Τόφου: Το… τυρί σόγιας που είναι γεμάτο πρωτεΐνη

Της Ευαγγελίας Μαλακού*

Το τόφου είναι τυρί που προέρχεται από γάλα σόγιας. Παρασκευάζεται με πήξη του γάλακτος σόγιας για την δημιουργία τυροπήγματος που στην συνέχεια συμπιέζεται και κόβεται με κομμάτια όπως γίνεται παραδοσιακά και με τα άλλα τυριά από γάλα ζωικής προέλευσης. Είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς γλουτένη και χαμηλό σε θερμίδες.

Δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά σε μία χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Ποια η διατροφική του αξία;

To τόφου θεωρείται ότι παρέχει πολλά από τα ίδια οφέλη που παρέχει η σόγια, οπότε από την οπτική πλευρά της διατροφής και της υγείας θεωρείται ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, το τόφου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και πολύτιμη φυτική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και άλλων μετάλλων. Επιπρόσθετα, περιέχει βιταμίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά (όπως το άλφα-λινολενικό οξύ) και σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα), όλα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η περιεκτικότητα σε διάφορα θρεπτικά συστατικά του τόφου:

Θρεπτική αξία/100γρ τόφου
Ενέργεια 76kcal
Λιπίδια 4.8g
Εκ των οποίων
  κορεσμένα λιπαρά 0.7g
  πολυακόρεστα λιπαρά 2.7g
  μονοακόρεστα λιπαρά 1.1g
Υδατάνθρακες 1.9g
Εκ των οποίων
  φυτικές ίνες 0.3g
Πρωτεΐνη 8g
Χοληστερόλη 0mg
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Σίδηρος 5.4mg
Νάτριο 7mg
Κάλιο 121mg
Ασβέστιο 350mg
Μαγνήσιο 30mg
Φώσφορος 231mg
Ψευδάργυρος 1.6mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 85IU
Βιταμίνη D 0
Βιταμίνη C 0.1mg
Βιταμίνη Β6 0
Βιταμίνη Β12 0

Ποια τα οφέλη του;

Μια δίαιτα που περιέχει μια ποικιλία φυτικών τροφών φαίνεται να συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία όπως και σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. To οφέλη του τόφου στην υγεία προέρχονται από την βασική του ύλη που είναι η σόγια. Επομένως παρακάτω θα αναφερούν τα οφέλη που μας προσφέρει η σόγια.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η κατανάλωση τόφου και γενικά της πρωτεΐνη σόγιας ως εναλλακτική της ζωικής πρωτεΐνης είναι ευεργετική για την καρδιά και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινές επιλογές, όπως το κόκκινο κρέας. Επίσης παρέχουν άφθονα πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της μπορεί ακόμα να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ωστόσο ακόμα τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών είναι ασυνεπή για έναν τέτοιο ισχυρισμό. Η ποσότητα κατανάλωσης της πρωτεΐνης σόγιας που μπορεί να συνδεέται με την μείωση της χοληστερόλης είναι υπό διευρένηση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής, τα 25 g πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα έχουν οριστεί ως η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα πρόσληψης για τα πιθανά ευεργετικά οφέλη.

Καρκίνος του μαστού και του προστάτη

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω των ισοφλαβονών στη σόγια και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Μερικές μελέτες φανερώνουν ένα όφελος από την κατανάλωση σόγιας για τον καρκίνο του μαστού, ενώ άλλες δείχνουν μία ουδέτερη σχέση. Ακόμα φαίνεται ότι αυτή η πιθανή συσχέτιση να εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το χρονικό διάστημα κατανάλωσης της σόγιας και τον τύπο του καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, σε μετα-αναλύση οι ισοφλαβόνες σόγιας φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση κατά της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται για την επιβεβαίωση των πιθανών ευεργετικών επιδράσεων της σόγιας στην κυτταρική υγεία.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν αλλά και της οστεοπόρωσης. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των γυναικών, οι εξάψεις φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο συχνές στις ασιατικές χώρες, όπου οι γυναίκες εκεί καταναλώνουν πιο συχνά και μεγαλύτερη ποσότητα σόγια. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί αντικρουόμενα αποτελέσματα μεταξύ των μέχρι τώρα μελετών, που δεν επιτρέπει να γίνουν σαφείς συστάσεις.

Γνωστική λειτουργία και μνήμη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας φαίνεται να συνδέεται με αναστολή της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας και της εμφάνισης κάποιων νευρολογικών νοσημάτων με την ηλικία. Αν και μετα-ανάλυση ερευνών συνολικά έδειξε μικτά αποτελέσματα, σχεδόν στις μισές μελέτες που συμπεριλήφθησαν οι ισοφλαβόνες σόγιας φάνηκε να έχουν ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, καθώς σημειώθηκαν βελτιώσεις στην προσοχή, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και στην μνήμη.

Τόφου και νηστεία/χορτοφαγία

Το τόφου ως φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από όποιον θέλει να ακολουθήσει ένα χορτοφαγικό ή vegan πρόγραμμα διατροφής καθώς και αν θέλει να τηρήσει νηστεία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεΐνη. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και αλείμματα αυτών, η σόγια και τα προϊόντας της όπως το τόφου και η κινόα αποτελούν φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Ωστόσο η σόγια αποτελεί την μόνη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης που θεωρείται πλήρης καθώς περιέχει και τα εννιά απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως συστήνεται η ένταξή της σε κάποιο νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής, ειδικότερα αν ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διαστήμα.

Πώς θα το καταναλώσετε;

Το τόφου συναντάται ευρέως στην ασιατική κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Η ουδέτερη γεύση του επιτρέπει να ενσωματωθεί εύκολα σε οποιαδήποτε συνταγή. Μπορεί να βρεθεί σε πολύ μαλακή (μεταξένια), μαλακή, μέτρια και ξηρή μορφή, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε νερό. Η μαλακή μορφή ειναι και η πιο συνηθισμένη. Η μέτρια και ξηρή μορφή τόφου είναι πιο πυκνές από την μαλακή ή την πολύ μαλακή μορφή και διατηρούν περισσότερο το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται. Επομένως, αυτό τις καθιστά κατάλληλες για ψήσιμο.

Το μαλακό τόφου μπορεί εύκολα να μαγειρευτεί σε κατσαρόλα και να ενσωματωθεί σε σαλάτες και σούπες. Η πολύ λεπτή μορφή τόφου είναι καλύτερη για σάλτσες, κρέμες και ντίπ ενώ μπορεί επίσης να αναμειχθεί σε smoothies για προσθήκη πρωτεΐνης.

Πεντανόστιμα vegan γεύματα με όσες πρωτεΐνες έχει ένα στήθος κοτόπουλου

Ακόμα μερικά βήματα πριν το μαγείρεμα του τόφου είναι η αφαίρεση της υγρασίας του για να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την μαρινάδα του αργότερα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα και με κάποιο βαρύ αντικείμενο και αφήνοντας το για μία με δύο ώρες είτε τοποθετώντας το στην κατάψυξη για κάποιες ώρες. Ωστόσο επειδή κρατάει μέρος της υγρασίας τους ταιριάζει καλύτερα με μαρινάδες με βάση τη σόγια, τα εσπεριδοειδή ή το ξίδι.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τα προϊόντα κρέατος, αλλά ωστόσο έχουν αναφερθεί ορισμένες αντενδείξεις με ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία.

Άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυροειδούς (υποθυροειδισμό) και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να προσέξουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας όπως το τόφου, καθώς λόγω των ισοφλαβονών μπορεί να επηρεαστεί η δράση των φαρμάκων. Καλό θα ήταν η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων να μην γίνεται ταυτόχρονα με την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο η επίδραση των ισοφλαβονών στην λειτουργία δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.

Ας μην ξεχνάμε πως το κλειδί για την καλή υγεία είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με ισορροπία και ποικιλία στην διατροφή, με τακτική σωματική άσκηση και περιορισμό του άχγους, και όχι η εστίαση σε ένα διατροφικό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης: Χορτοφαγία και διατροφικά συστατικά: τι πρέπει να προσέξετε; 

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend