Site icon runnfun.gr

Απ. Τσαγκαράκης: Νέο κεφάλαιο στην κολύμβηση η ISL

Απ. Τσαγκαράγκης: Νέο κεφάλαιο στην κολύμβηση η ISL

Ο πρωταθλητής κολύμβησης Αποστόλης Τσαγκαράκης, μίλησε στη Μάγδα Ζούνη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου μαραθώνιας κολύμβησης «Λέανδρος», για τα σχέδια του και τη νεοσύστατη Λίγκα   ISL, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην κολύμβηση όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Συνέντευξη: Μάγδα Ζούνη

– Αποστόλη, η ISL φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κολύμβηση. Θα μας πεις πώς λειτουργεί;

Η ISL έχει σκοπό να δημιουργήσει μια λίγκα μέσα από την οποία θα μπορούν οι τοπ αθλητές να κάνουν αυτό που κάνουν , δηλαδή να προπονούνται 25-30 ώρες την εβδομάδα, και να αμοίβονται επαρκώς για αυτό. Δεν είναι μυστικό πως οι κολυμβητές είναι οι πιο κακοπληρωμένοι αθλητές. Από το revenue των Ολυμπιακών Αγώνων που μαζεύεται χάρη στα media, οι κολυμβητές δεν λαμβάνουν ποτέ αυτό που τους αναλογεί.

– Πώς θα εξασφαλίσει η ISL αυτές τις αμοιβές;

Η ISL θα δημιουργήσει μια εμπορική αξία γύρω από τους αγώνες που θα διοργανώσει. Μια εμπορική αξία τόσο μεγάλη ώστε να εξασφαλίσει αυτές τις αμοιβές. Toconcept της λίγκας έχει ως εξής: Θέλει να κερδίσει την γενιά, Z 9-24 ετών, η οποία θα είναι η πιο δυνατή οικονομικά γενιά από το 2020 και μετά. Αυτή η γενιά θα είναι πιο κοντά στα e-sports από τα traditionalsports. Θα προτιμά να παίξει e-sports παρά να δει άθλημα. Η λίγκα δεν θεωρεί ανταγωνιστές της άλλα αθλητικά events, αλλά το περιεχόμενο αυτών και άλλων μορφών διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στόχος της είναι να κερδίσει τον 26χρονο και να τον κάνει αντί για Netflix να παρακολουθήσει το δικό της show. Δεν μπορεί να δείξει σκέτο κολύμπι ούτε καθαρά entertainment, οπότε κάνει sportainment. Την κολύμβηση αυτή κάθε αυτή, θα την παρακολουθήσουν οι hardcore κολυμβητές. Οι υπόλοποι θα βαρεθούν γιατί δεν προσφέρει το θέαμα που προσφέρουν άλλα αθλήματα. Πρέπει λοιπόν να φτιάξει κάτι που να μην το βαριέται ο κόσμος. Να είναι συνδιασμός, κολύμβησης και show! Ο έφηβος θέλει να δει στο Instagram τί είπε ο Lebron, το δράμα, τις ίντριγκες. Δημιουργώντας ιστορίες , στιγμές, μεταξύ ομάδων, θα δημιουργήσει ένα buzz, στο οποίο τα media και οι χορηγοί θα πέσουν επάνω. Θα γίνουν 4-5 αγωνίσματα και μετά θα βάλει ο dj μουσική και θα έχει φώτα και θα χορεύουν οι αθλητές  στην πισίνα με τα μαγιό. Θέλουμε το κοινό των reality να βλέπει το show της κολύμβησης.

– Πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα θα στηθεί όπως μια επαγγελματική λίγκα. Από Σεπτέμβρη έως Άνοιξη. Κάτι που θα γίνει από τη δεύτερη σεζόν η οποία θα ξεκινήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Αρχικά θα φτιαχτούν 12 ομάδες . Από αυτές, οι 6 θα είναι στην Ευρώπη και οι άλλες 6 στην Αμερική. Η Αμερική και η Ευρώπη είναι οι πιο δυνατές αγορές για την κολύμβηση γι’ αυτό έχουν επιλεχθεί.  Οι κολυμβητές θα ανταμείβονται καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Τελειώνοντας η σεζόν, οι 8 καλύτερες ομάδες θα πάνε στην τελική φάση. Η τελική φάση, θα έχει τους ημιτελικούς και τον τελικό. Ο κάθε αγώνας θα είναι μεταξύ 4 ομάδων, όχι μόνο 2. Και κάθε ομάδα θα έχει 2 αθλητές σε κάθε αγώνισμα που θα αγωνίζονται και θα μαζεύουν βαθμούς για την ομάδα τους. Οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν στο Λας Βέγκας! Στην πρώτη σεζόν (2019) θα ξεκινήσουμε με 8 ομάδες (4 από Αμερική και 4 από Ευρώπη). Η πρώτη σεζόν θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό του Λας Βέγκας τον Δεκέμβριο.

-Υπάρχει περίπτωση οι αγώνες της ISL να συμπέσουν με Ολυμπιακούς ή άλλους αγώνες;

Η ISL φροντίζει να μην συμπίπτουν οι αγώνες της με τους Ολυμπιακούς. Επιπλέον, αντιθέτως με την FINA, η ISL επιτρέπει στους αθλητές της να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Και η  προπονητική τους μπορεί να συνδιαστεί και με προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς και με προετοιμασία για τους αγώνες της ISL. Η ISL θέλει να συνεργαστεί με τους αθλητές, να μην νιώθουν πως πρέπει να διαλέξουν. Ώς εκ τούτου, το 2019 λόγω Ολυμπιακών αγώνων, η σεζόν θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα τελειώσει το Δεκέμβριο.

-Υπάρχει σημείο σύγκρουσης συμφερόντων με την FINA;

Όχι, δεν υπάρχει. Η ISL λειτουργεί τελείως διαφορετικά από ότι η FINA. Η ISL θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι τοπ αθλητές, 300-350 καλύτεροι στον κόσμο, να κάνουν το επάγγελμά τους, δηλαδή να προπονούνται 25-30 ώρες την εβδομάδα και να αμοίβονται επαρκώς γι΄αυτό. Θα δημιουργηθούν επαγγελματικά clubs με 30-35 άτομα, που θα συναγωνίζονται το ένα το άλλο για να κερδίσουν τη λίγκα στο τέλος της σεζόν. Το περιεχόμενο αυτών των αγώνων δεν θα είναι μόνο το άθλημα όπως στις διοργανώσεις της FINA. Θα είναι και οι διαπροσωπικές σχέσεις των αθλητών, όπως αυτές θα δημιουργηθούν και θα εξελίσσονται μέσα στους αγώνες και στις προπονήσεις τους. Αυτές οι σχέσεις θα προβληθούν προκειμένου να δημιουργήσουν την επιπλέον εμπορική αξία που θα αποδοθεί στο τέλος στους αθλητές.

Υπάρχουν κάποια σημεία υπεροχής στους κανονισμούς της ISL, σε σχέση με άλλες διοργανώσεις, όπως η FINA;

Δύο πολύ σημαντικά κομμάτια για τα οποία η ISL είναι πολύ περήφανη είναιΗ ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλλων, «Gender equality». Ο αριθμός συμμετοχών ανδρών και γυναικών θα είναι ίδιος. Επιπλέον η αμοιβή τους θα είναι η ίδια, κάτι που δεν γίνεται σε όλα τα αθλήματα, καθώς στα περισσότερα αθλήματα οι άντρες αμοίβονται καλύτερα από τις γυναίκες. Αυστηρότητα στο θέμα ντόπινγκ. Αυτό που συμβαίνει με το ντόπινγκ, είναι πως οι αθλητές που το έχουν κάνει, τιμωρούνται με αποκλεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα. Με το πέρας της τιμωρίας ο αθλητής , μπορεί να επιστρέψει. Στην ISL δεν επιστρέφει ποτέ. Αποκλείεται δια βίου. Ακόμα και με missedtests (αν αθλητής χάσει 3 tests τότε έχει παραβιάσει του κανονισμούς του anti-doping). H άγνοια νόμου τιμωρείται, οπότε και από ατύχημα να γίνει, θα υποστεί το τίμημα. Με αυτόν τον αυστηρό κανονισμό μας, θεωρούμε πως κάνουμε ένα βήμα ακόμα στην καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version