Γιατί όταν τρώμε σε μπολ το φαγητό μας φαίνεται πιο νόστιμο;

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, είναι δεδομένο πως ισχύει: όταν τρώμε φαγητά σε μπολ και όχι σε πιάτα μας φαίνονται πιο ελκυστικά.

Άραγε αυτό ισχύει επειδή το μπολ μας δίνει την δυνατότητα να κρατήσουμε σταθερό το φαγητό μας ενώ τρώμε στον καναπέ μας. Άραγε ισχύει επειδή υποσυνείδητα το μπολ μας θυμίζει παγωτό;

Σε μια έρευνα που είχε κάνει η New York Post πολλοί απλοί άνθρωποι που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, είπαν αυθόρμητα πως τα φαγητά στο μπολ απλά «έχουν καλύτερη γεύση». Χαρακτηριστική είναι η ατάκα κάποιας κοπέλας, η οποία τόνισε: «Αν φάω το ίδιο φαγητό σε ίσιο πιάτο δεν μου αρέσει το ίδιο».

Γιατί είναι κακή ιδέα να μαγειρεύεις με αλουμινόχαρτο;

Είναι ένας ισχυρισμός που φαίνεται παράλογος αλλά έχει την λογική του. Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με μια ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη μας, τη γεύση μας, ακόμα και το πόσο χορτάτοι αισθανόμαστε μετά από ένα γεύμα.

Για την ακρίβεια, όπως ακριβώς το χρώμα που έχει ένα φαγητό ή η υφή του μας επηρεάζουν στο κατά πόσο μας αρέσει, το ίδιο ισχύει και για το σκεύος που είναι σερβιρισμένο.

Το πιάτο παίζει ρόλο στη γεύση!

Ο Τσαρλς Σπενς, ειδικός στην ψυχολογία της γεύσης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει: «Το πιάτο που χρησιμοποιούμε για να φάμε παίζει ρόλο στο πως αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του φαγητού. Αν για παράδειγμα κρατάμε το πιάτο σταθερά, παίρνουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και η γεύση μας φαίνεται πιο πλούσια και πιο έντονη».

Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Ο Σπενς έχει οργανώσει πειράματα για να διαπιστώσει αν το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την αντίληψή μας για την ποσότητα του φαγητού και απέδειξε πως η ίδια ποσότητα φαγητού την αντιλαμβανόμαστε ως μεγαλύτερη αν το πιάτο είναι μεγαλύτερο. Επίσης είναι διαφορετικό αν το χρώμα του πιάτου δεν είναι λευκό, αλλά μπλέ!

Φαίνεται πως ενισχύεται όλο και περισσότερο η επιστημονική πεποίθηση πως το αν θα σε ικανοποιήσει ένα γεύμα είναι κάτι που δεν εξαρτάται από το τι και το πόσο θα φας αλλά και από το πως θα το φας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί όταν μεγαλώνουμε τρώμε φαγητά μου μισούσαμε ως παιδιά;

Previous ArticleNext Article

Τεχνική Κολύμβηση: Ο νέος αγωνιστικός προγραμματισμός των πρωταθλημάτων

Τεχνική Κολύμβηση: Ο νέος αγωνιστικός προγραμματισμός των πρωταθλημάτων

Την Ειδική προκήρυξη για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κατηγοριών 2020, καθώς επίσης και τα νέα δεδομένα με τις Προεθνικές ομάδες στην Τεχνική κολύμβηση, όπως αυτά διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού covid – 19, γνωστοποίησε στα σωματεία η ΚΟΕ.

Σύμφωνα με αυτή, οι ημερομηνίες για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών είναι:
*ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ: 1 – 4 Αυγούστου 2020
*ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ: 6 – 9 Αυγούστου 2020
*ΚΡΗΤΗΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ: 10 – 13 Αυγούστου 2020

Δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Περιφέρειες, το αργότερο έως 20 Ιουλίου 2020

Κολυμπάμε με το WeSwim για Παραλίες καθαρές από αποτσίγαρα!

Κολυμπάμε με το WeSwim για Παραλίες καθαρές από αποτσίγαρα!

Η αλμυρή Open Water Οικογένεια του Weswim με την Υποστήριξη της ΕΡΤ (ERT Social Responsibility) και την αρωγή του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ κολυμπάει την Κυριακή 31 Μαΐου σε όλη την Ελλάδα για έναν πολύ δυνατό και “καθαρό” σκοπό.

Η συνθήκη του κορονοϊού, πέρα από τις αναπροσαρμογές που έφερε στην ζωή μας, τις επαγγελματικές και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ταυτόχρονα έδωσε στο περιβάλλον την δυνατότητα να “αναπνεύσει” σημαντικά και να δημιουργήσει μετά από πολλά χρόνια μια έστω και κατα ανάγκη νέα “καθαρή” για τις θάλασσές μας πραγματικότητα.
Στα πλαίσια αυτής της νέας συνθήκης και δεδομένης της αλματώδους αύξησης της κολυμβητικής μας κοινότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και της επισκεψιμότητας ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιημένου με το περιβάλλον κοινού, αποφασίσαμε να δράσουμε προς την κατεύθυνση διατήρησης αλλά κυρίως βελτίωσης της μοναδικής αυτής συνθήκης.

Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (World No Tobacco Day), πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε πανελλαδικά ένα πρωτότυπο Αγώνα κολύμβησης Open Water τηρώντας τους κανόνες υγείας του CovidΤο Event
Την Κυριακή 31 Μαΐου κολυμπάμε στην αγαπημένη παραλία επιλογής μας σε όλη την Ελλάδα και αμέσως μετά το κολύμπι μας μαζεύουμε αποτσίγαρα από την συγκεκριμένη παραλία. (Μην ανησυχείς, δυστυχώς θα βρείς!).
Για κάθε χιλιόμετρο κολύμπι που κάνουμε ξεθάβουμε από την άμμο ή τα βότσαλα, τουλάχιστον 10 αποτσίγαρα (#Butthunting). Θα χρειαστούμε ΜΟΝΟ ένα ζευγάρι γάντια και ένα μικρό σακουλάκι συλλογής.

Στέλνουμε μία φώτο ή video με την δράση μας (απόσταση και αριθμός αποτσίγαρων) στο Κοινωνική Ευθύνη ΕΡΤ – ERT Social Responsibility και το Weswim και φυσικά ποστάρουμε παράλληλα στα δικά μας social το δικό μας ξεχωριστό μήνυμα με inspiring hashtags: (#Weswim #ΣυμμΕΡΤέχουμε #ΕΟΑΝ #ΕΡΤ #wecare ) .

Οι 3 πρώτοι που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα αποτσίγαρα, άρα και περισσότερα μέτρα κολύμβησης, θα κερδίσουν από ένα μοναδικό συλλεκτικό σκουφάκι Weswim. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο www.weswim.gr στις 5/6 που θα λανσάρουμε ειδικά εκείνη την μέρα με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος-

ΟΡΟΙ EVENT
* Κολυμπάμε σε όποια παραλία της επιλογής μας επιθυμούμε σε όλη την Ελλάδα.
** Τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας για τον Covid-19 και κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας σε όποια παραλία και αν βρεθούμε.
*** Μπορούμε να συμμετέχουμε στην δράση ακόμα και χωρίς να κολυμπήσουμε, ποστάροντας μόνο τα αποτσίγαρα που έχουμε συλλέξει

 

x
Send this to a friend