Γιατί οι μυς «καταστρέφονται» στην προπόνηση και χτίζονται στην κουζίνα;

Γιατί οι μυς "καταστρέφονται" στην προπόνηση και χτίζονται στην κουζίνα;

Του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου*

Αν μόλις τελειώσατε την προπόνησή σας και αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε, το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς! Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα «Τι να φάω μετά την προπόνηση; Πόση ώρα μετά να φάω; Να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;» 

Προκειμένου όμως να δώσουμε μια απάντηση και να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του μετα-προπονητικού γεύματος καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αρχικά, όταν οι μύες υποβάλλονται σε έντονη άσκηση δημιουργείται τραύμα στις μυϊκές ίνες, που αναφέρεται ως μυϊκή βλάβη ή «καταστροφή». Στη συνέχεια, το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια αλυσίδα διεργασιών με σκοπό την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των μυών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πώς:

Οι μυς «καταστρέφονται» στην προπόνηση & χτίζονται στην κουζίνα!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ας δούμε τώρα ποια είναι η κατάλληλη διατροφή μεταπροπονητικά.

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος του γεύματος μετά την προπόνηση ή τον αγώνα είναι να επιτύχει τα ακόλουθα:

  • Την αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκογόνου)
  • Την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών και
  • Την επιδιόρθωση και την αύξηση της μυϊκής μάζας

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το μεταπροπονητικό γεύμα;

1. Υδατάνθρακες για αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας

Σε αντίθεση με όσα πιθανόν έχετε ακούσει, μετά την άσκηση, προτεραιότητα του οργανισμού είναι οι υδατάνθρακες!

Τι υδατάνθρακες να επιλέξω;

Επιλέξτε υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σας. Οι υδατάνθρακες αυτοί ονομάζονται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, η πατάτα κ.α.

Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επιτακτική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, το οποίο θα σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη προπόνηση.

Πόσους υδατάνθρακες να καταναλώσω;

ydatanthrakes bakopoulos diaitologos

Απαιτούνται  περίπου 1 – 1,5γρ υδατανθράκων/κιλό σωματικού βάρους.

Έτσι, αν για παράδειγμα είστε 75kg θα πρέπει να καταναλώσετε 75γρ – 112γρ υδατανθράκων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε:

  • 300 – 450γρ ρύζι μαγειρεμένο
  • 300 – 450γρ μακαρόνια
  • 270γρ πατάτα & 1 μπανάνα κ.α

Φροντίστε να καταναλώσετε τους υδατάνθρακες αυτούς αμέσως μετά την άσκηση καθώς στο στάδιο αυτό το σώμα σας τους αξιοποιεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά!

Να θυμάστε!

Aν δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες αμέσως μετά την άσκηση οι ρυθμοί αναπλήρωσης της ενέργειας (γλυκογόνου) είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

2. Πρωτεΐνες για αποκατάσταση του μυϊκού ιστού

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το δομικό συστατικό των μυών και έτσι η παρουσία τους στο μετα-προπονητικό γεύμα είναι επιτακτική για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Έτσι, η κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας μετά την άσκηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ως υψηλής βιολογικής αξίας χαρακτηρίζονται οι ζωικές πρωτεΐνες. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η κατανάλωση 20-25γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εντός 30 λεπτών μετά την άσκηση παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την επισκευή του μυϊκού ιστού.

Μπορείτε να βρείτε την ποσότητα αυτή σε:

  • 90 -120γρ κοτόπουλο
  • Μία ομελέτα με 2 αυγά & 1 τριμμένο τυρί
  • 90 – 120γρ ψάρι ή
  • 2 μέτρια μπιφτέκια

proteines bakopoulos konstantinos

Τι να θυμάστε;

Το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο! Έτσι, στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως πρόσληψη πρωτεΐνης που υπερβαίνει την παραπάνω σύσταση δεν προωθεί περεταίρω την μυϊκή ανάπτυξη!

Ποιες άλλες επιλογές μεταπροπονητικού γεύματος έχω;

Μερικά ακόμη παραδείγματα μεταπροπονητικού γεύματος για «πρωταθλητές» είναι:

  • Σολομός με ζυμαρικά
  • Μοσχάρι άπαχο με πουρέ πατάτας
  • Τονοσαλάτα με ψωμί ολικής αλέσεως
  • Μακαρόνια με κιμά και τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Μπαγκέτα ολικής με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Τυρί cottage με φρούτα
  • Smoothie με φρούτα & πρωτεΐνης ορού γάλακτος
  • Ρόφημα πρωτεΐνης ορού γάλακτος με μπανάνα ή/και πρόσθετους υδατάνθρακες.

Βέβαια γίνεται κατανοητό, πως προκειμένου καθοριστούν οι ποσότητες στα παραπάνω γεύματα απαιτείται ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του αθλητή/αθλούμενου.

Τι συμβαίνει με τις απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών;

Ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης το σώμα σας συνεχίζει να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα και των ούρων.

Ως ως εκ τούτου, για αποτελεσματική ενυδάτωση καταναλώστε 5 ποτήρια υγρών για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την άσκηση.

Για παράδειγμα, αν πριν την άσκηση το βάρος σας ήταν 75kg και μετά την άσκηση 74kg μιλάμε για απώλεια ενός κιλού άρα, θα πρέπει να καταναλώσετε 5 ποτήρια νερού.

nero askhsh bakopoulos diaitologos

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Εφόσον οι ανάγκες σας καλύπτονται μέσω μίας ποικιλίας τροφών, άρα και θρεπτικών συστατικών η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής υπερτερούν σε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα απορρόφησης και η συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών γεγονός που τα καθιστά προτιμότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιο πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο ώστε να εκτιμήσει τις ανάγκες σας και να καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τους στόχους σας.

Τι να κρατήσετε για το τέλος;

Η βέλτιστη αθλητική απόδοση ξεκινά με την καλή διατροφή! Καταναλώστε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία, τροφοδοτήστε το σώμα σας με τα απαραίτητα καύσιμα, τραφείτε σύμφωνα με τους στόχους σας και τα αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου!


*Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής. Το αρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Πηγή: www.verticalwise.com

Previous ArticleNext Article

Χουρμάδες: Το «αιώνιο» superfood

Χουρμάδες: Το "αιώνιο" superfood

Οι χουρμάδες δεν είναι… χθεσινό superfood. Το γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνήθως κάνει την εμφάνισή του στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Θεωρούνται οι τέλειες καραμέλες της Μητέρας Φύσης και όχι άδικα. Αν και γλυκά και κολλώδη τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σνακ για όλους, αφού έχουν ευεργετικές ικανότητες για τον οργανισμό μας και ειδικά για όσους αθλούνται.

Οι χουρμάδες καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο σε φοίνικες, που λέγεται ότι προέρχονται από το Ιράκ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

Αν και παρεξηγημένοι, αφού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές μας, μπορούν να μας κάνουν πολύ καλό.

Σνακ… ηλεκτρικό

Οι χουρμάδες είναι σαν μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος! Μπορούν διαθέτουν μια σειρά από βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων βήτα-καροτένιο (ένα αντιοξειδωτικό για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού), Β-βιταμίνες (για την απελευθέρωση ενέργειας), μέταλλα όπως ο σίδηρος (για υγιή παραγωγή ερυθροκυττάρων), ασβέστιο (για γερά δόντια και τα οστά), μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο, καθώς και κάλιο και ηλεκτρολύτες (καλό για τη ρύθμιση σωματικών υγρών και της πίεσης του αίματος).

Χορταίνετε για ώρες

Επειδή οι χουρμάδες είναι γεμάτοι φυτικές ίνες, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας θα σας κρατήσει πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φυσική ζάχαρη παρέχει μια απελευθέρωση ενέργειας η οποία όμως δεν είναι «εκρηκτική» και γίνεται σταδιακά.

Βοηθάει το έντερο

Και πάλι, λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των φρούτων, οι χουρμάδες είναι εκπληκτικοί για την υγεία του πεπτικού σας. Έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Είναι δεδομένο ότι κάνουν καλό στο έντερο, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Θυμίζει τζελεδάκια…

Σαν φρούτο δεν έχει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Αυτό, ωστόσο, είναι το τελευταίο που πρέπει να σας προβληματίζει, αφού η γεύση τους σας αποζημιώνει. Είναι τόσο έντονα γλυκοί, κολλώδης, που είναι σχεδόν σαν να τρώτε τζελεδάκια. Με τη διαφορά ότι οι χουρμάδες, έχουν πολύ καλύτερα συστατικά και δεν σας κάνουν κακό.

Το τρως παντού

Επειδή είναι τόσο μικρό και ελαφρύ, το συγκεκριμένο φρούτο γίνεται το τέλειο «εν κινήσει» σνακ και δεν λερώνει. Είτε έχετε μόνο ένα διάλειμμα εργασίας 5 λεπτά, είτε δεν υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε πρωινό, οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική λύση ενέργειας για όλες τις ώρες. Είναι μια εύκολη επιλογή και είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε κιόλας.

Διαβάστε ακόμα: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Προπόνηση και διατροφή: Οι 4 βασικοί κανόνες… ανεφοδιασμού

Προπόνηση και διατροφή: Οι 4 βασικοί κανόνες… ανεφοδιασμού

H αποτελεσματική προπόνηση για τους δρομείς και τους αθλούμενους είναι ένας λεπτός συνδυασμός πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα τροφοδοτήσουν το σώμα τους με ενέργεια.

Ο… ανεφοδιασμός είναι ένα από τις πιο παρεξηγημένες πτυχές της προετοιμασίας μας και ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση, αφού έρχεται να ανατρέψει λατρεμένες διατροφικές συνήθειες ετών.

Οι περισσότεροι δρομείς και κατ’ επέκταση οι αθλητές απολαμβάνουν την προετοιμασία τους έχοντας επίκεντρο τις προπονήσεις τους και βλέποντας το άμεσο όφελος του να πιέζουν τον εαυτό τους, αλλά η έλλειψη κατανόησης σχετικά με την συμβολή που ανεφοδιασμού του οργανισμού, μακροπρόθεσμα δεν έχει θετικές συνέπειες.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Οι θρεπτικές ουσίες σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή της κατανάλωσής τους είναι ένα κρίσιμο θέμα. Μόνο έτσι θα πετύχετε την να λάβετε το σωστό καύσιμο. Έτσι, τα μικρότερα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Η συγκέντρωσης μεγάλου όγκου θερμίδων στο τέλος της ημέρας ή οι μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς φαγητό θα επηρεάσει αρνητικά τις προπονήσεις σας. Αναπτύξτε μια ρουτίνα μικρών γευμάτων (3 ώρες) και αφήστε τουλάχιστον μια ώρα να περάσει από το μικρό σας γεύμα πριν προπονηθείτε.

Αυτό που πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου, είναι ότι μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή από μια ταμπλέτα που… αφρίζει. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που είναι καλύτερα από από τις μπάρες. Αν χρειάζεστε πρωτεΐνη, προτιμήστε φυτική (π.χ. από αρακά). Σίγουρα δεν έχει το αποτέλεσμα της ζωικής, αλλά δεν επηρεάζει τόσο την υγεία σας (σ.σ. χοληστερίνη κ.α.). Ξηροί καρποί, μέλι, γιαούρτι, ταχίνι είναι τρόφιμα που σας ωφελούν. Με μέτρο…

Φροντίστε να είναι πραγματικό φαγητό

Με μια σειρά από συμπληρώματα, μπάρες, τζελ και άλλα μπορεί να είναι δελεαστικά και εύκολα αλλά δεν είναι πραγματικά τρόφιμα. Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να κάνουν ακριβώς αυτό-δηλαδή να συμπληρώνουν. Φάτε πραγματικό φαγητό, υγιεινά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Να θυμάστε ότι την ευκολία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τα φρούτα για παράδειγμα είναι ιδανική επιλογή για τα μικρά σας γεύματα.

Σπάστε τις κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες μπορεί να είναι το δυσκολότερο κομμάτι στην προσπάθειά σας να αλλάξετε. Ο φτωχός προγραμματισμός των γευμάτων, κακή χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφής, οι διατροφικές ελλείψεις ή οι προσωπικές αδυναμίες όπως η υπερβολική καφεΐνη, η ζάχαρη, το γλυκό ή τα τσιπς μπορεί να μην σας επιτρέψουν να δρέψετε τους καρπούς της σκληρής σας δουλειάς.

 Μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι να κάνουμε την διατροφή μας τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες ή να το παρακάνουμε με τα… υγιεινά. Όλα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα. Τα μακαρόνια, τα αυγά, η σπανακόπιτα, η πίτσα, το σουβλάκι. Αρκεί να υπάρχει μέτρο. Ο στόχος είναι μακροχρόνια να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τη ζωή μας με μέτρο και όχι με απαγορεύσεις και υπερβολές.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Όταν πρόκειται για την τροφοδοτήσετε την προπόνησή σας, μια ισορροπημένη διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο. Απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι όλα τα απαραίτητα για να τροφοδοτήσουν την προπόνησή σας. Χρειάζονται όλα με μία λογική και ορθολογική προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμα: 11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

«Αθλητικές» τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

"Αθλητικές" τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

Aν η τροφή είναι το φάρμακο όπως είπε ο Ιποκκράτης, τα superfoods που ακολουθούν είναι αυτό που χρειάζεστε για να μείνετε μακριά από κρυώματα και εποχικές γρίπες.

Ειδικά όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταπονούν τον οργανισμό τους, οφείλουν να του παρέχουν τα κατάλληλα συστατικά, προκειμένου να τον διατηρούν δυνατό.

Και αυτό διότι ακόμα και τα απλά κρυολογήματα είναι ικανά να κρατήσουν τον αθλούμενο μακριά από τις προπονήσεις, γεγονός που δεν αποτελεί ιδανικό σενάρια, ειδικά σε περιόδους προετοιμασίας αγώνων για αυτονόητους λόγους.

Παρακάτω θα δείτε τροφές που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας, προκειμένου εκτός από δυνάμεις να κρατάτε σε υψηλό επίπεδο την άμυνα του οργανισμού σας.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην ταχεία ανάρρωση από κρυολόγημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Προτιμήστε ένα ολόκληρο πορτοκάλι αντί για χυμό που περιέχει συχνά μεγάλη ποσότητα έξτρα ζάχαρης. Να προτιμάτε όπως και να χει τους χυμούς των φρούτων που παρασκευάζονται στο σπίτι και όχι τους έτοιμους.

Πιπεριές

Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, ωστόσο λίγοι ξέρουν πως ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Οι κόκκινες έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία σε σχέση με τις πράσινες, τις κίτρινες και τις πορτοκαλί. Μπορείτε να τις κάνετε ψητές, να τις βάλετε στον φούρνο ή να τις φάτε ωμές.

Μπρόκολο

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, δίνει μεγάλη ώθηση στο ανοσοποιητικό. Γεμάτο βιταμίνες Α και C και περιέχοντας την χημική ένωση σουλφοραφάνη, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει να αποκρούσει ασθένειες και εποχική γρίπη. Τα οφέλη για την υγεία είναι μεγαλύτερα όταν το μπρόκολο είναι ωμό, αλλά στον ατμό ή ελαφρώς ψημένο, αποτελούν δύο καλές εναλλακτικές. Για όσους δυσκολεύονται να το καταναλώσουν σκέτο, μπορούν να το προσθέσουν σε σαλάτα ή να το συνοδεύσουν με μια σος γιαουρτιού. Πολλές φορές όταν καταναλώνεται κατεψυγμένο, έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το φρέσκο, οπότε μην το υποτιμάτε.

Σκόρδο

Μπορεί να μην δίνει μια δροσερή αναπνοή, αλλά είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να αμυνθεί αποτελεσματικά. Μελέτες έχουν δείξει πως το σκόρδο βοηθά στο να αποτραπεί ένα κρυολόγημα ή να μειωθεί η διάρκεία του. Το σκόρδο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή σε μορφή συμπληρώματος.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι καλύτερο να το τρώτε ωμό ή σε σάντουιτς και σαλάτες. Γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα από φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αμύγδαλα

Eίναι γεμάτα βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα βρίσκονται κυρίως στη φλούδα, γι αυτό καλό θα είναι να μην προτιμάτε τα αποφλοιωμένα ή καθαρισμένα γιατί δεν έχουν την ίδια αξία για την υγεία σας.

Τσάι

Ένα φλιτζάνι τσάι είναι αυτό που χρειάζεται η άμυνα του οργανισμού σας ώστε να τονωθεί. Κάθε τύπος του έχει οφέλη για την υγεία. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην  μάχη με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική του καφέ, αφού έχει λιγότερη καφεΐνη.

Κοτόσουπα

Δεν είναι μύθος πως ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Γιαούρτι

Τα οφέλη του προέρχονται κυρίως από τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια που βελτιώνουν  την υγεία του εντέρου), τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα προβιοτικά λέγεται πως μειώνουν τον χρόνο ανάρρωσης από ασθένειες. Προσέξτε καλά όταν αγοράζετε γιαούρτι για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα και ιδίως για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Γλυκοπατάτα

Έχει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, και βιταμίνη Α. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες. Μπορεί να γίνει ψητή ή να καταναλωθεί μέσα σε σαλάτα.

Διαβάστε ακόμα: Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη γενική διατροφή;

19 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για χορτοφάγους

Ισως να σκέφτεστε να κόψετε το κρέας ώστε να χάσετε βάρος, έχοντας ακούσει πως πολλοί κορυφαίοι αθλητές αντοχής είναι χορτοφάγοι.

Η απεξάρτηση από τα ζωικά λίπη είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τρόφιμα.

Ωστόσο πως θα καταφέρετε να δώσε τον οργανισμό σας την πρωτεΐνη που χρειάζεται; Μην αγχώνεστε αφού όλα είναι υπολογισμένα από τη φύση…

19/ Λαχανάκια Βρυξελών

Πρωτεΐνες: Περίπου 3 γραμμάρια σε μια μερίδα 80 γραμαρίων

Μπορεί να μην έχουν την πιο δελεαστική γεύση, ωστόσο τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Εκτός από πρωτεΐνες, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και κάλιο.

18 / Μπρόκολο

Πρωτεΐνες: Περίπου 3 γραμμάρια ανά 80 γραμμάρια (μαγειρεμένης μερίδας)

Δεν είναι μόνο μια τρομερή πηγή φυτικών ινών, αλλά είναι επίσης  πλούσιο σε πρωτεΐνες. Επίσης η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει, λέγεται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

17/ Αβοκάντο

 Πρωτεΐνες: 2 γραμμάρια ανά ½ αβοκάντο

Αυτό το κρεμώδες  φρούτο είναι γεμάτο πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

16/ Σπανάκι

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια ανά 100g (μαγειρεμένης μερίδας)

Σίγουρα τα 4 γραμμάρια μπορεί να μην ακούγονται πολλά, ωστόσο είναι πολλά για ένα  πράσινο λαχανικό. Αν το μαγειρέψετε, ενισχύετε την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.

15/ Πατάτες

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια σε 1 μέτρια λευκή πατάτα

Πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ το κάλιο που περιέχει βοηθά στην σωστή καρδιακή λειτουργία.

14/ Ηλιόσποροι

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 30 γραμμαρίων

Εκτός από πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τρυπτοφάνη η οποία βοηθά στον ύπνο.

13/ Κάσιους

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μερίδα των 30 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, το κάσιους περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, αμφότερα επιδρούν θετικά στην ανθεκτικότητα των οστών.

12/ Νιφάδες βρώμης

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 30 γραμμαρίων

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως δεν επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

11/ Σπόροι chia

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια σε μερίδα 30 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος φυτού που βασίζεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

10/ Αμύγδαλα

Πρωτεΐνες: 6 γραμμάρια σε μια μερίδα των 30 γραμμαρίων

Εκτός της πρωτεΐνης, περιέχουν βιταμίνη Ε που τονώνει επιδερμίδα και μαλλιά. Επίσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο ενισχύει τα οστά,  καταπολεμά τις κράμπες και απαλύνει τις ενοχλήσεις στους μύες.

9/ Ρεβίθια

Πρωτεΐνες: 6 γραμμάρια σε μερίδα των 120 γραμμαρίων

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών στα ρεβίθια είναι αξιοσημείωτος.

8/ Άγριο ρύζι

Πρωτεΐνες: 8 γραμμάρια σε μαγειρεμένη μερίδα 200 γραμμαρίων

Με γεύση από καρύδι και ελαφρώς λαστιχωτή σύσταση, το άγριο ρύζι σας δίνει τις πρωτεΐνες που έχετε ανάγκη.

7/ Φιστίκια και φιστικοβούτυρο

Πρωτεΐνες: 7 γραμμάρια σε μερίδα 30 γραμμαρίων (ή 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο)

Αν τα καταναλώνετε το πρωί, έχει αποδειχθεί πως συμβάλουν ώστε να τρώτε λιγότερο το μεσημέρι. Παράλληλα το φυστικοβούτυρο είναι κάτι ευέλικτο και μπορείτε να το συνδυάσετε με διαφορετικά τροφές.

6/ Φασόλια γίγαντες

Πρωτεΐνες: 7,6 γραμμάρια σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων (μαγειρεμένη)

Εκτός από πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης το αμινοξύ λευκίνη, που μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην υγιή σύνθεση των μυών στους ηλικιωμένους.

5/ Μαύρα φασόλια

Πρωτεΐνες: 7,6 γραμμάρια σε μερίδα των 85 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν την καρδιά, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β και μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά.

4 / Φακές

Πρωτεΐνες: 9 γραμμάρια σε μερίδα των 100 γραμμαρίων

Λίγες θερμίδες, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορεί να μετατραπούν σε ένα μπέργκερ λαχανικών ή σε χούμους. Μειώνουν την χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

3/ Τοφού

Πρωτεΐνες: 8 έως 15 γραμμάρια σε μερίδα 85 γραμμαρίων

Παράγεται από γάλα σόγιας και προτιμάται τηγανητό ή ακόμη και σε ομελέτα. Αν και δεν είναι το πλέον πλούσιο σε πρωτεΐνη, αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τα κρέας. Επιλέξτε τις βιολογικές ποικιλίες για να αποφύγετε φυτοφάρμακα και γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα.

2/ Τέμπε

Πρωτεΐνες: 16 γραμμάρια ανά μερίδα 85 γραμμαρίων

Προέρχεται από την ζύμωση μαγειρεμένης σόγιας και την διαμόρφωσή της σε πυκνό κέικ που μπορεί να κοπεί και να τηγανιστεί όπως το τοφού. Μάλιστα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από το τοφού και χωνεύεται ευκολότερα.

1/ Φασόλια σόγιας

Πρωτεΐνες: 18 γραμμάρια ανά μερίδα 150 γραμμαρίων (μαγειρεμένη)

Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ακόμη και σε μικρή ποσότητα.

Διαβάστε ακόμα: Πεντανόστιμα vegan γεύματα με όσες πρωτεΐνες έχει ένα στήθος κοτόπουλου

Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Γράφει η Ειρήνη Κοντοπίδου*

Τα σύκα (Ficus Carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Τα αποξήραναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη κατανάλωση.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε αυτήν. Ο Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα γυμνά σώματα τους με «φύλλα συκής». Τα σύκα επίσης αναφέρονται σε ένα Βαβυλωνικό βιβλίο υμνογραφίας που χρονολογείται 2000 π.Χ. Ο θρύλος λέει ότι η θεά Δήμητρα αποκάλυψε πρώτο στους θνητούς, το φρούτο του φθινοπώρου, που το ονόμασαν σύκο. Ήταν το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από τσίμπημα δηλητηριώδες φιδιού το οποίο βρισκόταν μέσα σε καλάθι με σύκα που της προσέφεραν. Κάθε κάτοικος των Αθηνών αναφέρονται ως «φιλόσυκος», δηλαδή φίλος των σύκων. Τα σύκα προσφέρονταν ως «μετάλλιο» στους νικητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι αθλητές τα κατανάλωναν ως υπερτροφή στη διάρκεια της προπόνησης. Οι Αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν «πιο πολύτιμα και από τον χρυσό».

Που καλλιεργούνται τα σύκα;

Αν και θεωρείται φρούτο, το σύκο είναι στην πραγματικότητα ένα λουλούδι ανεστραμμένο στον εαυτό του. Οι σπόροι του είναι ο πραγματικός καρπός μέσα στα σύκα. Είναι τα μόνα φρούτα που πρέπει να ωριμάσουν πλήρως και να ημιαποξηραθούν πάνω στο δέντρο. Φύονται από περιοχές της Ασιατικής Τουρκίας μέχρι τη νότια Ινδία, και απλώνονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Σήμερα, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι οι κύριες παραγωγικές χώρες αποξηραμένων συκών. Οι Ισπανοί έφεραν τα σύκα στην Αμερική στις αρχές του 16ου αιώνα. Το σύκο της Σμύρνης εισήχθη από την Τουρκία στην Καλιφόρνια το 1882. Η Καλιφόρνια παράγει το 100% των ξηρών σύκων που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δέντρα των σύκων έχουν τεράστια μακροζωία, κάποια από αυτά εξακολουθούν να παράγουν καρπούς 100 χρόνια αργότερα.

Ποιες ποικιλίες σύκων υπάρχουν;

Καλλιεργούμενα σύκα

Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες καλλιεργούμενων σύκων:

  • Τα πορτοκαλί χρώματος Calimyrna
  • Τα σκούρα πορφυρά Mission
  • Τα μικρά αλλά πλούσια σε ζάχαρη Adriatic
  • Τα μοναδικά λευκά-κεχριμπαρένια Kadota

Οι δύο πρώτες ποικιλίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της εμπορικής παραγωγής. Δύσκολα βρίσκουμε στην αγορά σύκα με την ονομασία της ποικιλίας τους. Συνήθως χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους. Έτσι υπάρχουν άσπρα, μαύρα και κόκκινα.

Αποξηραμένα σύκα

Τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές:

  • Ολόκληρα για αυτούσια κατανάλωση
  • Συμπυκνωμένα
  • Με τη μορφή πάστας, σκόνης, συμπυκνώματος ή σε κύβους για βιομηχανική χρήση

Στα ξηρά σύκα προστίθεται σορβικό κάλιο για να ανατρέψει την αλκοολική ζύμωση και την ανάπτυξη μούχλας. Τα ξηρά σύκα επεξεργάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιέχουν υγρασία από 14-20% έως 30%. Συγκριτικά με άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή μήλα, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα τους προστίθενται χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου.

Σύκα και η διατροφική ανάλυση τους

Μια μερίδα σύκα αντιστοιχεί σε 100γρ ωμών ή στο ¼ μιας κούπας ή σε 40γρ. αποξηραμένων. Η θρεπτική τους ανάλυση, τόσο των νωπών όσο και των ξηρών, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Θρεπτικά συστατικά Ωμά σύκα ανά 100γρ Ξηρά σύκα ανά 100γρ
Θερμίδες 74 283
Ολικά λιπαρά 0.3 g 0.52 g
Κορεσμένο λίπος 0.1 g 0.0 g
Νάτριο 1 mg 12.26 mg
Ολικοί Υδατάνθρακες 19 g 66.16 g
Διαιτητικές Ίνες 2.9 g 12.21 g
Σάκχαρα 16 g 49 g
Πρωτεΐνες 0.8 g 3.14 g

Τι περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχουν τα σύκα;

Τα σύκα δεν έχουν λιπαρά, ούτε χοληστερόλη καθώς και νάτριο. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να εξουδετερώνει την έκκριση ασβεστίου που προκαλείται από τις υψηλές ποσότητες αλατιού. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ασβέστιο

Από άλλα παρόμοια φρούτα, τα σύκα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, και τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου μετά τα πορτοκάλια. Μισή κούπα σύκα ισοδυναμεί με τόσο ασβέστιο όσο περιέχεται σε μισή κούπα γάλα. Ο Οργανισμός Άγριας Ζωής της Νέας Υόρκης, πρόσφατα διαπίστωσε ότι το υψηλό ποσοστό ασβεστίου που υπάρχει στα άγρια σύκα, τα κατατάσσει σε φρούτα-κλειδιά, πολύ καίρια για την επιβίωση άλλων φυτών και ζώων.

Φυτικές ίνες

Επιπλέον, έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από τα συνηθισμένα φρούτα. Μια μερίδα προσφέρει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, με περισσότερο από το 28% αυτών να είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης δεσμεύοντας την στο πεπτικό σύστημα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Πρεβιοτικά

Επίσης, περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.

Τα σύκα είτε σαν φρούτο είτε σαν σνακ είναι ιδανική επιλογή στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών γιατί προσφέρουν φυτικές ίνες και είναι από τη φύση τους γλυκά. Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες δέρματος, στομαχόπονους αλλά και σε όσους επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα. Ακόμη, σε μελέτη με διαβητικά άτομα βρέθηκε ότι όταν στο πρωινό τους γεύμα προστέθηκε εκχύλισμα από φύλλα συκιάς ή τσάι από αυτά, πέτυχαν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και μπόρεσαν να μειώσουν τη δόση της ινσουλίνης.

Αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων

Η αντιοξειδωτική δράση των σύκων έγκειται εκτός από τις πανταχού παρούσες πολυφαινόλες, σε άλλες δύο ενώσεις, συγκεκριμένα τη βενζαλδεϋδη και τις κουμαρίνες.

Βενζαλδεϋδη

Η βενζαλδεϋδη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ανθρώπινων καρκινωμάτων.

Κουμαρίνες

Οι κουμαρίνες είναι οι κύριες ενώσεις που απομονώνονται από το πτητικό εκχύλισμα των σύκων και έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ για τη θεραπεία του προστάτη.

Πολυφαινόλες

Τέλος, όσον αφορά τις πολυφαινόλες και χρησιμοποιώντας την ποσότητα των 100γρ ως  μέτρο σύγκρισης, τα σύκα περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτών συγκριτικά με τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα φρούτα. Σε σύγκριση με τα σύκα, ακόμα και το κόκκινο κρασί ή το τσάι-τα οποία είναι πολύ γνωστά για τις πολυφαινόλες τους- έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε αυτές. Μια μερίδα 40γρ περιέχει κατά μέσο όρο 444mg φαινολών, που είναι πολύ παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που αγγίζει τα 218mg.

Σύκο: Πώς θα επιλέξτε το καλύτερο;

Η εποχή των φρέσκων φρούτων είναι μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ανάλογα και με την ποικιλία τους. Τα σύκα είναι αρκετά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα και ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνονται έως δύο ημέρες μετά τη συγκομιδή τους. Επιλέξτε όσα είναι τρυφερά και παχουλά, έχουν πλούσιο, βαθύ χρώμα και είναι απαλλαγμένα από μώλωπες. Δηλαδή, θα πρέπει να υποχωρούν ελαφρώς στην πίεση του χεριού χωρίς να αλλάζει το σχήμα τους.

Τα ώριμα σύκα είναι πιο αρωματικά. Αν η μυρωδιά τους είναι αρκετά ξινή, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραωριμάσει και θα έχουν και ξινή γεύση. Όσο πιο ώριμα είναι, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Αν δεν είναι αρκετά ώριμα, κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν. Βέβαια, δε θα αποκτήσουν ποτέ την ίδια γεύση με αυτά που ωριμάσαν πάνω στο δέντρο. Τα ώριμα σύκα αποθηκεύεστε τα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε, έως ότου τα καταναλώσετε.

Τρόποι κατανάλωσης των σύκων 

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν είτε ξεφλουδισμένα είτε όχι, ανάλογα με το πάχος του δέρματος τους καθώς και τις προσωπικές προτιμήσεις. Δεδομένου ότι τα εσωτερικά των ώριμων σύκων είναι μάλλον μαλακά και κολλώδη, μπορεί να είναι δύσκολο να κοπούν. Μπορείτε με αυτά να φτιάξετε σιρόπι, μαρμελάδες, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού ή να τα καταναλώσετε ωμά μεμονωμένα ή ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας. Επίσης, συνοδεύουν ιδανικά και αλμυρές γεύσεις σε συνταγές με βασικό υλικό το μοσχάρι, την πάπια ή το αρνί. Προτιμήστε να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, και όχι παγωμένα, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ ή μέσα στο γιαούρτι, στα δημητριακά, στο κέικ και σε σαλάτες, να τα γεμίσετε με κρέμα τυριού και αλλαντικά ή να τα αναμίξετε με ξηρούς καρπούς και μέλι ως ένα εξαιρετικά δυναμωτικό σνακ.

Διατήρηση

Τα αποξηραμένα σύκα διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Όταν αγοράζουμε αποξηραμένα σύκα θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι είναι απαλλαγμένα από μούχλα και είναι μαλακά. Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

Αντενδείξεις κατανάλωσης

Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οξαλικών που περιέχουν, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων είναι πιθανό να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα και επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσουν θέματα σε άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη, γιατί σε υψηλές συγκεντρώσεις σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου. Επίσης, μπορεί να ενοχλήσουν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λόγω των σπόρων που περιέχουν.

Απολαύστε αυτό το φρούτο σε όλες τις εκδοχές του και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

* H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Τρία πρωτεϊνικά γεύματα για να ξεκινήσετε ιδανικά την ημέρα

Τρία πρωτεϊνικά γεύματα για να ξεκινήσετε ιδανικά την ημέρα Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

Πολλοί άνθρωποι, όταν παίρνουν κιλά και θέλουν να τα χάσουν, κάνουν το εξής λάθος: σταματάνε να τρώνε πρωινό πιστεύοντας ότι αν αποφύγουν το εν λόγω γεύμα θα χάσουν βάρος.

Πρόκειται για ένα εντελώς αστήρικτο και λανθασμένο συμπέρασμα.

Για την ακρίβεια, ισχύει το ακριβώς ανάποδο όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και από σχετικές επιστημονικές έρευνες: η συντριπτική πλειονότητα όσων χάνουν κιλά όχι απλά δεν κόβουν το πρωινό αλλά αντίθετα, τρώνε πρωινό συστηματικά.

Άλλωστε, όταν ξυπνάμε το σώμα μας χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να τα παίρνει.

Για την ακρίβεια, ο οργανισμός χρειάζεται 30 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε πρωί. Αυτή η ποσότητα επιβραδύνει την απελευθέρωση της γρελίνης, δηλαδή της ορμόνης η οποία μας προκαλεί την πείνα.

Επίσης, αυτή ακριβώς η ποσότητα πρωτεϊνών μας κρατάει σε καλή κατάσταση και δεν πεινάμε για αρκετά μεγάλο διάστημα την επόμενη μέρα.

Με πολύ απλά λόγια, το να ξεκινάει η μέρα σας με την εισαγωγή 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης στον οργανισμό σας είναι η τέλεια συνταγή για να χάσετε βάρος. Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει από αυτή την διαπίστωση είναι το εξής: πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό που επιλέγουμε για πρωινό περιέχει όντως τις απαιτούμενες πρωτεΐνες που θα μας κρατήσουν όλη τη μέρα;

Ακολουθούν τρία γεύματα που θα μπορούσαν να είναι το τέλειο πρωινό με την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνών:

1) Βάλτε σε ένα πιάτο δυο ψημένες φέτες ψωμί για τοστ με δυο αυγά ποσέ και δυο κομμάτια ζαμπόν. Ταυτόχρονα, αναμείξτε ένα φλιτζάνι γιαούρτι με 1/2 φλιτζάνι με πουρέ από μούρα ή με φρέσκα φρούτα και μέλι.

2) Πάρτε δυο τηγανίτες και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια και 1/2 φλιτζάνι φράουλες. Προσθέστε και δυο λουκάνικα γαλοπούλας και έχετε ένα πέρα για πέρα λαχταριστό πρωινό.

3) Γεμίστε ένα φλιτζάνι με τυρί κότατζ και βάλτε το σε ένα πιάτο. Ρίξτε από πάνω μια χούφτα αμύγδαλα, 1/2  φλιτζάνι μούσλι και 3/4 μιας κούπας βατόμουρα. Αυτό το μείγμα είναι ένα πλήρες πρωινό.

Διαβάστε ακόμα: Πρωτεϊνική διατροφή: Ευεργετική όχι μόνο για όσους αθλούνται

x

Send this to a friend