Γιούκι Καβαούτσι: Γιατί πρέπει να αγαπήσεις τον νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης;

Γιούκι Καβαούτσι: Γιατί πρέπει να αγαπήσεις τον νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης;

Γράφει η Μαρία Καραγιάννη

Από που άραγε κατάγεται ο καλύτερος ερασιτέχνης δρομέας του κόσμου; Κάποιος λογικός θα έλεγε από τις ΗΠΑ, αυτή τη χώρα μαζικής παραγωγής αθλητών. Θα έπεφτε έξω. Κάποιος άλλος, πιο «ψαγμένος, θα ανέφερε την Αφρική, συνυπολογίζοντας την παράδοσή της στο να βγάζει μεγάλους δρομείς. Η απάντηση θα ήταν εξίσου λανθασμένη. Ο καλύτερος ερασιτέχνης δρομέας του κόσμου κατάγεται από την Ιαπωνία!

Τον λένε Γιούκι Καβαούτσι, είναι ο νικητής του φετινού Μαραθωνίου της Βοστώνης που ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες στην αμερικάνικη πόλη και στα 31 του μπορεί να περηφανεύεται πως αποτελεί μια κατηγορία μόνος του. Τα νούμερά του άλλωστε προκαλούν ίλιγγο.

  • Ο Καβαούτσι έχει τερματίσει 80 φορές στη ζωή του σε μαραθώνιο με επίδοση κάτω από 2:20! Κανένας άλλος δεν το έχει καταφέρει τόσες πολλές φορές.
  • Είναι επίσης ο μοναδικός που έχει τερματίσει τόσες πολλές φορές σε μαραθώνιο με επίδοση κάτω από 2:12: συγκεκριμένα, το έχει πετύχει 25 φορές.
  • Σύμφωνα με κάποια πρόσφατα στατιστικά από τις ΗΠΑ, από το 2011 μέχρι και σήμερα ο Καβαούτσι έχει καταφέρει να κάνει επίδοση κάτω από 2:10 περισσότερες φορές από ότι όλοι οι ερασιτέχνες δρομείς των ΗΠΑ μαζί!
  • Φυσικά, συμμετέχει και σε ασύλληπτα περισσότερους μαραθώνιους, γεγονός που είναι επίσης εντυπωσιακό. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γκάλεν Ραπ, μάλλον ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος των ΗΠΑ, έτρεξε σε μόλις δυο μαραθωνίους το 2017. Ο  Καβαούτσι έτρεξε σε 12!

Στο επίπεδο που ο ίδιος βρίσκεται θα περίμενε κανείς πως θα έχει δικό του προσωπικό γυμναστή ή θα ήταν μέλος ενός γκρουπ αθλητών. Όμως όχι. Ο Καβαούτσι είναι απλά ένας δημόσιος υπάλληλος που μετά την δουλειά του προπονείται. Για την ακρίβεια, δεν έχει ούτε καν έναν χορηγό. Με τις επιδόσεις του θα μπορούσε εύκολα να προσεγγίσει χρηματοδότες αλλά ο ίδιος έχει απλά επιλέξει πως δεν θέλει. Ο λόγος;

«Δεν θέλω κανέναν πάνω από το κεφάλι μου, τρέχω για να νιώθω ελεύθερος»

«Είναι αλήθεια πως δυσκολεύομαι να ισορροπήσω ανάμεσα στις προπονήσεις και την δουλειά. Είναι πολύ δύσκολο αλλά αποτελεί και αυτό μια μεγάλη πρόκληση. Δουλεύω 40 ώρες την εβδομάδα σαν διοικητικός υπάλληλος σε ένα γυμνάσιο της Ιαπωνίας και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορώ να κάνω μόνο μια προπόνηση την ημέρα. Το πρόγραμμα μου είναι πολύ πιεσμένο αλλά σε σχέση με τους επαγγελματίες αθλητές έχω πολύ μεγαλύτερη ελευθερία. Δεν έχω πάνω από τον κεφάλι μου κάποιον προπονητή να μου λέει τι πρέπει να κάνω. Αν θέλω να τρέξω μέχρι και 10 μαραθώνιους τον δρόμο απλά θα το κάνω. Και όσο είμαι οικονομικά ανεξάρτητος μπορώ να είμαι ακριβώς ο αθλητής που θέλω, χωρίς περιορισμούς», τονίζει ο ίδιος σε μια παλιά του συνέντευξη.

Δεν θέλω να τρέχω για τα λεφτά. Θέλω να τρέχω για να νιώθω ελεύθερος

Στην ίδια συνέντευξη, την οποία είχε δώσει στο runnersworld.com, ο Καβαούτσι εξηγεί: «Υπάρχει ένας νόμος στην Ιαπωνία που απαγορεύει να έχει συστηματική χρηματοδότηση από τον οποιονδήποτε ιδιώτη ένας δημόσιος υπάλληλος. Άρα δεν μπορώ να έχω χορηγό». Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έπρεπε να πάψει να είναι ένας απλός εργαζόμενος και από ερασιτέχνης να μετουσιωθεί σε επαγγελματία δρομέα. Όμως δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται…

«Έχω επιλέξει ότι αυτή τη ζωή θέλω. Δεν θέλω να τρέχω για τα λεφτά. Θέλω να τρέχω για να νιώθω ελεύθερος. Αν έτρεχα για τα λεφτά θα υπήρχαν παραπάνω απαιτήσεις προς το πρόσωπό μου, στόχοι που θα έπρεπε να πιάσω και διάφοροι παράγοντες που θα εισέβαλαν στην καθημερινότητά μου. Θέλω να τρέχω μόνο για τον εαυτό μου, για τους στόχους που βάζω εγώ ο ίδιος, για τις δικές μου φιλοδοξίες», τονίζει.

Οι επικριτές…

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδό του. Ο άνθρωπος συμμετέχει σε 10 μαραθώνιους το χρόνο κατά μέσο όρο και σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο ψάχνει και βρίσκει μικρές κούρσες που γίνονται στη Ιαπωνία και συμμετέχει απλά για προπόνηση. Όσοι παρακολουθούν στενά τους αγώνες δρόμου σε αυτό το επίπεδο τον θαυμάζουν ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως έχει δημιουργήσει και ένα δικό του κοινό.

Απλά δείτε τον τερματισμό του στον φετινό, χιονισμένο Μαραθώνιο της Μασαχουσέτης και τις επευφημίες που ακούγονται:

Και όμως, υπάρχουν ορισμένοι επικριτές του που τονίζουν πως ο Γιούκι Καβαούτσι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο! Και για να το τεκμηριώσουν χρησιμοποιούν τους αριθμούς. Λένε -και έχουν δίκιο- πως το προσωπικό του ρεκόρ που δεν είναι άλλο από το 2:08:14 απέχει πάνω από πέντε λεπτά από το παγκόσμιο ρεκόρ, απόσταση πολύ μεγάλη για να θεωρηθεί κάποιος θρύλος και ούτε κατά διάννοια δεν προσεγγίζει τις 200 καλύτερες κούρσες όλων των εποχών.

Επίσης, οι επικριτές του τονίζουν πως τις χαμηλότερες επιδόσεις τους τις κάνει στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στους μαραθώνιους που γίνονται στο Τόκιο, στην Βοστώνη, στο Βερολίνο, στο Σικάγο, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη (φυσικά, την Βοστώνη μόλις την «κατέκτησε» οπότε το επικριτικό επιχείρημα «αδυνατίζει» εν μέρει), ενώ δεν έχει καταφέρει κάτι αξιομνημόνευτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Καβαούτσι είναι ένα φαινόμενο για την εποχή του. Δεν είναι μόνο τα όσα έχει πετύχει αλλά και το πως

Όλες αυτές οι επικρίσεις φυσικά βασίζονται πάνω στους ψυχρούς αριθμούς, οι οποίοι μπορεί να μην είναι με το μέρος του  Καβαούτσι αλλά όπως και να έχει αφαιρούν από το κάδρο της προσέγγισης για τον ίδιο τον βιωματικό παράγοντα.

Και ο βιωματικός παράγοντας δεν λέει ψέμματα: ο Καβαούτσι είναι ένα φαινόμενο για την εποχή του. Δεν είναι μόνο τα όσα έχει πετύχει αλλά και το πως. Δεν είναι μόνο το εύρος των επιτυχιών του αλλά και η ποσότητά τους. Δεν είναι μόνο το επίπεδό του αλλά και η ανεπανάληπτη συχνότητα με την οποία συμμετέχει σε αγώνες.

Ίσως να του λείπει μια πραγματικά μεγάλη στιγμή για να πείσει και τον πιο άπιστο. Ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο το 2020 να είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη στιγμή. Και ίσως και το ιδανικό κλείσιμο μιας «καριέρας» (σε εισαγωγικά μιας και πρόκειται για φανατικό ερασιτέχνη…).

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend