Πώς θα επιλέξετε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει

Tης Λαμπρινής Μόσχου*

Είναι γνωστό ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος είτε προσέχοντας την διατροφή μας, είτε βάζοντας στην ζωή μας την άσκηση, είτε κάνοντας και τα δύο σε συνδυασμό. Το ιδανικότερο βεβαίως είναι ο συνδυασμός των δύο.

Όταν χάνουμε βάρος, ο οργανισμός χάνει και λίπος και μυϊκή μάζα. Σίγουρα όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας, τόσο λιγότερη είναι και η μυϊκή μάζα που χάνουμε. Το θέμα είναι όμως ότι χάνουμε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «πέφτει» και ο μεταβολισμός μας. Δηλαδή στην πράξη, για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος και να το διατηρήσουμε πρέπει να μειώσουμε ακόμα παραπάνω τις ποσότητες των τροφών. Και αυτό σημαίνει περιορισμό, τον οποίο είναι σχεδόν απίθανο να το διατηρήσουμε για πάντα.

Όταν απλά βάζουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, χωρίς να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά (που κατά πάσα πιθανότητα μας οδήγησε στην απόκτηση του αυξημένου μας βάρους), μπορεί να χάσουμε βάρος, αλλά είναι συχνές οι περιπτώσεις που μένουν στα ίδια είτε και παίρνουν βάρος. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε άσκηση, αυξάνονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού. Αν λοιπόν μας ζητάει παραπάνω τροφή ο οργανισμός μας, αλλά την προσλαμβάνουμε με λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να μείνουμε στο ίδιο βάρος ή ακόμα και να το αυξήσουμε.

Αποκτώντας  μία πιο σωστή διατροφή και συνδυάζοντάς την με την άσκηση τα αποτελέσματα λοιπόν θα είναι πιο σωστά και ιδανικά.

Δεν είναι μόνο η ζυγαριά

Όταν χάνουμε βάρος δεν έχει σημασία να βλέπουμε σαν μοναδικό κριτήριο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις διαφορές στο σώμα μας και να παρακολουθούμε και το λίπος μας (στην λιπομέτρηση). Χάνοντας λοιπόν βάρος «χάνουμε» και μυϊκή μάζα, συνδυάζοντάς το με άσκηση «φτιάχνουμε» μυϊκή μάζα, και στο τέλος η απώλεια και η αύξηση συμψηφίζονται και δίνεται έμφαση να χαθεί μόνο λίπος. Δηλαδή από εκεί που ο οργανισμός δεν χρειάζεται.

Για την φυσιολογική του λειτουργία βέβαια, χρειάζεται να υπάρχει ένα ποσοστό λίπους στον οργανισμό, αλλά μέσα στο εύρος που θεωρείται φυσιολογικό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του καθενός. Το θέμα είναι ότι συνήθως οι περισσότεροι με πλεονάζων βάρος έχουν πολύ παραπάνω λίπος από αυτό που θεωρείται για αυτούς φυσιολογικό. Και είναι σημαντικό η απώλεια να προέρχεται από εκεί.

‘Ετσι λοιπόν θα χάνουμε βάρος και μπορεί ο οργανισμός να έχει ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις για να καλύψει τις βασικές του λειτουργίες με αυτές που είχε όταν ήταν αρκετά κιλά παραπάνω.

Ποια είναι όμως η άσκηση που ταιριάζει στον καθένα;

Τα κριτήρια όταν ξεκινάμε κάτι, πρέπει να στηρίζονται πρωταρχικά στο να παίρνουμε ευχαρίστηση από αυτό κατά την διάρκεια που το κάνουμε, ακόμα και αν με αυτό δεν ιδρώνουμε και δεν κουραζόμαστε το περισσότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό, η άσκηση που επιλέγουμε να είναι κάποια που να αισθανόμαστε άνετα να κάνουμε, να μας προσφέρει αυτοπεποίθηση, να μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας, να έχουμε την ικανοποίηση ότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο που μας αρέσει και ταυτόχρονα να μας διασκεδάζει. Γιατί μόνο τότε θα θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το να κάνουμε κάτι για να αδυνατίσουμε. Γιατί αυτό καλώς εχόντων των πραγμάτων κάποια στιγμή θα γίνει.

Αν λοιπόν κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να «κάψουμε θερμίδες» και να «σφίξουμε», το πιο πιθανόν είναι όταν το καταφέρουμε, μετά από λίγο καιρό να το σταματήσουμε και σταδιακά να επανέλθουμε στα προηγούμενα. Ενώ αν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί είναι και πιο πιθανόν να το συνεχίσουμε και να είμαστε σε εγρήγορση γενικά να βρίσκουμε κάτι που να μας ευχαριστεί, να μας γεμίζει και παράλληλα να αυξάνουμε και την κίνησή μας στην καθημερινότητά μας. Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε στα τετριμμένα, να δεσμεύεστε με συνδρομές για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ζορίζετε τον εαυτό σας να πηγαίνει λόγω των ενοχών ότι έχετε πληρώσει και ψάξτε κάτι περισσότερο εναλλακτικό.

Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να σκεφτεί τι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ και ζηλεύει τα άτομα που το κάνουν ή θυμηθείτε πράγματα που κάνατε παλιότερα, ακόμα και κατά την εφηβική ή φοιτητική σας ζωή και τολμήστε να το ξανακάνετε. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε κάτι που σας αρέσει. Απλά κάντε την υπέρβαση και πηγαίνετε να το δοκιμάσετε έστω για μία φορά. Μπορεί να μην σας αρέσει πλέον ή να το απομυθοποιήσετε κάνοντάς το. Δεν πειράζει. Δοκιμάστε κάτι άλλο. Μέχρι να βρείτε κάτι που σας κάνει να ξεφεύγετε για κάποια ώρα της ημέρας, να ανυπομονείτε να ξαναπάτε και πάνω απ’όλα να αισθάνεστε ότι είστε καλύτερα με αυτό στην ζωή σας παρά χωρίς αυτό.

Είναι αρκετό το να εισάγουμε στην εβδομάδα μας κάτι επιπλέον από αυτό που θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Και αυτό σταδιακά να το αυξήσουμε σε μία συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά με 1 ώρα. Καλό θα ήταν να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές είτε στην διάρκεια είτε στην συχνότητα, γιατί το σημαντικότερο είναι τόσο η επιλογή της άσκησης όσο και η συχνότητα αλλά και η διάρκειά της να είναι διατηρήσιμες. Μία μεγαλύτερη συχνότητα ή διάρκεια με τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Εκτός αυτού η απότομη και υπερβολική αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς στην μέση και στα κάτω άκρα. Και αυτό θα κάνει να είναι πρακτικά αδύνατη η συνέχισή της σχεδόν από την αρχή της.

Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να σας υποδείξω τύπους άσκησης, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ανάλογα με τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, τον τόπο διαβίωσης, κτλ, η μορφή άσκησης που ταιριάζει στον καθένα και οι επιλογές που έχει είναι διαφορετικές. Αυτός είναι ένας λόγος ακόμα, που καλό είναι να αναζητήσετε τι ταιριάζει σε εσάς σαν άτομο και όχι να προσπαθείτε να βρείτε κάτι να κάνετε μαζί με κάποιον άλλον απαραίτητα. Την ώρα της άσκησης έτσι κι αλλιώς δεν θα έχετε τον χρόνο να συζητήσετε και όταν εξαρτάστε από ένα άλλο άτομο, μπορεί πολύ εύκολα να αναβληθεί. Πολλοί θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το σημείο ότι το να ξεκινάνε κάτι μαζί με κάποιον άλλον είναι πιο πιθανόν να το κάνουν λόγω του ότι θα τον παρακινεί ο άλλος. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σας αρέσει κάτι, δεν θα το κάνετε με ζήλο και θα χρειάζεστε κάποιον να σας παρακινεί μέχρι που κάποια στιγμή θα το σταματήσετε.

Αν θέλετε λοιπόν παρέα καλό είναι να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα μόνοι σας και αφού βρείτε τι σας αρέσει και σας ταιριάζει να προτείνετε και σε φίλους ή γνωστούς αν θα ήθελαν να σας ακολουθήσουν. Εξάλλου αν επιλέξετε κάποια ομαδική φυσική δραστηριότητα, θα μπορούσατε να γνωρίσετε και να δεθείτε με τα άτομα που έχουν επιλέξει τον ίδιο τύπο άσκησης και να επεκτείνετε και την κοινωνική σας ζωή αλλά και να διευρύνετε και τις επιλογές σας. Και αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που να ανυπομονείτε να κάνετε την άσκησή σας.

Καλό ψάξιμο!

Διαβάστε ακόμα: 15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο (pics)


* Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Παχυσαρκία.


Previous ArticleNext Article

Tips για τους πρωτάρηδες του Αυθεντικού με την υπογραφή της Ράνιας Ρεμπούλη

Tips για τους πρωτάρηδες του Αυθεντικού με την υπογραφή της Ράνιας Ρεμπούλη

Γράφει η Ράνια Ρεμπούλη

Αποφάσισες να τρέξεις για πρώτη φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και να βγάλεις εις πέρας αυτόν τον υπέρτατο άθλο-σταθμό στην ιστορία κάθε δρομέα. Έχεις ξεκινήσει προπόνηση εδώ και μήνες και ήδη φαντάζεσαι να κόβεις με το στήθος σου – σε αργή κίνηση – την κορδέλα του τερματισμού!

Εντάξει, μπορεί να μην έχεις βάλει τόσο υψηλούς στόχους, αλλά – κακά τα ψέματα – το να διανύσεις τρέχοντας 42,195 χιλιόμετρα είναι κάτι το σπουδαίο από μόνο του! Έτσι, λίγες εβδομάδες πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, πρέπει να γνωριζεις τα βασικά tips για να προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα.

1. Προσοχή στη διατροφή σου

Όχι τρομερές αλλαγές στις τροφες που λαμβάνεις και κυρίως τις τελευταίες μέρες που πλησιάζει ο αγώνας. Στο τελευταίο πενταήμερο πριν τη μεγάλη στιγμή, ξεκινάς να αυξάνεις τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, με την προσοχή σου να εστιάζεται σε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

2. Ναι ή Όχι στα Συμπληρώματα Διατροφής;

Αν η διατροφή σου είναι ισορροπημένη, δεν χρειάζεται να πάρεις κάτι συμπληρωματικό. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν τρέφεσαι σωστά τότε υπάρχει πιθανότητα να χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Όπως Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, E, A και C ενισχύουν το μυϊκό και νευρικό σύστημα, ενώ η αναπλήρωση σε μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να συμβουλευτης κάποιον διατροφολόγο.

3. Ρύθμισε τις τελευταίες προπονήσεις

 

Οι προπονήσεις σου θα πρέπει να αρχίσουν να είναι πιο ήπιες και τα χιλιόμετρα να μειώνονται, ώστε το σώμα να αρχίσει να ξεκουράζεται και να είναι δυνατό την μεγάλη μέρα. Προσπάθησε, ακόμη, να ξυπνάς το πρωί την ώρα που θα σηκωθείς την ημέρα του μαραθώνιου και να προπονείσαι την ώρα που θα είναι ο αγώνας. Γενικά, η προπόνησή σου πρέπει να αποτελεί μία προσομοίωση της ημέρας του μαραθώνιου.

4. Εξοπλίσου με Ηλεκτρολύτες και Τζελάκια

Σίγουρα κατά τη διάρκεια του αγώνα έχεις μαζί σου ηλεκτρολυτες για ενυδάτωση και αναπλήρωση των μεταλλικών αλάτων που αποβάλλονται από το σώμα με τον ιδρώτα. Φυσικά, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου τζελακια 4 έως 5 περίπου τα οποία θα τα παίρνεις κάθε 7.5 χιλιόμετρα με λίγο νεράκι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μπορείς επισης να τα δοκιμασεις και στις πιο απαιτητικές προπονήσεις σου για μέγιστη απόδοση και να γνωριζεις το σώμα που τα χρειάζεται και πως τα δέχεται ο οργανισμος. Πρόσεχε, μην τα χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά την ημέρα του αγώνα. Τα ενεργειακά τζελάκια μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, οπότε πρέπει να είναι δοκιμασμένα πριν τον μαραθώνιο.

5. Διάλεξε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για μαραθώνιο

Ας πάμε στο βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού, τα αθλητικα παπούτσια. Για να τρέξεις μία τόσο μεγάλη απόσταση πρέπει να επιλέξεις κατάλληλα παπούτσια για τρέξιμο σε μαραθώνιο και φυσικά να τα δοκιμάσεις αρκετές φορές στην προπόνησή σου πριν τον επίσημο αγώνα.Δύο πράγματα να έχεις στο νου σου όταν διαλέγεις αθλητικό παπούτσι για μαραθώνιο: το βάρος σου και το πάτημα του ποδιού στο έδαφος.

6. Φόρεσε τα σωστά ρούχα

Σε καμία περίπτωση δεν πας στον μαραθώνιο αλλά ούτε και στις προπονήσεις σου με βαμβακερά ρούχα, τα οποία βαραίνουν με τον ιδρώτα και δεν εξυπηρετούν καθόλου στην απόδοσή σου. Διάλεξε αθλητικά ρούχα τα οποία είναι φτιαγμένα από τεχνικά υφάσματα, όπως coolmax, νάιλον ή πολυεστέρα, τα οποία είναι ελαφριά, αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Θυμήσου να φορέσεις και ειδικες αθλητικες καλτσες που εφαρμόζουν σωστά στο πέλμα, απομακρύνουν τον ιδρώτα και απορροφούν τους κραδασμούς. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσεις να προβάρεις τα ρούχα σου σε έντονες προπονήσεις πριν τον μαραθώνιο, για να είσαι σίγουρος ότι σε βολεύουν.Το βασικό!!!! Βάλε βαζελίνη στα σημεία που υπάρχει τριβή, όπως ανάμεσα στα πόδια και τα δάχτυλα, για να μην συγκάψουν.

7. Πάρε μαζί σου πρακτικά αξεσουάρ

Σίγουρα κάποια μικρά αξεσουάρ θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη, όχι μόνο στον αγώνα, αλλά και στις προπονήσεις σου. Αυτο δεν είναι άλλο από το ρολοι σου το Garmin, για να παρακολουθείς τους παλμούς σου, την απόσταση που διανύεις, τον χρόνο που κανείς σε κάθε προπόνηση και σε κάθε κομμάτι οπως ένα σωρό άλλα πράγματα που αφορούν την απόδοσή σου.

Καθώς η πιθανότητα ηλιοφάνειας είναι μεγάλη, θα χρειαστείς οπωσδήποτε αθλητικα γυαλιά ηλίου δεν θέλεις να ταλαιπωρηθεις από τον ήλιο για 4 – 5 ώρες που θα τρέχεις. Βάλε ένα καπέλο και αντηλιακο πριν ξεκινήσεις, για να τρεχεις άνετα κάτω από τον ήλιο.

Καλή επιτυχία σε όλους…

Τρέξε στον 12 Γύρο της Λίμνης με… φόντο τον Αυθεντικό!

Τρέξε στον 12 Γύρο της Λίμνης με... φόντο τον Αυθεντικό!

Με αφετηρία και τερματισμό στην Πλατεία Μαβίλη, ο 12ος Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου και φέτος προσφέρεται ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τις δυνάμεις του ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Μία διαδρομή εξαιρετικής σπανιότητας, κατάλληλη για αρχάριους και ιδανική για έμπειρους δρομείς, χωρίς πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά με εντάσεις και ιδανικές συνθήκες.

Ενάμιση περίπου μήνα πριν από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τα 30 χιλιόμετρα του Γύρου της Λίμνης, φαντάζουν ιδανικά για ένα Κυριακάτικο long run, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετρήσει κανείς τις δυνάμεις του και να δει το επίπεδο ετοιμότητάς του, πριν τον μεγάλο του στόχο.

Σε μια πόλη που το δρομικό κίνημα ανθεί και που η πρόσβαση πλέον από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι εύκολη υπόθεση, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους δεν έχουν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να τρέξουν στη συγκεκριμένη διαδρομή να κάνουν την εγγραφή τους και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους.

Από τις καλύτερες διοργανώσεις 

Κατέγραψα την περυσινή διοργάνωση από κοντά, σαν δημοσιογράφος και σαν δρομέας και προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που γίνονται στη χώρα.

Εξαιρετικός ο χάρτης της τροφοδοσία, χημικές τουαλέτες, τήρηση του οργανογράμματος με τον αθλητή στο επίκεντρο, κάτι που πλέον δεν είναι δεδομένο…

Αν δεν είχα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τραυματισμού που με έχει αφήσει πίσω στην προετοιμασία μου για τον Μαραθώνιο της Αθήνας που δεν θα μου επιτρέψει να τρέξω φέτος, ο Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων και το Spetses Mini Marathon στις 7 Οκτωβρίου θα ήταν οι δύο αγώνες που θα έβαζα σίγουρα στο καλεντάρι μου.

Και μετά… Σπέτσες

Διότι θα έτρεχα τα 30 χιλιόμετρα στα Γιάννενα στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 30 του ίδιου μήνα θα έκανα το 35άρι long run και στις 7 Οκτωβρίου το 25άρι των Σπετσών και μετά θα άφηνα το πόδι από το… γκάζι μέχρι τον Μαραθώνιο.

Και μπορεί να έχω στεναχωρηθεί που δεν θα τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δύο αγώνες. Και κυρίως γι’ αυτόν στα Γιάννενα που δεν έχω καταφέρει να τον τρέξω (σ.σ. στις Σπέτσες το έχω κάνει δυο φορές).

Για τη βόλτα πάντως, θα τρέξω το 5άρι το Σάββατο και το 10άρι την Κυριακή. Και θα είμαι εκεί για να παρακολουθήσω από κοντά τη μεγαλύτερη δρομική και όχι μόνο γιορτή της Ηπείρου.

Ελπίζω για μένα το 2019 να είναι καλύτερο, εσείς όμως μην το χάσετε…

Τέσσερα πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν οι κορυφαίοι δρομείς

Γράφει η Allie Burdick*

Oι έμπειροι δρομείς έχουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που τους κρατούν σε φόρμα και αυτές θα πρέπει να υιοθετήσετε και εσείς αν θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας.

Όταν ήμουν νέα έτρεχα σε καθημερινή βάση και αυτό με βοήθησε ως έναν βαθμό να μείνω μακριά από τραυματισμούς.

Ειχα ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής που περιελάμβανε πίτσα, μπύρα και επιδόρπιο όπου υπήρχε μηδενική προσοχή σε αντιστοιχία υδατανθράκων – πρωτεϊνών.

Περιστασιακά σήκωνα βάρη και  έκανα προπονήσεις σε λόφο χωρίς να παρακολουθώ την ταχύτητα και τον ρυθμό που είχα. Αργότερα ωρίμασα. Ελπίζω να μάθετε από τα δικά μου λάθη και να υιοθετήσετε τις συνήθειες έμπειρων δρομέων ακόμη και αν είστε αρχάριοι στο τρέξιμο.

Ξεκούραση

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς: Σε ένα πράγμα που συμφωνούν όλοι οι δρομείς αλλά και οι εκπαιδευτές είναι πως θα πρέπει να κοιμάστε αρκετά ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση. Όσο μεγαλώνετε σε ηλικία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος αποκατάστασης για το σώμα σας έπειτα από μια επίπονη άσκηση.

Κάποιοι από τους κορυφαίους δρομείς κοιμούνται 10-12 ώρες κάθε βράδυ ή παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην μέρα. Το αποτέλεσμα; Δείτε την Magdalena Lewy Boulet που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς και έχει βγει πρώτη στα 100 μέτρα στις Δυτικές Πολιτείες, έχοντας εφαρμόσει ένα σωστό πλάνο αναφορικά με τις ώρες ανάπαυσης.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Οι δρομείς επιβαρύνουν σημαντικά το σώμα τους και πρέπει να αποκαταστήσουν στην συνέχεια τις φθορές και να αναδομήσουν τον μυϊκό ιστό ώστε να γίνουν δυνατότεροι. Ο επαρκής ύπνος βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενυδάτωση

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς: Με τα χρόνια μειώνεται η ένταση της δίψας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται και ο ρυθμός του ιδρώτα, αλλά και η αποτελεσματική νεφρική λειτουργία. Σαν αποτέλεσμα είναι πιο επίφοβο να οδηγηθείτε σε αφυδάτωση.

Οι κορυφαίοι αθλητές ξεκινούν να πίνουν υγρά 24 ώρες πριν την προπόνηση και συνεχίζουν να ενυδατώνονται κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά την λήξη της.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Aν χάσετε 1% του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια του τρεξίματος λόγω του ιδρώτα, η απόδοσή σας πέφτει κατά 2%!  Ο γενικός κανόνας είναι να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού όταν νιώθετε διψασμένοι.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς:  Oσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα, ειδικά αν ακολουθούμε μια καθιστική ζωή. Αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με αφοσίωση στην κίνηση και την προπόνηση ενδυνάμωσης, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες.

Γιατί πρέπει να το κάνετε:  Οι ειδικοί λένε πως ανεξαρτήτως ηλικίας, ένας δρομέας μπορεί να αυξήσει την απόδοσή του κατά 8% αν έχει ακολουθήσει πριν ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Ελαττώστε το άγχος

Μην φορτώνετε το μυαλό σας με σκοτούρες που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, την ταχύτητα, τον ρυθμό. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν θα πρέπει να νοιάζεστε για τίποτα κατά την διάρκεια της πορείας σας ως δρομέας.

Γιατί το κάνουν oι κορυφαίοι δρομείς: Mετά από εμπειρία χρόνων φτάνει κανείς στο συμπέρασμα πως στο τέλος της μέρας το μόνο που μετρά είναι να συνεχίζεις να τρέχεις ανεξάρτητα από τα θέματα που ενδεχομένως να σε απασχολούν.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Σκεφτείτε για πόσο θέλετε να τρέξετε. Μια εβδομάδα; Eναν μήνα ή έναν χρόνο; Να θυμάστε πάντα πως το τρέξιμο είναι ένα μακρύ ταξίδι που σας δίνει πίσω 10 φορές παραπάνω όσα δώσατε εσείς στην αρχή του. Οσο συνεχίζετε το ταξίδι, θα σας βοηθήσει να παίρνετε τις βέλτιστες αποφάσεις όχι μόνο για το άθλημα αλλά και για την ζωή σας την ίδια.

Πηγή: Runnersworld.com


*Αμερικανίδα αθλήτρια στο Δίαθλο η οποία διατηρεί το blog VITA – Train for Life, το οποίο σχετίζεται με θέματα υγείας και άθλησης.


Send this to a friend