνωση της ώρας εκκίνησης)
Χιλιομετρική Απόσταση:60 περίπου χλμ.(αναμένεται η ακριβής μέτρηση)
Εκκίνηση:Σπάρτη, Άγαλμα Βασιλιά Λεωνίδα
Τερματισμός: Νήσος Κρανάη* Γυθείου
Διαδρομή Αγώνα: Σπάρτη – Καλάμι – Γούναρη – Κατσαρό – Καλύβια Σοχάς – Ανώγεια – Παλαιοπαναγιά – Ξηροκάμπι – Ποταμιά – Χάνια Βασιλακίου – Κροκεές – Στεφανιά – ο αγώνας από αυτό το σημείο θα κατευθυνθεί Γύθειο, ή μέσω Σκάλας Ευρώτα ή από τον οικισμό Σούλι(αναμένεται η τελική ανακοίνωση, οπότε και ο τελικός αριθμός χιλιομέτρων) – Γύθειο – Νήσος Κρανάη τερματισμός).

Ο αγώνας εμπνέεται από την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη, και αφού έφυγαν από την Σπάρτη, κατέφυγαν στην Νήσο Κρανάη του Γυθείου, από όπου και επιβιβάστηκαν για την Τρόια, με τα γνωστά επακόλουθα του Τρωικού Πολέμου!
Ο αγώνας θα διεξαχθεί εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες της πανδημίας του COVID 19, και αρθούν οι απαγορεύσεις που αφορούν τις αθλητικές δραστηριότητες!

Οι τελικές ανακοινώσεις του αγώνα, και το άνοιγμα των εγγραφών θα γίνουν όταν και εφόσον, το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας!

Όλες οι πληροφορίες του αγώνα, σταδιακά θα ανέβουν στον διαδικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.lakoniautrarunning.com

Για οποιεσδήποτε πρώτες πληροφορίες, παρακαλούμε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:
Email: lakoniaultrarunning@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6955985506/ 6936853165(Γορανίτης Παύλος).

Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες στην χώρα μας, θα επιτρέψουν την διεξαγωγή του νέου και συνάμα πανέμορφου αυτού αγώνα υπεραπόστασης, και να καταφέρετε να βρεθείτε όσοι περισσότεροι γίνεται σε αυτόν!
Μέχρι τότε…..ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Νήσος Κρανάη

Η Κρανάη είναι νησίδα ακριβώς δίπλα στο Γύθειο, με το οποίο συνδέεται με προβλήτα που χτίστηκε το 1898. Ονομάζεται και Μαραθονήσι, επειδή είναι κατάφυτο με μάραθο.

Είναι βέβαιο ότι κατοικείται από την αρχαιότητα, καθώς ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Πάρις και η Ωραία Ελένη κρύφτηκαν εδώ και πέρασαν την πρώτη τους νύχτα μετά την απαγωγή, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγο της Ωραίας Ελένης. Από εδώ, το παράνομο ζευγάρι ξεκίνησε το ταξίδι του για την Τροία. Το όνομα Κρανάη συνδέεται με την ιστορία αυτή, αφού σύμφωνα με το μύθο ο Πάρις ξέχασε εδώ το κράνος του πριν τη βιαστική τους απομάκρυνση από την περιοχή.

Το νησί είναι γνωστό και ως τόπος κατοικίας της οικογένειας των Γρηγοράκηδων και ο πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, που κτίστηκε το 1829 και στέκει ακόμα πάνω στο νησάκι, σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Το νησί καλύπτεται από ένα όμορφο πευκοδάσος και όσοι το διασχίσουν και βρεθούν στην πίσω πλευρά θα δουν να υψώνεται μπροστά τους ένα ακόμα ενδιαφέρον αξιοθέατο, ο φάρος. Πρόκειται για ένα φάρο κτισμένο από μάρμαρο, με οκταγωνικό πύργο και βοηθητικά κτήρια στη βάση του, που κατασκευάστηκε το 1873. Επαναλειτούργησε το 1949, ενώ τα βοηθητικά κτήρια και το ισόγειο φιλοξενούν το Ναυτικό Μουσείο Μάνης και χώρους αναψυχής. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version