Το Running Out of Time στέλνει μήνυμα για την κλιματική αλλαγή: «Έργα, όχι λόγια»

«Έργα, όχι λόγια» ήταν το μήνυμα των νέων προς τους παγκόσμιους ηγέτες κατά την παράδοση της σκυτάλης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, που σηματοδότησε τη λήξη της σκυταλοδρομίας Running Out of Time, της μεγαλύτερης αδιάκοπης σκυταλοδρομίας που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

Τις προηγούμενες 40 ημέρες η σκυτάλη της Running Out of Time ταξίδεψε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα με τελικό σταθμό την COP27 στο Sharm el-Sheikh. Μια ανθρώπινη αλυσίδα μετέφερε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ποιοτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους.

Στο πέρασμά της από τις 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος σταθμός από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2022, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αποκεντρωμένης διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, η εκπαιδευτική κοινότητα με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών και συλλόγων, Ολυμπιονίκες και αθλητές και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν ενεργά, είτε στη σκυταλοδρομία είτε στις παράλληλες δράσεις, το μήνυμά της στήριξαν με τις υπογραφές τους πάνω από 800.000 πολίτες από όλο τον κόσμο, με την προσδοκία να μετουσιωθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 σε ουσιαστικά εθνικά προγράμματα εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Σχολείων στις 3 Νοεμβρίου πήραν μέρος 755.000 μαθητές από 2.163 σχολεία 104 χωρών, με δραστηριότητες, προγράμματα και εργαλεία από πρωτοπόρες περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε αριθμό σχολείων που συμμετείχαν.

Ο κος Pramod Kumar Sharma, Διευθυντής Εκπαίδευσης στο FEE λέει: «… Η εκπαίδευση οφείλει να προετοιμάσει καθέναν από εμάς για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες περιβαλλοντικές αλλαγές. Η Running Out of Time απέδειξε ότι οι σχολικές κοινότητες διεθνώς είναι σε θέση να παρέχουν κλιματική εκπαίδευση. Όμως χρειάζεται επειγόντως να επεκταθεί το εκπαιδευτικό πλαίσιο, με χρόνο και χώρο στη διδακτέα ύλη και υποδομές, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο δικαίωμα κάθε παιδιού για ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση….».

Το ταξίδι της σκυτάλης ενισχύθηκε από την Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία στις 5 Νοεμβρίου και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες ανθρώπους, σε περισσότερες από 60 χώρες από όλο τον κόσμο, να συμμετέχουν ως ένδειξη αλληλεγγύης στο σκοπό αυτό.

Ο κος Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του FEE, λέει: «Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, σε διεθνές, εθνικό, τοπικό και προσωπικό επίπεδο. Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια οικολογική κρίση που βιώνουμε, χρειάζεται να επανακαθορίσουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Για να επιτύχουμε όμως τη μετάβαση που απαιτείται, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην επίτευξη ενός βιώσιμου και δίκαιου κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO το 70% των μαθητών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν γνώσεις για την κλιματική αλλαγή και το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη εκπαίδευση στο 50% των χωρών. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η κλιματική αλλαγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Περιμένουμε από τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27, μαζί με τις άλλες τολμηρές δεσμεύσεις που απαιτούνται, να βάλουν ως προτεραιότητα και το θέμα της εκπαίδευσης. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα μας απογοητεύσουν.»

Μετά τη λήξη της σκυταλοδρομίας, η σκυτάλη μεταφέρθηκε στο χώρο της UNESCO στην Πράσινη Ζώνη της COP27 για την εκδήλωση με θέμα «Ένα εκατομμύριο φωνές και 7.767 χιλιόμετρα: Ένα Παγκόσμιο Κάλεσμα για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», όπου, παρουσία εκπροσώπων των διοργανωτών και προσκεκλημένων ομιλητών, διαβάστηκε το μήνυμα της σκυτάλης.

Κύριος υποστηρικτής της σκυταλοδρομίας ήταν η UNESCO, ενώ βασικοί εταίροι της The World Relay ήταν το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Foundation for Environmental Education (FEE) και η Carbon Copy. Στην Ελλάδα το συντονισμό είχε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εκπρόσωπος του FEE.

Δείτε αποσπάσματα από τη σκυταλοδρομία εδώ: https://running-out-of-time.com/journey

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΕΠΦ:  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Λίλιαν Σταθώρη, [email protected], 210 3255341 (εσωτ. 116)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 08/02 κλείνουν οι εγγραφές για το 8ο Lycabettus Run

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στην διοργάνωση θα είναι διαθέσιμες μέχρι και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 στις 24:00.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.lycabettusrun.gr στο ειδικό πεδίο εγγραφών.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

Πέρα από τις ατομικές συμμετοχές ενηλίκων διατίθενται και αντίστοιχες ομαδικές για γκρουπ 5 ατόμων και άνω. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας υπεύθυνος της ομάδας, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 5,5 χλμ

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 11 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 4,5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 9 χλμ

– Αγώνας Lycabettus Road Relay (άσφαλτος) 11 χλμ (Σκυταλοδρομία  2 x 5,5 χλμ)

– Αγώνας Lycabettus Trail Relay (άσφαλτος) 9 χλμ (Σκυταλοδρομία 2 x 4,5 χλμ)

Οι δρομείς επιλέγουν την γραμματεία παραλαβής από την διαδικασία των εγγραφών και η παραλαβή θα πραγματοποιείται μόνο το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις αναφερόμενες ανά γραμματεία ώρες.

  • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2 – 10:00 17:00
  • Κατάστημα RUNDOME|  Κέντρο Αθήνας, Μητροπόλεως 76   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72 – 10:00 15:00
  • Φαρμακείο ΚΑΤΡΗ | Γλυφάδα, Γούναρη 227 & Ηφαίστου – 10:00 – 17:00

Το 8ο Lycabettus Run τελεί Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και προβάλετε μέσα από τα κανάλια του Visit Greece. Επίσης τελεί Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.).

Αποτελεί διοργάνωση και υλοποιείτε από την My Sportevent, με την αμέριστη υποστήριξη του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.lycabettusrun.gr

Facebook Page: www.facebook.com/lycabettusrun

Instagram: https://www.instagram.com/lycabettusrun/

Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 τρέχουμε στην κορυφή της πόλης!! Run the Hill

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Άνοιξαν οι εγγραφές στο No Finish Line με προσφορά -50%

Το No Finish Line πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του επιστρέφει στην Αθήνα το ερχόμενο Μάϊο (17-21) στη μοναδική Αγορά Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός αγώνας του κόσμου αφιερωμένος στο «Μαζί για το Παιδί», στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αθλητές και αθλούμενοι, σύλλογοι και σχολεία, οργανισμοί και εταιρείες, ανοίγει σήμερα τις εγγραφές για 10.000 θέσεις.

Οι διοργανωτές καλούν για 7η συνεχόμενη χρονιά τον κόσμο να στηρίξει το μοναδικό στο είδος του αγώνα, συμμετέχοντας και καταγράφοντας χιλιόμετρα είτε τρέχοντας είτε περπατώντας, ετοιμάζοντας όπως κάθε πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, χάρη στις οποίες το No Finish Line πέραν του φιλανθρωπικού του χαρακτήρα, έχει καθιερωθεί και ως το κορυφαίο αθλητικό-κοινωνικό-ψυχαγωγικό γεγονός της χρονιάς.

Οι εγγραφές για τον αγώνα του Μαίου 2023 άνοιξαν για τον 100ωρο φιλανθρωπικό αγώνα με πενθήμερη προσφορά εγγραφής -50% (έως και 3 Φεβρουαρίου). Οι εγγραφές άνοιξαν επίσης και για τους δύο αγωνιστικούς υπερμαραθωνίους 100 και 24 ωρών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως, σε έναν αγώνα όπου το κάθε χιλιόμετρο μετράει!

Για την εγγραφή σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα nflathens.com και επιλέξτε τον αγώνα που επιθυμείτε να συμμετέχετε εφόσον έχει ανοίξει η διαδικασία εγγραφής για το συγκεκριμένο αγώνισμα.

Ακολουθήστε το No Finish Line Athens:

https://www.facebook.com/NoFinishLineAthens

https://www.instagram.com/nflathens/

https://twitter.com/NFLAthens

Επικοινωνήστε με το No Finish Line Athens: [email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend