Τροφές που θεωρείς ότι σου κάνουν κακό, αλλά κάνεις λάθος!

Δέκα τροφές που νομίζεις ότι είναι ανθυγιεινές αλλά δεν είναι!

Υδατάνθρακες, λιπαρά και αλκοολούχα ποτά είναι μερικές μόνο από τις τροφές που κόβεις μόλις αρχίσεις δίαιτα γιατί έχουν την φήμη πως «παχαίνουν» και δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές.

Ορισμένες από αυτές, όμως, έχουν την κακή αυτή φήμη χωρίς να την αξίζουν και τόσο καθώς είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για των οργανισμό και δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.

Βούτυρο

Οι διατροφολόγοι πλέον το επιτρέπουν σε μικρές ποσότητες, παρά τα κορεσμένα λιπαρά του. Τουλάχιστον, είναι πιο φυσική τροφή σε σχέση με τη μαργαρίνη, που έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες συν πέντε φορές περισσότερα τρανς λιπαρά, εκείνα που αυξάνουν την κακή (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.

Ζάχαρη

Ο κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του τη ζάχαρη με κατεξοχήν αμαρτωλές τροφές – τούρτες, καραμέλες, παγωτά κοκ.H ζάχαρη όμως αυτή καθαυτή περιέχει απλά σάκχαρα, που αυξάνουν γρήγορα στο αίμα τα επίπεδα της αγαπημένης τροφής του εγκεφάλου και των μυών, της γλυκόζης. Αυτά τα σάκχαρα τα περιέχουν επίσης το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους λοιπόν, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ζάχαρη, μέλι και φρούτα θα πρέπει να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα σάκχαρα αυτά τα έχουμε περισσότερο ανάγκη το πρωί, πριν τη γυμναστική και όταν νιώθουμε αδυναμία.

Πατάτες

Μπορεί να φιγουράρουν συχνά στις λίστες με τις πιο παχυντικές τροφές δεν παύουν ωστόσο να είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμινών C και B6.Εκτός αυτού, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο (νιώθουμε δηλαδή πλήρεις, με μικρή κατανάλωση θερμίδων), ενώ θεωρείται ότι προστατεύουν από αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όπως καταλαβαίνετε ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα αλλά και το είδος της πατάτας: Στο τηγάνισμά της παράγεται ακρυλαμίδιο, μια μάλλον καρκινογόνα κρυσταλλική ουσία που, ειδικά στα συσκευασμένα πατατάκια εντοπίζεται σε τρομακτικά υψηλές ποσότητες. Απαγορευτικό στα πατατάκια, λοιπόν. Η ψητή πατάτα είναι και νόστιμη και πιο υγιεινή επιλογή. Εκτός αυτού, οι πατάτες του εμπορίου ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων στην αγορά, για αυτό και είναι must να τις προμηθεύεστε από καταστήματα με βιολογικά.

Αυγά

Πρόκειται για μια πηγή πρωτεϊνών και έντεκα διαφορετικών βιταμινών και άλλων στοιχείων που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πίτσα

Λίγα κομμάτια πίτσα μια φορά στο τόσο δεν έβλαψαν κανέναν. Για απόλαυση δίχως ενοχές, υπάρχουν και πιο light επιλογές, με λεπτότερη ζύμη, λαχανικά αντί για αλλαντικά και ένα είδος τυριού (όχι ΚΑΙ τα τέσσερα). Τρώει και η Ζιζέλ (αλήθεια, υπάρχουν και φωτογραφίες).

Ποπ κορν

Προς θεού, όχι εκείνα με το βούτυρο που θα πάρεις στο σινεμά. Το ποπ-κορν από μόνο του είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε λίπη – όταν δεν το έχεις βουτήξει σε αχρείαστες ποσότητες βουτύρου ή λαδιού.

Μπύρα και κρασί

Τα αλκοολούχα ποτά είναι γνωστό πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λειτουργώντας αρνητικά προς οποιαδήποτε απόπειρα βάρους, όμως η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χάρη στα συστατικά από τα οποία παράγεται δηλαδή το νερό, τη βύνη κριθαριού, τη μαγιά και το λυκίσκο.

Το κρασί με τη σειρά του, αν καταναλωθεί με μέτρο, παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2 και νιασίνη.

Φυστικοβούτυρο

Ενώ γενικά πρέπει να καταναλώνονται μικρές ποσότητες, η συγκεκριμένη τροφή είναι πηγή πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια κ.α.)

Υπάρχει και η καλή πλευρά των υδατανθράκων: το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα. Αυτοί λοιπόν οι υδατάνθρακες αποδεικνύονται ωφέλιμοι, αφού περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και αποτρέπουν το φούσκωμα, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμα και τον καρκίνο και το διαβήτη, όπως υποστηρίζει η γνωστή διατροφολόγος Σαμάνθα Χέλερ.

Τυρί

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, δύνανται να μειώσουν την πίεση, να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, να βοηθήσουν στο μεταβολισμό, ακόμη και να επεκτείνουν τη ζωή μας κατά κάποια χρόνια (!). Να προτιμάτε τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, όπως το κατίκι δομοκού, η μυζήθρα και το ανθότυρο.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend