Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών της Κω ξεκινά

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών της Κω ξεκινά

Η… καρδιά της διεθνούς ερασιτεχνικής ποδηλασίας χτυπά στην Κω. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών με την επωνυμία UCI Kos Gran Fondo Tour 2018 ανοίγει αύριο (13/4) την αυλαία του και θα την κλείσει την προσεχή Κυριακή 15 Απριλίου με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 200 αθλητών και αθλητριών από 16 χώρες του κόσμου!

Η σπουδαία αυτή ποδηλατική φιέστα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Ε.Ο. Ποδηλασίας με διοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κω, την εταιρεία Sports Tours Hellas και τον Ποδηλατικό όμιλο Κω, έχει προσελκύσει ερασιτέχνες ποδηλάτες και ποδηλάτισσες υψηλού επιπέδου. Κι αυτό καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του UCI Gran Fondo World Series, δίνοντας πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Ερασιτεχνών που θα γίνει στο Βαρέζε της Ιταλίας (31/8-2/9).

Το UCI Kos Gran Fondo 2018 ξεκινά, λοιπόν, δυναμικά αύριο στις 14:00 με τον αγώνα της ατομικής χρονομέτρησης απόστασης 20.6 χλμ, που θα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό την πανέμορφη Μαρίνα της Κω. Την Κυριακή θα γίνει ο αγώνας αντοχής απόστασης 114 χλμ. (87χλμ. για την κατηγορία άνω των 50 ετών στις Γυναίκες και άνω των 60 ετών για τους Άνδρες) με εκκίνηση στις 09:00 από την Μαρίνα της Κω και τερματισμό περίπου στις 12:00 στο Ιπποκράτειο ίδρυμα.

Και οι δύο διαδρομές έχουν χαραχτεί με στόχο να αναδείξουν τις ομορφιές της Κω, αφού πέραν των 200 αθλητών που θα μετάσχουν – και βρίσκονται στο νησί από τη Δευτέρα – τους αγώνες θα παρακολουθήσουν και οι περίπου 250 συνοδοί αυτών.

Από αριστερά οι Γιώργος Λεβεντάκης, Ευριδίκη Νάκη, Θάνος Σταματάκης και Νίκος Πρέζας

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Στον αθλοτουριστικό χαρακτήρα του UCI Kos Gran Fondo αναφέρθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Κω, οι διοργανωτές, οι οποίοι παράλληλα έδωσαν έμφαση στα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί σε συνεργασία με την αστυνομία και τους εθελοντές, επισημαίνοντας ότι οι δρόμοι απ’ όπου θα περάσουν οι ποδηλάτες θα παραμείνουν κλειστοί την Παρασκευή από τις 13:30 έως και τις 16:30 και την Κυριακή από τις 09:00 έως και τις 14:00.

Ευριδίκη Νάκη: «Καταξίωση στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη»

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ευριδίκη Νάκη, η οποία είπε: «Σε λίγες ώρες και με μεγάλη χαρά θα κηρύξουμε στο νησί της Κω την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Ερασιτεχνών. Μια διοργάνωση που έφερε πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και φέτος η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου και ο εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού κ. Νικολής μας την εμπιστεύτηκαν στο νησί μας. Πιστοί στην αρχή της εξωστρέφειας και της επιδίωξής μας να καταστήσουμε τα νησιά μας αθλητικούς προορισμούς φέραμε στην Κω μια διοργάνωση παγκοσμίου βεληνεκούς, η οποία θα δικαιώσει τον τίτλο μας ως νησί του ποδηλάτου και θα καταξιώσει την Κω στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, καθώς αυτές τις ημέρες θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ποδηλατικής κοινότητας. Θέλουμε να προσφέρουμε μια ευχάριστη εμπειρία στους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους και φυσικά μια ευχάριστη διαμονή, αφού περισσότεροι από 400 άνθρωποι θα επισκεφτούν το νησί μας για αρκετές ημέρες. Επιλέξαμε να γίνει στην αρχή της σεζόν ο αγώνας για να τονώσουμε την τουριστική περίοδο, στοχεύοντας στην επέκτασή της μέσω τέτοιων αθλοτουριστικών εκδηλώσεων. Θα επιδιώξουμε να γίνει θεσμός το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί μπορούμε, γιατί έχουμε την ποδηλατική παιδεία , την κατάλληλη πίστα και γιατί η σφραγίδα της UCI δικαιώνει τους κόπους των ανθρώπων που ανέπτυξαν την ποδηλατική κουλτούρα στο νησί και ταυτόχρονα ανοίγει νέες προοπτικές για τον προορισμό».

Θάνος Σταματάκης: «Εχουμε αποδείξει ότι η Κως μπορεί»

Ο υπεύθυνος του Αθλητικού Τομέα του ΔΟΠΑΒΣ Κω και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θάνος Σταματάκης δήλωσε: «Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε άλλη μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση στο νησί μας . Το UCI Gran Fondo 2018. Όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν η Κως μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς, που στόχο έχουν την ανάδειξη του νησιού ως ένα μέρος πλούσιο σε αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Με τις εκδηλώσεις αυτές οι στόχοι μας είναι: 1ον η προσέλκυση όλο και περισσότερων ατόμων στην μαγεία του αθλητισμού είτε ως αθλητές είτε ως θεατές, 2ον η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και 3ον οι αθλητές και συνοδοί που θα έρθουν σε αυτό τον αγώνα να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της Κω .

Το νησί λόγω της μορφολογίας του είναι ιδανικό για εκδηλώσεις που αφορούν το ποδήλατο είτε δρόμου είτε mountain, εκδηλώσεις σαν και αυτή αλλά και όλες αυτές που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και βοηθούν ώστε να γίνει γνωστό ότι είμαστε ένα νησί φιλικό στην κίνηση με ποδήλατο.

Ο Δήμος Κω μέσω του ΔΟΠΑΒΣ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η εταιρεία sporttourHellas, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τις συγκεκριμένης εκδήλωσης, και ο ποδηλατικός Όμιλος Κω μαζί με τους εθελοντές και όλες τις υπηρεσίες που θα συμβάλλουν για να έχουμε μια σωστή και χωρίς πρόβλημα διοργάνωση θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλον το κόσμο να δώσει το “παρών” και να χειροκροτήσει τους αθλητές που θα συμμετάσχουν.  Όπως επίσης να δείξει κατανόηση και να συμμορφωθεί στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για αυτές τις δύο μέρες 13 και 15 Απριλίου.».

Γιώργος Λεβεντάκης: «Αποδείξαμε εμπράκτως τι μπορούμε να κάνουμε»

Ο διευθυντής του αγώνα, Γιώργος Λεβεντάκης, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και την κ. Νάκη και τον κ. Σταματάκη και  ιδιαίτερα τον εκτελεστικό διευθυντή των αγώνων Νίκο Πρέζα. Αποδείχτηκε άνθρωπος κλειδί και αξίζει να επενδύσετε σε αυτόν τα επόμενα χρόνια. Προέρχομαι από τον χώρο της ποδηλασίας, ασχολούμαι εδώ και 35 χρόνια απ’ όλα τα επίπεδα, ως αθλητής, ως προπονητής Εθνικών ομάδων, της Ολυμπιακής ομάδας και ως διευθυντής επαγγελματικών αγώνων. Προσπαθώ να κεφαλαιοποιήσω υπέρ της πατρίδας τις γνωριμίες μου και την τεχνογνωσία με στόχο να προωθήσουμε κομμάτια που εδώ και πολλά χρόνια βαυκαλιζόμαστε ως χώρα ότι θέλουμε να κάνουμε και σχετίζονται με τον αθλητικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά μέχρι πριν από κάποια χρόνια ακόμη ψαχνόμασταν και δεν τα είχαμε καταφέρει τόσο καλά.

Έτσι βρήκα ευήκοα ώτα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και κυρίως με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαβασιλείου. Είμαι χαρούμενος και αισθάνομαι άνετα στην περιοχή,  διότι αυτό που είπαμε από την αρχή ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε το αποδείξαμε εμπράκτως, φέρνοντας πολλές διαμονές και αναπτύσσοντας όλους τους κλάδους γύρω από τον αθλητισμό τουρισμό.

Μπορώ να πω ότι μετά από τρία χρόνια, με τον αγώνα των επαγγελματιών που έχουμε καθιερώσει και ξαναφέραμε από πέρυσι στη Ρόδο, και με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ερασιτεχνών, που γίνεται για 3η σερί χρονιά στο Νότιο Αιγαίο, πετύχαμε τους στόχους μας. Με τα στοιχεία που έχουμε από πέρυσι με τις 6200 διαμονές συμμετεχόντων και συνοδών, νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει ένα προϊόν για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Περιφέρεια και τους Δήμους Ρόδου και Κω που επενδύουν σε αυτό.

Οι ποδηλατικοί αγώνες που γίνονται σε ανοικτό χώρο αποτελούν μια δοκιμασία, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά τους, διότι οι επισκέπτες μέσα από τις πολλές ημέρες που διαμένουν στον εκάστοτε τόπο γνωρίζουν τις ομορφιές τους πατώντας τες με τα ποδήλατά τους και αργότερα νοικιάζοντας κάποιο αυτοκίνητο. Μπορεί αρχικά οι αγώνες να προκαλούν μια ενόχληση στους κατοίκους, διότι αναγκαστικά κλείνουν δρόμοι, αλλά για παράδειγμα στη Ρόδο ο κόσμος του νησιού έχει προσαρμοστεί πλήρως και γι’ αυτό πέρυσι πήραμε άριστα για τον αγώνα των επαγγελματιών από την UCI. Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι αγώνες και στην Κω θα γίνει το ίδιο και εδώ».

Νίκος Πρέζας: «Στοίχημα που το έχουμε ήδη κερδίσει»

Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Κω και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Νίκος Πρέζας έβαλε τον επίλογο στη συνέντευξη Τύπου, ζητώντας από τον κόσμο του νησιού να δείξει κατανόηση στα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν την ώρα των αγώνων, και επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Αποτελεί τιμή για το νησί μας να φιλοξενούμε αυτήν την παγκόσμια διοργάνωση και τιμή να έχουμε ως διοργανωτή τον κ. Λεβεντάκη, έναν άνθρωπο με ήθος και υπευθυνότητα, που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν είχαμε μια επιτροπή αποτελούμενη από τον Ποδηλατικό Ομιλο Κω, τον ΔΟΠΑΒΣ, με κυριότερο τον κ. Σταματάκη, κι εφόσον δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, που είναι σε κάθε βήμα μαζί μας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι οι επιχειρηματίες της Κω αγκάλιασαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη διοργάνωση προσφέροντας χορηγίες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ποδηλατική κοινότητα της Κω έχει αναπτυχθεί (σ.σ. θα μετάσχουν 35 ποδηλάτες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και μαζί με τον ΔΟΠΑΒΣ, τον Δήμο και την Περιφέρεια κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και για να φέρουμε την Κω στο προσκήνιο ως νησί του ποδηλάτου.

Το UCI Kos Gran Fondo είναι ένα στοίχημα που ήδη το έχουμε κερδίσει. Στόχος μας είναι να το καθιερώσουμε στο νησί μας».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κω παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βαρέζε (31/8-2/9) το 25%  των συμμετεχόντων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία: 19-34 ετών.

 

Previous ArticleNext Article

Διήμερο τριάθλου 29-30 Σεπτεμβρίου στον Σχινιά

Διήμερο τριάθλου 29-30 Σεπτεμβρίου στον Σχινιά

Η αθλητική περίοδος κλείνει για την Transitionsports  με τον ωραιότερο τρόπο, τον αγώνα τριάθλου Sprint και Ολυμπιακής απόστασης  στον Σχινιά.  Ένα συναρπαστικό διήμερο event που θα ξεκινήσει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου με διάφορα παράπλευρα events (training, nutrition clinic etc.) και  θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη διεξαγωγή του αγώνα  και τις απονομές! Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση θα έχει το πρώτο Πανελληνιο πρωτάθλημα τριάθλου ΑμεΑ!!!

Το πρόγραμμα του διημέρου 

Το Σάββατο: θα πραγματοποιηθούν δωρεάν προπονήσεις και θα δοθούν tips πάνω στις διαδρομές του αγώνα από προπονητές, και επίσης θα γίνουν ενδιαφέρουσες ενημερώσεις για αθλητική διατροφή, ψυχολογία κ.α.Επίσης θα λειτουργήσει η Γραμματεία από τις 12 ως τις 6 το απόγευμα για την παραλαβή τσάντας αθλητή και late registrations.

Την Κυριακή:  η Γραμματεία θα λειτουργήσει από τις 6:30 ως τις 7:30 το πρωί. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 8:30, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Moraitis Beach στον Σχινιά. Θα γίνουν ξεχωριστές εκκινήσεις ανά απόσταση με διαφορά 8’ η μία απ’ την άλλη.

Στον αγώνα θα υπάρχει δυνατότητα σκυτάλης:  Διαλέγεις το άθλημα που αγαπάς και το μοιράζεσαι! Οι κατηγορίες των ομαδικών είναι:

  • αμιγώς Γυναικεία Ομάδα
  • Βusiness and Ρleasure (εταιρικό)
  • Family (οικογενειακό)

Οι ηλικιακές βραβεύσεις θα είναι ανά πενταετία στο ατομικό. Οι συμμετοχές στον αγώνα κλείνουν στις 23 Σεπτεμβρίου. Από την ημέρα αυτή και μετά, δυνατότητα εγγραφής θα υπάρχει μόνο ως late entry με σχετική οικονομική επιβάρυνση.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ζήσεις το Serifos Sunset Race

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ζήσεις το Serifos Sunset Race

Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη του 6ουSerifos  Sunset Raceπου θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 22-23 Σεπτεμβρίου 2018 στο νησί της Σερίφου με αγώνες δρόμου 5, 10 και 20 χλμ, κολυμβητικούς αγώνες 750, 1.500 και 3.000μ. αλλά και παιδικές διαδρομές τρεξίματος και κολύμβησης για τους μικρούς μας φίλους.

Η γραμματεία των αγώνων για την παραλαβή του αθλητικού υλικού θα λειτουργήσει στο Γραφείο Πληροφοριών του νησιού στο Λιμάνι, την Παρασκευή 21/9 από τις 12:00 έως τις 20:00 και το Σάββατο 22/9 από τις 9:00 έως τις 14:00. Ο χώρος φύλαξης πραγμάτων θα βρίσκεται στην παραλία της Βαγιάς στο χώρο του τερματισμού από τις 15:30.

Οι αγώνες δρόμου των 5 και 10 χλμ που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση θα εκκινήσουν το Σάββατο 22/9 στις 18:00 από την Βαγιά, με τους δρομείς να τρέχουν παράλληλα με τη θάλασσα περιμετρικά του κόλπου του Κουταλά, διασχίζοντας τις πανέμορφες παραλίες της Βαγιάς του Γανέματος και του Κουταλά απολαμβάνοντας συγχρόνως το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της περιοχής από την μία και την άγρια ομορφιά του Κυκλαδίτικου τοπίου από την άλλη.

Η μετάβαση των δρομέων στη Βαγιά θα γίνει και με λεωφορεία της διοργάνωσης  που θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 15.30 έως τις 17:00 με εκκίνηση το λιμάνι μπροστά από το Γραφείο Πληροφοριών του νησιού. Όπως επίσης και η επιστροφή τους από τη Βαγιά στο Λιβάδι. Η απαιτητική διαδρομή των 20 χλμ, που έχει χαρακτηριστεί από τις δυσκολότερες στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει από το λιμάνι του νησιού στις 17:15 διασχίζοντας κατά σειρά το Λιβάδι, το Καλό Αμπέλι, τη Βαγιά, το Γάνεμα, τον Κουταλά και επιστρέφοντας για τον τερματισμό στην παραλία της Βαγιάς.

Ο δρόμος από το Λιβάδι μέχρι και τη διασταύρωση στο Μέγα Λιβάδι θα παραμείνει κλειστός το Σάββατο 22/9 από τις 17:00 μέχρι και τις 20:00 ή τον τερματισμό του τελευταίου δρομέα. Κατά μήκος της διαδρομής των 20 χλμ και τον τερματισμό θα υπάρχουν 5 σταθμοί νερού. Κοντά στα σημεία αυτά  θα βρίσκονται εθελοντές του προγράμματος Sea Change Greek Island sγια να συγκεντρώνουν τα μπουκαλάκια των δρομέων.

Η διαδρομή των αγώνων σηματοδοτείται με  πρόσκαιρη σηματοδότηση η οποία τοποθετείται στις παραμονές των αγώνων. Οι διαδρομές είναι μετρημένες και θα υπάρχουν χιλιομετρικές ενδείξεις σε κάθε χιλιόμετρο. Την επίβλεψη των διαδρομών των δρομικών αγώνων θα έχει το λιμενικό, το αστυνομικό τμήμα Σερίφου και η διοργανώτρια αρχή με διασώστες και εθελοντές. Νωρίτερα το Σάββατο το πρωί στις 11:00 θα διεξαχθούν οι  παιδικοί αγώνες δρόμου 500 και 1000 μέτρων στο Λιβάδι Σερίφου με τη συμμετοχή και παιδιών από το σχολείο του νησιού που θα βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς μέρος των εσόδων θα δοθούν για την αγορά αθλητικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του.

Οι κολυμβητές των 750, 1.500 και 3.000 μέτρων θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν σε μία μοναδική διαδρομή στον μεγάλο κόλπο στο Λιβάδι της Σερίφου την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου με εκκίνηση στις 10:30. Η γραμματεία για τους αγώνες κολύμβησης θα λειτουργήσει από τις 8:30 το πρωί της Κυριακής στο Calma Drink sand Bites.Τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους κολυμβητικούς αγώνες θα αναλάβει η LifeGuardsHellasμε έμπειρους ναυαγοσώστες.

Όλοι οι πρώτοι νικητές θα λάβουν ως έπαθλο γυαλιά ηλίου της σειράς  INVUπροσφορά της εταιρείας Βαϊράμογλου. Ξεχωριστά δώρα θα λάβουν και οι νικήτριες των αγώνων από το κοσμηματοπωλείο Dimopoulos Jewellery  ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι νικητές θα μοιραστούν μοναδικά δώρα από τη συλλογή της GoGreek καθώς και τοπικά προϊόντα από το The FamilyBeez”,το οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά και το κατάστημα delicatessen“ΜΗΤΑΤΟ”.

Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.serifosrace.com, μάθετε για τους αγώνες και για το υπέροχο νησί της Σερίφου και κλείστε θέση για μια μοναδική εμπειρία! Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Σερίφου, της Επιτροπής Τουρισμού Σερίφου και των τοπικών συλλόγων.

Μεγάλη ποδηλατοδρομία στο παραλιακό μέτωπο

Μεγάλη ποδηλατοδρομία στο παραλιακό μέτωπο

Με μία καλή είδηση υποδέχονται τα νότια προάστια την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, χορηγός του οποίου είναι η Εθνική Τράπεζα, διοργανώνεται, για πρώτη φορά, μια μεγάλη ποδηλατοδρομία στο παραλιακό μέτωπο των Δήμων Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων τις  προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Με  με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, έχει προγραμματιστεί μεγάλη ποδηλατοδρομία η οποία θα ξεκινήσει στο Π. Φάληρο στις 17.00 στην είσοδο του ΔΑΚ Π. Φαλήρου και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία Βούλας στις 20.00, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τις ποδηλατοδρομίας:

17.00 Έναρξη εκδήλωσης στην είσοδο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Π. Φαλήρου

17.50 Στάση στην παιδική χαρά της Παραλίας Αλίμου

18.00 Αναχώρηση της ποδηλατοδρομίας από τον Άλιμο με κατεύθυνση τη Γλυφάδα

18.50 Στάση στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας

19.00 Αναχώρηση από Γλυφάδα με κατεύθυνση την Πλατεία Ιμίων (Κεντρική Πλατεία Βούλας)

20.00 Τερματισμός ποδηλατοδρομίας και έναρξη συναυλίας Κώστα Μακεδόνα.

Αφήστε το αμάξι, πιάστε το ποδήλατο

Πώς όμως μπορεί μια πρωτοπόρα ιδέα να μετουσιωθεί σε ένα ecofriendly λειτουργικό σύστημα για τους πολίτες; Το i-bike επεκτείνεται διαρκώς από το 2014 στις ελληνικές πόλεις και δίνει το παράδειγμα. Παντού με ποδήλατο; Ναι, γιατί τώρα είναι εφικτό.

Η λειτουργία του συστήματος μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, με το οποίο οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν κοινόχρηστα ποδήλατα με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο είναι απλή. Κάθε χρήστης μπορεί να παραλαμβάνει το ποδήλατό του από συγκεκριμένους σταθμούς μίσθωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να το χρησιμοποιεί είτε με την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας. Το σύστημα δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ενοικιάσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης. Έτσι, ένας δημότης περιοχής που εξυπηρετεί το i-bike μπορεί να μετακινηθεί άνετα με τα ποδήλατο σε μία άλλη περιοχή, όπως θα έκανε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων πόλης i-bike, μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 2014 στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησε την παρουσία του στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Συνολικά, στους 4 Δήμους λειτουργούν 12 σταθμοί, με 95 ποδήλατα και τα αποτελέσματα χρήσης δικαιώνουν την εφαρμογή του συστήματος από τους Δήμους που υιοθετούν στην πράξη μεθόδους βιώσιμης κινητικότητας, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Είναι ίσως, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, θα μπορέσουν να αντιληφθούν βιωματικά τα οφέλη αυτού του έργου που έχει ενισχύσει την παραλιακή με υποδομές ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, ενθαρρύνοντας τη χρήση ποδηλάτου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα ποδήλατα i-bike του παραλιακού μετώπου, από το 2016 μέχρι και σήμερα, εξυπηρετούν περισσότερους από 3.000 χρήστες. Στους 12 σταθμούς ποδηλάτων πραγματοποιήθηκαν από πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας περισσότερες από 14.000 μισθώσεις ποδηλάτων και εκτιμάται ότι διανύθηκαν κατ’ εκτίμηση περισσότερα από 1.500.000 χιλιόμετρα με ποδήλατο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 225 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χιλιόμετρο ποδηλασίας εξοικονομεί 271 gr CO2 σε σχέση με την χρήση αυτοκινήτου για την ίδια απόσταση. Φέτος, το παραλιακό μέτωπο έχει κάθε λόγο να γιορτάζει τα όνειρά του και τα ποδήλατά του μαζί με τους κατοίκους του και τον Κώστα Μακεδόνα, που θα δώσει μια μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ιμίων (Κεντρική Πλατεία Βούλας), στις 20.00.

Send this to a friend