Και όμως: Η μπύρα μπορεί να γίνει… φάρμακο για τους δρομείς

Photo by rashid khreiss on Unsplash

Δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάμε δρομείς που λατρεύουν τη μπύρα. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να βοηθήσει τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι ενώσεις που βρίσκονται στη μη αλκοολούχα μπύρα -αλλά και στην αλκοολούχα μπύρα- παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και την πρόληψη ασθενειών στους αθλητές.

Η συγκεκριμένη μελέτη που έλαβε χώρα με επικεφαλής τον Δρ Γιοχάνες Σκερ παρακολούθησε 277 συμμετέχοντες σε μαραθώνιους τρεις εβδομάδες πριν και δύο εβδομάδες μετά τον Μαραθώνιο του Μονάχου. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις των πλούσιων και ποικίλων πολυφαινολών που βρίσκονται στην μπύρα σιταριού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους λάτρεις της μπύρας και εκείνους που δεν πίνουν καν μπύρα. Οι πότες μπύρας έπιναν έως και 1,5 λίτρο της μη αλκοολούχου μπύρας σιταριού κάθε μέρα, ενώ οι μη πότες έπιναν την ίδια ποσότητα ενός ποτού που έμοιαζε υπερβολικά με μπύρα αλλά δεν ήταν. Για την ακρίβεια είχε τη γεύση της μπύρας σίτου, αλλά δεν διέθετε τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πραγματικό μη αλκοολούχο ποτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαραθωνοδρόμοι βιώνουν μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά τον μαραθώνιο. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες που ασκείται στο σώμα όταν διαγωνίζονται σε ένα τόσο επίπονο γεγονός.

Η φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί προσωρινή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, «στρώνοντας το χαλί» σε κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν μπύρα παρουσίασαν λιγότερο έντονη ανοσολογική αντίδραση και, ως εκ τούτου, παρουσίασαν λιγότερες ασθένειες και λοιμώξεις από τους συμμετέχοντες που απείχαν από την κατανάλωση μπύρας.

Μαραθώνιος: Ο μύθος για βλάβη στα νεφρά των δρομέων και η αλήθεια

Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι:

  • Οι συμμετέχοντες που έπιναν μπύρα βίωναν μεγαλύτερη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Οι πότες μπύρας βίωσαν λιγότερα κρυολογήματα.
  • Οι πότες μπύρας που βίωσαν κρυολογήματα είχαν μικρότερες και πιο ήπιες λοιμώξεις

Το συμπέρασμα είναι σχετικά απλό: αν προπονείστε για ένα έντονο γεγονός ή αν υποβάλλετε τακτικά το σώμα σας σε επίπονες προπονήσεις, η μπύρα είναι ό,τι πρέπει για συστηματική κατανάλωση.

Απλά κρατήστε την κατανάλωσή σε μέτρια επίπεδα και αντιληφθείτε την ως εργαλείο προπόνησης. Αν δεν σας αρέσει η μπύρα, σκεφτείτε να δοκιμάσετε κρασί ή χυμό σταφυλιού αντ’ αυτού. Αυτά τα ποτά είναι επίσης γνωστά για τις υγιεινές πολυφαινόλες τους.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της μπύρας για τον οργανισμό!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend