Έχασε και τα δύο του πόδια από καρκίνο αλλά κατέκτησε το Έβερεστ! (vid)

Έχασε και τα δύο του πόδια από καρκίνο αλλά κατέκτησε το Έβερεστ! (vid)

Επιμέλεια: Γιώργος Αράπογλου

Η ζωή είναι ένα ατέρμονο ταξίδι γεμάτο προκλήσεις. Για κάποιους, όμως, η πρόκληση είναι να ξεπεράσουν τα όριά τους και να μην βάλουν φρένο στα όνειρά τους. Ή μήπως να εμπνεύσουν και να αποτελέσουν παράδειγμα προς όλους ότι η θέληση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Αυτή είναι η ιστορία του 69χρονου Xia Boyu, όπως δημοσιεύθηκε στο theguardian.com πριν από μερικές μέρες.

Ένας Κινέζος ορειβάτης, ο οποίος έχασε και τα δυο του πέλματα στην προσπάθειά του να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ πριν από 43 χρόνια και αργότερα ακρωτηριάστηκε και στα δύο από το γόνατο και κάτω λόγω καρκίνου, κατάφερε να ανέβει με επιτυχία στο βουνό, στην πέμπτη του προσπάθεια.

Ο Xia Boyu πριν από μερικές μέρες έφτασε στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, μαζί με άλλα 13 άτομα, περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη του προσπάθεια.

Την ίδια μέρα, ένας Αυστραλός ορειβάτης, ο Steve Plain, ανέβηκε επίσης στην κορυφή, καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ του να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή σε κάθε μία από τις επτά ηπείρους.

Ο Xia, 69 ετών, ήταν μέλος μιας 20μελούς Κινεζικής αποστολής που το 1975  προσπάθησε να ανέβει σε κορυφή ύψους 8,848 μ. Περίπου 200 μ. από την κορυφή, οι ορειβάτες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν, εξαιτίας σφοδρών υψομετρικών καταιγίδων.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα, διαβίωναν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν ο Xia, 26 ετών τότε, έδωσε τον υπνόσακό του σε έναν άρρωστο ορειβάτη. Ως άμεση συνέπεια, το επόμενο πρωί ανακάλυψε πως είχε πάθει ισχυρά κρυοπαγήματα, που απαιτούσαν τον ακρωτηριασμό και των δυο πελμάτων του.

Μιλώντας στην εφημερίδα People’s Daily από την κορυφή του κόσμου, ο Xia ομολόγησε πως είχε πει σε έναν φίλο του ότι προετοιμαζόταν για αυτή τη στιγμή 43 ολόκληρα χρόνια. «Δεν ήταν εύκολο για μένα να φτάσω στην κορυφή του Έβερεστ, όπως το ονειρευόμουν», είπε.

Ο Xia Boyu, 69 ετών, έφτασε στην κορυφή αφού είχε ακρωτηριαστεί κατά την πρώτη του προσπάθεια πριν από 43 χρόνια, ενώ έχασε και τα δυο του πόδια από τον καρκίνο

Ο Xia χρησιμοποίησε προσθετικά άκρα για να ξεκινήσει να ανεβαίνει σε μικρά βουνά γύρω από το Πεκίνο και να κάνει μακρινές πεζοπορίες, όπως το 1996 έμαθε πως είχε λέμφωμα, το οποίο απαιτούσε τον ακρωτηριασμό και των δυο ποδιών του από το γόνατο και κάτω.

Το 2014, ο Xia ήταν έτοιμος να ανέβει και πάλι στο Έβερεστ, αλλά η προσπάθειά του έμεινε ανολοκλήρωτη εξαιτίας ισχυρών χιονοστιβάδων. Ακόμα μια ανάβαση δεν ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στο Νεπάλ.

Το 2016 έφτασε μόλις 100 μ. από την κορυφή, αλλά και πάλι έπρεπε να επιστρέψει αφού ο καιρός δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την προσπάθεια.

Η φετινή του προσπάθεια παραλίγο να εκτροχιαστεί ολοκληρωτικά από την κυβέρνηση του Νεπάλ, που τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να απαγορεύσει σε διπλά ακρωτηριασμένους και τυφλούς να ανεβαίνουν στο Έβερεστ, απόφαση που εντάχθηκε σε μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς που, όπως υποστήριξαν θα έκανε το βουνό ασφαλέστερο. Το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ αποφάσισε ότι αυτή η διάταξη προωθούσε τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και την ακύρωσε τον περασμένο Μάρτιο.

Ένα μήνα πριν από την πέμπτη του προσπάθεια, ο Xia δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το να ανέβει στο Έβερεστ ήταν το όνειρό του. «Πρέπει να το πάρω απόφαση», είπε, «Πρόκειται για μια προσωπική πρόκληση, μια πρόκληση της μοίρας».

Περίπου στις 07:00 την περασμένη Δευτέρα, ο Xia επιτέλους έφτασε στην κορυφή. «Ο Boyu επιτέλους κέρδισε την 40χρονη μάχη του με το Όρος Έβερεστ», δήλωσε στους Himalayan Times ο Mingma Gyalje Sherpa, διευθύνων σύβουλος της Imagine Treks, που συνόδευσε τον Κινέζο ορειβάτη.

Ο Xia έγινε ο δεύτερος διπλά ακρωτηριασμένος που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, έπειτα από τον Νεοζηλανδό, Mark Inglis, ο οποίος το 2006 έφτασε στη κορυφή από την πλευρά του Θιβέτ. Ο Santiago Quintero, ο οποίος επίσης έπρεπε να ακρωτηριαστεί και στα δυο πόδια έπειτα από μια ανάβαση στην Νότιο Αμερική, κατάφερε επίσης να φτάσει στην κορυφή το 2013.

Ο Xia έφτασε στην κορυφή μόλις λίγα λεπτά μετά τον Plain, από την Δυτική Αυστραλία, που έγινε ο γρηγορότερος άνθρωπος που ανέβηκε στις «επτά κορυφές» – τα υψηλότερα βουνά σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου του Όρους Vinson στην Ανταρκτική.

Δείτε τον Plain να φτάνει στην κορυφή:

https://www.youtube.com/watch?v=V4MLdpJi8Kw

Ο 36χρονος Plain, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια έσπασε τον λαιμό του σε ένα ατύχημα, στις 16 Ιανουαρίου ανέβηκε στα 4,892 μ. του Vinson.

Στις 117 μέρες που ακολούθησαν, ανέβηκε στις κορυφές του όρους Aconcagua στη Νότιο Αμερική (6,961 μ.), του όρους Κιλιμάντζαρο στην Αφρική (5,895μ.), στο Puncak Jaya (4,884μ.) στην Παπούα, Ινδονησία, στο όρος Elbrus στην Ευρώπη (5,642μ.) και στο Denali στην Βόειο Αμερική (6,190μ).

«Πριν από τρεισήμισι χρόνια, ήμουν ξαπλωμένος σε ένα νοσοκομείο με σπασμένο λαιμό και τότε ήταν που έβαλα έναν στόχο με τον εαυτό μου», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook, λίγο μετά που έφτασε στην κορυφή.

Παράλληλα, κατάφερε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας, ολοκληρώνοντας εννέα μέρες νωρίτερα και βραβεύθηκε γι’ αυτό στην κορυφή.

Ο Xia και ο Plain είναι ανάμεσα στους 500 ορειβάτες από 38 ομάδες που έφτασαν στην κορυφή αυτή την σεζόν.

Πηγή και φωτό: theguardian.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

“H ΣΤΡΟΦΗ”: Το βιβλίο του Δημήτρη Χρόνη από την Sportbook

Οι εκδόσεις Sportbook με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο του μαραθωνοδρόμου Δημήτρη Χρόνη, με τίτλο:

Η ΣΤΡΟΦΗ

Ο Δημήτρης Χρόνης για τρεις δεκαετίες και μέχρι την ηλικία των 48 ετών υπήρξε μανιώδης καπνιστής και υπέρβαρος, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κρίσεις δύσπνοιας και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Δεν είχε αυτοσκοπό τον αθλητισμό, αλλά με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη αποφάσισε να προστατέψει την υγεία του. Έτσι, σταμάτησε το κάπνισμα και, προκειμένου να ελαττώσει το βάρος του, άρχισε να τρέχει. Πρώτα γράφτηκε σε γυμναστήριο. Ο διάδρομος ύστερα από κάποιο διάστημα δεν τον κάλυπτε πλέον, και βγήκε στον δρόμο. Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής, ώσπου ωρίμασε μέσα του η ιδέα της συμμετοχής σε αγώνες. Το 2002 τόλμησε να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο Αθηνών, όπου με δυσκολία τερμάτισε. Ήταν η αρχή της μεγάλης αλλαγής. Ακολούθησαν μαραθώνιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα είναι ένας από τους Έλληνες αθλητές που κατέχουν το μετάλλιο των Six Star Finishers, έχοντας τερματίσει και στους έξι μεγαλύτερους μαραθώνιους του κόσμου. Το 2014 ένιωσε έτοιμος για αγώνες υπεραπόστασης, όπου σημασία έχει ο ανταγωνισμός μόνο με τον εαυτό σου και ο τερματισμός. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που τερμάτισε (δύο φορές, το 2017 και το 2019) στο Σπάρταθλον από δημιουργίας του. Έχει την καλύτερη ελληνική επίδοση 186 km σε αγώνα 24h, το 2019 στο No Finish Line (ΝFL Αθηνών) στην ηλικιακή κατηγορία 65-70 ετών.

Μέσα από τα συναισθήματα και τα βιώματά του, μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της αθλητικής πορείας του, επιχειρεί να στείλει θετικά μηνύματα προς άτομα κάθε ηλικίας για αλλαγή του τρόπου ζωής τους και ΣΤΡΟΦΗ προς τον αθλητισμό.

Ανδρέα Παπανδρέου 172, 56626, Θεσσσαλονίκη

τηλ.: 2310. 629319  www.sportbook.gr, info@sportbook.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend