Οι αυστηροί και μη συναισθηματικοί γονείς δημιουργούν παχύσαρκα παιδιά!

Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε συνδεθεί η συμπεριφορά των γονιών με την παιδική παχυσαρκία. Αυτό προέκυψε από μια καναδική επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, την οποία έκανε η δρ. Λίζα Κακινάμι από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, οι γονείς με παιδιά μέχρι 11 χρονών που είναι αυταρχικοί και ελάχιστα συναισθηματικοί, αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά τους κατά 1/3 σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν περίπου 37.000 παιδιά με τους επιστήμονες να καταλήγουν ταυτόχρονα στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που έχουν πιο χαλαρούς γονείς έχουν πολύ πιο μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 χρονών με αυστηρούς γονείς έχουν 30% πιο πολλές πιθανότητες να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά ίδια ηλικίας με λιγότερο αυστηρούς γονείς ενώ στις ηλικίες 6 με 11, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 37%.

Παρά τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις πάντως, η ακριβής σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες δεν έχει διευκρινιστεί. Παρ’ όλα αυτά μια από τις πιο δημοφιλείς εξηγήσεις είναι πως τα παιδιά που ενθαρρύνονται από τους γονείς τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις αντί να τους τις επιβάλλουν, αποκτούν καλύτερες συνήθειες αναφορικά με την υγεία τους ενώ αντίθετα, καταφεύγουν στην ανθυγιεινή ζωή για να αντιμετωπίσουν τους αυστηρούς κανόνες με αποτέλεσμα να προκύπτει το ζήτημα του βάρους.

Πάντως, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στον Καναδά δεν είναι τυχαίο καθώς τα φαινόμενα παχυσαρκίας των εφήβων έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την επιστημονική κοινότητα της χώρας να έχει… «σηκώσει τα μανίκια» και να δουλεύει προκειμένου να βρει απαντήσεις.

Διαβάστε επίσης: «Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία για την Ελλάδα

Previous ArticleNext Article

Οι καλύτεροι μαθητές είναι αυτοί που αθλούνται!

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που φοβούνται ότι αν το παιδί τους ασχοληθεί με κάποιο άθλημα το σχολείο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει καλός μαθητής.

Μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, έρχεται για να καταρρίψει αυτή τη στερεότυπη άποψη

Τι έδειξε η έρευνα που που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine;

Για κάθε δεκαεπτά και δώδεκα λεπτά άσκησης την ημέρα τα αγόρια και τα κορίτσια, αντίστοιχα, ηλικίας 11 ετών φάνηκε πως βελτίωναν προοδευτικά τους βαθμούς τους μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Μάλιστα, τα κορίτσια που ήταν πιο δραστήρια σωματικά είχαν καλύτερες αποδόσεις σε μαθήματα όπως η φυσική.

Η θετική επίδρασή της στις σχολικές επιδόσεις θα μπορούσε να είναι ακόμη σημαντικότερη αν τα παιδιά ακολουθούσαν τις συστάσεις φυσικής δραστηριότητας οι οποίες αναφέρονται στα 60 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την ημέρα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο στην Ευρώπη. Κατά μ.ο. τα αγόρια ασκούνται 190 λεπτά την εβδομάδα και τα κορίτσια 138.

Γι αυτό, λοιπόν, οι γονείς καλό θα ήταν να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό όταν με το καλό βγούμε από την περιπέτεια του covid. Υπάρχουν πολλά αθλητικά σωμάτια σε στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βολεί, ακόμα και ενόργανη ή χορό για τα κορίτσια σε κάθε γειτονία.

Διαβάστε ακόμα: 6 απλές πρακτικές για να βελτιώσετε τη διατροφή του παιδιού σας

Τορούν 2021: Φινάλε για την Βασιλείου με χαμόγελα ικανοποίησης

Η Ειρήνη Βασιλείου έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένη από την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορούν, αφού έφτασε μέχρι τον ημιτελικό της απόστασης και έβαλε τις βάσεις για ακόμη καλύτερες παρουσίες στον ανοιχτό στίβο.

Η έμπειρη αθλήτρια έτρεξε στην τρίτη ημιτελική σειρά της παρατεταμένης ταχύτητας και τερμάτισε σε 53.31 σε μια κούρσα όπου πήγε πολύ γρήγορα στο πρώτο της 200άρι, ωστόσο η Ελληνίδα την πάλεψε μέχρι το τέλος. Η 30χρονη κλείστηκε στα τελευταία μέτρα στην εσωτερική διαδρομή κι έτσι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αθλήτρια από την Λευκορωσία, που πέτυχε 53.20.

Την κορυφαία επίδοση των ημιτελικών πέτυχε η Μπόλ (Ολλανδία) με 51.17, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η Πολωνή Γιουστίνα Σβιέντι-Ερσέτιτς με 51.34 και εθνικό ρεκόρ. Εκτός τελικού έμεινε η νικήτρια της προηγουμένης διοργάνωσης Λία Σπρούνγκερ (Ελβετία), που πέτυχε 52.64.

“Ο στόχος εκπληρώθηκε κατά το ήμισυ, αφού περίμενα να κάνω κάτι καλύτερο στον ημιτελικό. Δεν είχα την ίδια φρεσκάδα, όσο στην πρωινή κούρσα. Κρατάω το ρεκόρ και τη συμμετοχή στον ημιτελικό. Συνεχίζω για τον ανοιχτό στίβο, εκεί όπου πιστεύω πως θα πετύχω ακόμη καλύτερες επιδόσεις”, είπε η Βασιλείου, που θα φύγει από την Πολωνία με νέο ατομικό ρεκόρ, 52.76 από τον πρωινό προκριματικό.

Αναλυτικά αποτελέσματα των αγώνων

Βρείτε όλα όσα θέλετε για την διοργάνωση εδώ ή στο σχετικό banner στην κεντρική σελίδα του site

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

x
Send this to a friend