Site icon runnfun.gr

112 ποδηλάτες σκοτώνονται κάθε μέρα σε τροχαίο!

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ποδηλάτης μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.

Η Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 θα είναι αφιερωμένη  όπως και κάθε χρόνο (η τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου) στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στους δρόμους. Τα στατιστικά από μόνα τους φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος :

Ενώ, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ποδηλασία έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων αλλά και την κοινωνία, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι/ ποδηλάτες σκοτώνονται κάθε χρόνο  ενώ κινούνται με ποδήλατο για να πάνε στην εργασία τους, μία βόλτα ή ασκούνται. Δηλαδή 112 ποδηλάτες σκοτώνονται κάθε μέρα δηλαδή κάθε 13 λεπτά έχουμε ένα θάνατο ενός ποδηλάτη.

Πέρα από τους θανάτους πολλοί άνθρωποι κινούμενοι με ποδήλατο έχουν σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που μπορεί ακόμα και να τους αφήσει και πλήρως παράλυτους.

Τα τροχαία που αφορούν ποδηλάτες μπορούν να προβλεφθούν και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και παρεμβάσεων του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικών φορέων μπορούν να αποφευχθούν/ περιορισθούν σημαντικά. Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας κυκλοφορούν με ποδήλατο σε μία χώρα ή πόλη τόσο ελαττώνεται ο αριθμός των θυμάτων.

Τροχαίο «ατύχημα»;

Οφείλουμε να σταματήσουμε πλέον να τα αποκαλούμε τροχαία «ατυχήματα» καθώς δεν είναι ατυχήματα. Στις ΗΠΑ π.χ. στα θανατηφόρα τροχαία με ποδήλατα :

Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις Τροχαίο δυστύχημα/ τρακάρισμα/ σύγκρουση (Traffic Crashes) και όχι ατύχημα. Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα σεβασμού των πεζών και των ανθρώπων που κινούνται με ποδήλατα. Είναι σημαντικά πιο ευάλωτοι και οφείλουν οι οδηγοί να το λαμβάνουν αυτό σημαντικά υπόψιν τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων στους Δρόμους (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims, WDR) αποσκοπεί στο να θυμηθούμε τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα.

Το Triathlon Lab Athens με την ανεκτίμητη βοήθεια και αιγίδα του Δήμου Αλίμου με μία σειρά ενεργειών θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα για τα τροχαία δυστυχήματα που αφορούν ποδηλάτες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ίδιο τον Δήμαρχο κ.Κονδύλη Ανδρέα καθώς και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ.Αντωνάκη Ιωάννη για την στήριξη του εγχειρήματος με κάθε μέσο.

Το Moto του Triathlon Lab Athens είναι

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου (8:00 με εκκίνηση το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου στη Μαρίνα Αλίμου) συμμετέχουμε στην ποδηλατροδρομία μνήμης αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα τροχαία με ποδήλατα. Η ποδηλατοδρομία θα καταλήξει στο Δημαρχείο του Δήμου Αλίμου όπου σε μία σεμνή τελετή θα τιμήσουμε τα θύματα. Στη συνέχεια στο parking του Κολυμβητηρίου θα στηθεί χώρος εκπαίδευσης παιδιών για την βελτίωση των ποδηλατικών δεξιοτήτων και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά όταν κινούμαστε με ποδήλατα.

Για να συμμετέχετε στην ποδηλατοδρομία μνήμης και ευαισθητοποίησης στείλτε τα στοιχεία σας  (όνομα, κινητό, τηλέφωνο):

Στο Triathlon Lab Athens

Email :  info@triathlonlab.gr (Υπεύθυνος Γιάννης Ψαρέλης)

Στη Γραμματεία του Κολυμβητηρίου Του Δήμου Αλίμου :

Email : swimmingpoolalimos@gmail.com (Υπεύθυνος Αντωνάκης Ιωάννης  & κα. Λεμονάκη Ελένη)

Αλλάζουμε Οδηγική Κουλτούρα και Συμπεριφορές στο Δρόμο

Στο βίντεο  ο Γιάννης Ψαρέλης αναφέρει σχετικά : “Απευθύνομαι σε όλους τους οδηγούς και σας ζητώ να συμβάλλετε ενεργά για να αλλάξουμε οδηγική κουλτούρα και συμπεριφορές και μακροπρόθεσμα να βελτιώσουμε τη θλιβερή των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας.

Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι ούτε ασφαλείς δρόμοι για να μετακινηθούν οι πολίτες με ποδήλατο ούτε φυσικά να κάνουν προπόνηση όσοι ασχολούνται με την ποδηλασία. Συνάμα θεωρώ ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η πόλη μας η Αθήνα θα γίνει πιο ωραία και το περιβάλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας εάν αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται με ποδήλατο.

Οι ποδηλάτες μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο με εσάς τους οδηγούς, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες  καθώς εμείς κινούμαστε στη δεξιά πλευρά των δρόμων.

Την επόμενη φορά που θα μας συναντήσετε στο δρόμο σας παρακαλώ μη βγάλετε τον δικαιολογημένο σου εκνευρισμό στους ποδηλάτες, μην αγανακτείτε που κινούμαστε με μικρές ταχύτητες, μην επιχειρήσετε να περάσετε ξυστά από εμάς και φυσικά μη μας κλείσετε ή μας στείλετε πάνω σε φρεάτιο, λακκούβα.

Όπως εσείς έτσι και  εμείς έχουμε ανθρώπους που μας αγαπούν,  οικογένεια και παιδιά και μας περιμένουν να γυρίσουν μετά την κάθε μετακίνηση ή προπόνησή μας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια σας όχι απλά δεν θα νοιώθουμε μελλοντικά ευάλωτοι στο δρόμο αλλά γεμάτοι σιγουριά καθώς θα έχουμε δεκάδες φίλους να μας βοηθήσουν εάν χρειαστούμε κάτι”.

Triathlon Lab Athens

Email : info@triathlonlab.gr

Κινητό : 6937170260

www.triathlonoworld.gr

www.cyclingworld.gr

www.roadrunning.gr

www.triathlon.gr

www.triathlolab.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version