Site icon runnfun.gr

Επικός Κιπτσόγκε δεν έσπασε το φράγμα στον Μαραθώνιο για 25 δευτερόλεπτα!

Αποτυχία θα το χαρακτηρίσουν κάποιοι. Αλλά πως μπορεί κανείς να το πει αυτό; Πως να χαρακτηρίσεις αποτυχία μια την επίδοση 02:00:25 του τεράστιου Έλιουντ Κιπτσόγκε, που ακόμα και αν έγινε στο πλαίσιο του breaking 2 της Nike, δεν είναι απλά μια επίδοση, αλλά ένας άθλος.

Ο οποίος μάλιστα σε αφήνει να πιστεύεις ότι ο 32χρονος αθλητής από την Κένυα είναι τόσο κοντά στο να πετύχει, αυτό που δεν έκανε σήμερα στο πολύ κοντινό μέλλον και ήδη το δεύτερο event της Nike φαίνεται πως είναι προ των πυλών…

“Είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος που έτρεξα τον μαραθώνιο σε δύο ώρες. Άρα νομίζω ότι τώρα ο κόσμος είναι εκτός κατά μόλις 25 δευτερόλεπτα”, δήλωσε χαριτολογώντας και πρόσθεσε: “Πιστεύω στην καλή προετοιμασία και τον καλό σχεδιασμό. Αν τα κάνεις αυτά, τα 25 δευτερόλεπτα θα εξαφανιστούν”.

Η αθλητική εταιρεία Nike διοργάνωσε αγώνα με τους κορυφαίους δρομείς μαραθωνίου αυτή την εποχή στην πίστα της Μόντσα. Στο event με τίτλο «breaking 2» πήραν μέρος εκτός από τον Κιπτσόγκε, ο Ζερσενάι Ταντέσε από την Ερυθραία και ο Λελίσα Ντεσίσα από την Αιθιοπία, με στόχο κάποιος από τους τρεις δρομείς να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στον μαραθώνιο.

MONZA, ITALY – MAY 06: Eliud Kipchoge celebrates the Nike Breaking2: Sub-Two Marathon Attempt at Autodromo di Monza on May 6, 2017 in Monza, Italy. (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιπτσόγκε δεν θα καταγραφεί διότι δεν έγινε υπό κανονικές συνθήκες. το 2:02:57 του Ντένις Κιμμέτο στο Βερολίνο παραμένει το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ Μαραθωνίου.

Μπορεί η διαδρομή να ήταν μετρημένη και πιστοποιημένη, ωστόσο, οι διάφοροι “λαγοί” που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να παρασύρουν σε ταχύτερους ρυθμούς τον Κιπτσόγκε είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό κανονικές συνθήκες.

Το σύστημα drafting που χρησιμοποιήθηκε και το οποίο είναι γνωστό στους ποδηλάτες, είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί σε σχηματισμό βέλους αθλητές για να κόβουν τον αέρα και να επιτρέπουν στον αθλητή που πάει για το ρεκόρ να τρέχει χωρίς αντίσταση.

Αυτό συνέβη σήμερα στην πίστα της Μόντσα. Ο Κιπτσόγκε ήταν… πιστός στο πλάνο που είχε εκπονήσει η ομάδα της Nike μέχρι το 30ο χιλιόμετρο και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει. Τελικά άρχισε να χάνει έδαφος και δεν τα κατάφερε.

Ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες το φράγμα των δύο ωρών θα σπάσει το έτος 2075.

Μένει να δούμε αν έχουν δίκιο ή ο Κιπτσόγκε που ακόμα έχει δυνάμεις και χρόνια μπροστά του θα καταφέρει να τους διαψεύσει.

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version