Τι πρέπει να τρως αν έχεις χαμηλό αιματοκρίτη;

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας)*

Έκανες πρόσφατα εξετάσεις αίματος και παρατήρησες χαμηλές τιμές αιματοκρίτη; Μήπως ζαλίζεσαι και κουράζεσαι εύκολα το τελευταίο διάστημα; Ή μήπως θέλεις απλά να μάθεις τι είναι ο αιματοκρίτης, γιατί εκφράζεται σε ποσοστό και ποιες είναι οι φυσιολογικές του τιμές;

Τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο συνέχισε την ανάγνωση και λύσε κάθε σου απορία αλλά μάθε και πως μπορείς να ενισχύσεις τον αιματοκρίτη σου μέσω της διατροφής σου.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή…

Τι είναι ο αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης είναι ένα μέτρο του ποσοστού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σου, δηλαδή με απλά λόγια σου δείχνει πόσο πυκνό είναι το αίμα σου.

Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τα ερυθρά αυτά αιμοσφαίρια παράγονται στον μυελό των οστών, μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα σου και δίνουν στο αίμα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Εκτός από το οξυγόνο, περιέχουν επίσης και αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που συνδέεται με τα μόρια οξυγόνου.

Αυτό λοιπόν επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να παίρνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες σου και να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα σου.

Η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι απαραίτητη για να διατηρούνται οι διαδικασίες του σώματος σου ομαλά.

Ωστόσο, το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα κάποιου ατόμου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής του αλλά ακόμη και από περιβαλλοντικές αλλαγές.

Πώς θα αντιμετωπίσετε διατροφικά τη χοληστερίνη

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα

Οι φυσιολογικές τιμές ωστόσο διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του. Συνεπώς ο αιματοκρίτης υπολογίζεται σε ένα εύρος και τα αποτελέσματα του αναφέρονται ως ποσοστά.

Η μέση τιμή λοιπόν για ένα υγιές άτομο είναι το 45% και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι 45 mL ανά 100 mL αίματος.

Τα φυσιολογικά όρια συνεπώς μεταφράζονται ως εξής:

Άνδρες: 41% έως 50%

Γυναίκες: 36% έως 48%

Παιδιά: 30% έως 44%

Νεογέννητα: 45% έως 61% (Τα νεογέννητα μωρά έχουν υψηλά επίπεδα αιματοκρίτη που μειώνονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν)

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές αυτές

Ωστόσο όπως είδαμε και προηγουμένως διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές αυτές, όπως το κάπνισμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να ωθήσουν τα επίπεδα αυτά σε υψηλότερο εύρος.

Οι έγκυες γυναίκες επίσης μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο, επειδή το σώμα τους αυξάνει τον όγκο του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον εάν ένα άτομο έχει λάβει πρόσφατα μετάγγιση αίματος, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματά του.

Ενώ τέλος φαίνεται πως το υψόμετρο αλλά και η άσκηση, ιδιαίτερα η ενδυνάμωση, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα του αιματοκρίτη σου.

Αιτίες χαμηλού αιματοκρίτη

Βλέπουμε λοιπόν πως διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές του αιματοκρίτη σου. Σε περίπτωση που ο αιματοκρίτης είναι αρκετά χαμηλός, σημαίνει ότι έχεις λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από ό,τι θεωρείται υγιές.

Ο χαμηλός αυτός αιματοκρίτης μπορεί να προκληθεί από

  • Απώλεια αίματος
  • Λευχαιμία ή άλλα προβλήματα μυελού των οστών
  • Ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης Β6
  • Πάρα πολύ νερό στο σώμα
  • Νεφρική Νόσος
  • Ανωμαλία του θυρεοειδούς
  • Ανοσολογική καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ο αιματοκρίτης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός εάν πέσει κάτω από το 21%.

Συμπτώματα χαμηλών επιπέδων αιματοκρίτη

Τα χαμηλά αυτά επίπεδα αιματοκρίτη μπορεί να οδηγήσουν στο να εμφανίσεις τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Χλωμή επιδερμίδα
  • Αδυναμία, κούραση
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Ζάλη
  • Προβλήματα αναπνοής
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Κρύα χέρια ή πόδια

Πρόκειται για συμπτώματα κοινά με την αναιμία. Η ήπια αναιμία είναι θεραπεύσιμη και είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες. Η σοβαρή αναιμία ωστόσο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας που απαιτεί πιο εκτεταμένη θεραπεία.

Πως να τον ενισχύσω με την διατροφή μου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη προκαλούνται λόγω χαμηλών επιπέδων σιδήρου. Συνεπώς για να αυξήσεις τα επίπεδα του αιματοκρίτη αύξησε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και βοηθούν στην ενίσχυση του αιματοκρίτη μας είναι..

  • Κόκκινο κρέας
  • Μοσχαρίσιο συκώτι
  • Συκώτι κοτόπουλου
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Αυγά
  • Προϊόντα σόγιας (tofu και edamame)
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ξηροί καρποί
  • Ταχίνι
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Κολοκυθόσποροι (πασατέμπο)
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ψωμί και δημητριακά ενισχυμένο με σίδηρο

Έλλειψη σιδήρου: Ποια τα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε;

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου!

  1. Προτίμησε την κατανάλωση αιμικού σιδήρου (δηλαδή των τροφίμων ζωικής προέλευσης) καθώς απορροφάται καλύτερα από τον μη αιμικό (δηλαδή των τροφίμων φυτικής προέλευσης).
  2. Συνδύασε τα τρόφιμα πλούσια με μη αιμικό σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα συνόδεψε τις φακές σου με ντομάτα, πιπεριές και λεμόνι.
  3. Μην πίνεις καφέ, κακάο ή τσάι μαζί με γεύματά πλούσια σε σίδηρο γιατί αυτό μειώνει την απορρόφηση του.
  4. Απόφυγε την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, καθώς το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του

Συμπερασματικά

Παρατηρείς λοιπόν πως οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη είναι διαφορετικές για κάθε άτομο και εξαρτάται τόσο από την ηλικία, το φύλο του αλλά και από τον τρόπο ζωής του. Η διατροφή ωστόσο είναι ένας από τους κύριους παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές αυτές.

Να θυμάσαι λοιπόν πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου διατροφή μπορείς να ενισχύσεις τα επίπεδα του αιματοκρίτη σου και έτσι να βελτιώσεις την συνολική σου υγεία.

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend