10 συμβουλές για απώλεια βάρους που πρέπει να αγνοήσετε όπου και αν τις δείτε

10 συμβουλές για απώλεια βάρους που πρέπει να αγνοήσετε όπου και αν τις δείτε

Αν κάνεις ένα γύρο στο διαδίκτυο είναι δεδομένο πως θα βρεις άπειρα κείμενα που θα σου δίνουν εύκολες απαντήσεις όσον αφορά το πως μπορείς να χάσεις κιλά. Άρθρα του τύπου «Χάστε 20 κιλά σε δυο εβδομάδες» ή «Αυτή η 48ωρη δίαιτα θα σου αλλάξει τη ζωή», δίνουν και παίρνουν αλλά δεν χρειάζεταί να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει πως για τόσο σύνθετα ζητήματα όπως η απώλεια βάρους, οι απλοϊκές απαντήσεις απλά δεν αρκούν.

«Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με όλες αυτές τις γρήγορες δίαιτες; Ακόμα και αν φαινομενικά έχουν αποτέλεσμα, ουσιαστικά αυτό είναι επίπλαστο. Δεν θα διαρκέσει.

Διότι δεν στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουν αυτό που προκάλεσε επιπλέον βάρος», τονίζει ο Τσάρλι Σέλτζερ, ειδικός στην απώλεια βάρους και εργαζόμενος σε ινστιτούτο της Φιλαδέλφεια.

Μερικές από τις χειρότερες συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος είναι οι εξής:

Ξεκινήστε μια γρήγορη δίαιτα

Μακριά από γρήγορες δίαιτες. Το ζήτημα δεν είναι να χάσετε γρήγορα κιλά αλλά να αλλάξετε συνολικά τις διατροφικές συνήθειες. «Οτιδήποτε κάνετε από εδώ και στο εξής στη ζωή σας θα πρέπει να το κάνετε ως αποτέλεσμα του σχεδίου σας να χάσετε κιλά», λέει ο Δρ. Σέλτζερ προκειμένου να καταδείξει τον διαχρονικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένας σχεδιασμός για την απώλεια βάρους.

Δώστε βάση μόνο στις θερμίδες

Φυσικά, οι θερμίδες που εισέρχονται στον οργανισμό μας παίζουν κομβικό ρόλο για το βάρος μας. Όχι όμως και τον απόλυτο ρόλο. Όσο και αν μειωθεί ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις ημερησίως, αν η προσπάθεια αυτή δεν συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα γυμναστικής τότε δύσκολα θα χάσετε κιλά. «Η μηχανή που καίει θερμίδες είναι οι μύες», λέει χαρακτηριστικά ο Οσάμα Χάμντι, διευθυντής του κέντρου αδυνατίσματος Obesity Clinical Program στις ΗΠΑ.

Κόψτε τους υδατάνθρακες

Το ακούμε συχνά αλλά πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση. Το να κόψεις τους υδατάνθρακες δεν είναι πανάκεια για την απώλεια βάρους. Μάλιστα, μια μελέτη του 2015 έδειξε πως υπάρχουν δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές με υδατάνθρακες, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από άλλες που δεν έχουν ίχνος υδατάνθρακα.

Να γυμνάζεσαι μια ώρα την ημέρα

Αν χρησιμοποιείς την γυμναστική ως εργαλείο για να χάσεις κιλά και το σχέδιο σου είναι να ακούσεις τον μύθο που λέει πως αν κάνεις μια ώρα γυμναστική την ημέρα θα τα καταφέρεις, τότε κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Αν γυμνάζεσαι μια ώρα την ημέρα και δεν έχεις κανένα διατροφικό πλάνο τότε όχι απλά δεν θα χάσεις κιλά αλλά η συσσωρευμένη κούραση από την ώρα της εκγύμνασής σου θα σε οδηγήσει στο να φας ακόμα περισσότερο. Γενικότερα, το πρόγραμμα γυμναστικής σου πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές και να διαχέεται μέσα στη μέρα.

Κόψτε τη γλουτένη

Εξαιρετικά απλοϊκή συμβουλή με δεδομένο πως οι τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι τόσες πολλές που αν τις βγάλεις από τη διατροφή σου αντί να μπεις σε μια διαδικασία διαχείρισής τους, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. «Όταν μιλάμε για διατροφή χωρίς γλουτένη, απλά αντικαθιστούμε τους υδατάνθρακες με άλλους υδατάνθρακες», εξηγεί ο Δρ Χάμντι. Για παράδειγμα, αν δεν τρώτε κανονικά ζυμαρικά τότε θα φάτε τρώτε ρύζι. «Καταλήγετε να τρώτε την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και μερικές φορές περισσότερο», τονίζει ο Χάμντι.

Τρώτε φαγητά με χαμηλά λιπαρά

Αυτή η συμβουλή βασίζεται πάνω στην ιδέα πως αν τρως φαγητά με χαμηλά λιπαρά τότε αυτόματα τρως και φαγητά με λιγότερες θερμίδες. Μέγα λάθος. Αυτή είναι η σκέψη που θέλουν οι εταιρείες τροφίμων να κάνεις. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα 60% των τροφών με χαμηλά λιπαρά που περιέχει όντως λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις κανονικές εκδοχές του. Συνεπώς, μην ψαρώνετε.

Μην τρώτε το βράδυ

Αν και αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται τη νύχτα είναι πιο δύσκολο να να καούν, οι απαντήσεις ως προς αυτό είναι ασαφείς. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να φάτε το βράδυ και είστε διατεθειμένοι να κάνετε την κατάλληλη διαχείριση θερμίδων που μπαίνουν στον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια του 24ωρου, είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Με άλλα λόγια, δεν έχει τόση σημασία το πότε θα φάτε. «Εάν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, θα χάσετε βάρος ανεξάρτητα από το πότε καταναλώνονται αυτές οι θερμίδες», λέει ο Δρ Σέλτζερ.

Τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό σας

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία πολυδιάστατη. Απαιτείται η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και οι υγιείς συνήθειες και συμπεριφορές. «Χωρίς αυτόν τον συνδυασμό, δεν θα έχετε μακροχρόνια απώλεια βάρους», λέει ο Δρ. Χάμντι. Τα συμπληρώματα είναι συντομεύσεις για την απώλεια βάρους, δυνητικά επιβλαβείς και τελικά άσκοπες. «Δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα που να καταστέλλει την όρεξη και καίει το λίπος», προσθέτει ο Δρ. Χάμντι. Αγνοήστε εντελώς τα συμπληρώματα.

Φάτε όσα φρούτα θέλετε

Ένας άλλος διαδεδομένος μύθος είναι ότι μπορείτε να φάτε άφοβα όσα φρούτα θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος. Φυσικά, αυτό είναι μια τεράστια υπερβολή. Η υπερκατανάλωση τροφής είναι πάντα εστία πρόσθεσης βάρους. Τα φρούτα όντως παχαίνουν πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες τροφές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δίνετε προσοχή στο πόσα φρούτα καταναλώνετε. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο…

Βγάλτε από το μενού σας το πρωινό

Είναι δελεαστικό να βγάζετε γεύματα από την ημερήσια τροφή σας για να αποφεύγετε επιπλέον θερμίδες. Ειδικά, η παράκαμψη του πρωινού είναι ιδιαίτερα μοντέρνα μέθοδος. Όμως όλες οι έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός δυνατού πρωινού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες συμβουλές για την απώλεια βάρους Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μια μελέτη του περιοδικό Obesity, δύο ομάδες υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών έτρωγαν 1.400 θερμίδες την ημέρα. Η ομάδα που έτρωγε 700 θερμίδες στο πρωινό έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα που έτρωγε ένα πρωινό γεύμα μόνο 200 θερμίδων. Επίσης βελτίωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τους. Αν σας αρέσει το πρωινό, δώστε του να καταλάβει!

Διαβάστε ακόμα: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Previous ArticleNext Article

Καστανό ρύζι ή λευκό; Όλες οι απαντήσεις στο… αιώνιο ερώτημα

Καστανό ρύζι ή λευκό; Όλες οι απαντήσεις στο... αιώνιο ερώτημα

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Το ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10,000 χρόνια σε 113 χώρες και αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν 140,000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του το ρύζι βρίσκεται σε διάφορα χρώματα, όπως καφέ, κόκκινο, μωβ και μαύρο.

Το ρύζι: μέρος της παράδοσης

Για πολλούς πολιτισμούς το ρύζι αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της παράδοσής τους. Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τη γεύση, το χρώμα και την ποικιλία του ρυζιού που καταναλώνουν. Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους χαρακτηριστικές συνταγές με ρύζι, όπως:

  • Το σούσι
  • Το τηγανητό ρύζι (238 θερμίδες/ φλιτζάνι 137γρ)
  • Η παέλια (760 θερμίδες/ φλιτζάνι 180γρ)
  • Οι ρυζογκοφρέτες (35 θερμίδες/ τεμάχιο 10γρ)
  • Το ριζότο (626 θερμίδες/ φλιτζάνι 180γρ)
  • Τα φασόλια με ρύζι (230 θερμίδες/ μερίδα)

Όσον αφορά την ελληνική κουζίνα το ρύζι έχει εξέχουσα θέση σε πιάτα όπως:

  • Γεμιστά (132 θερμίδες/ 100γρ)
  • Σπανακόρυζο (129 θερμίδες/ 100γρ)
  • Όσπρια με ρύζι
  • Ρυζόγαλο (106 θερμίδες/ 100γρ)

Επίσης υπάρχουν πολλά γλυκά και ζαχαρωτά που γίνονται με ρύζι.

Έχει αποδειχθεί ότι για τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών το ρύζι παρέχει το 27% της ενεργειακής τους κάλυψης. Το ρύζι αποτελεί την κυριότερη τροφή για 20 χώρες στην Ασία, 9 χώρες στην Αμερική και 8 στην Αφρική

Το ρύζι και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψάθας και σχοινιού, χαρτιού, καλλυντικών, υλικών συσκευασίας, ακόμη και οδοντόπαστας.

Ρύζι, μέρος της Μεσογειακής μας Διατροφής

Ανήκει στη ομάδα των δημητριακών τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Στην πυραμίδα της διατροφής το ρύζι συγκαταλέγεται μαζί με το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωϊνού στη βάση της πυραμίδας και καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 6-11 μερίδες από αυτά (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί και ½ κούπα βρασμένο ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά).

piramida mesogeiakis diatrofis

Η διατροφική αξία του ρυζιού

Δείτε αναλυτικά τη διατροφική αξία ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου ρυζιού ανά είδος, στον πίνακα που ακολουθεί:

Λευκό ρύζι Καστανό ρύζι ΄Αγριο ρύζι Ρύζι Basmati
Ενέργεια  (kcal): 242 218 166 214
Πρωτεΐνη (γρ): 4,43 4,52 6,54 5,33
Ολικό λίπος (γρ): 0,39 1,62 0,56 0,00
Υδατάνθρακες (γρ): 53 45 35 46
Φυτικές ίνες (γρ): 0,5 3,5 3,0 0,0
Σάκχαρα (γρ): 1.20 0.00
Ασβέστιο (mg): 6 20 5 0
Σίδηρος (mg): 0,37 1,03 0,98 0,48
Μαγνήσιο (mg): 24 86 52
Φώσφορος (mg): 69 150 134
Κάλιο (mg): 54 154 166
Νάτριο (mg): 0 2 5 0
Ψευδάργυρος (mg): 0,78 1,21 2,20
Θειαμίνη (mg): 0,037 0,199 0,085
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,030 0,023 0,143
Νιασίνη (mg): 0,744 2,594 2,111
Βιταμίνη Β6 (mg): 0,093 0,291 0,221
Φολικό (μg): 4 8 43
Βιταμίνη Β12 (μg): 0 0 0
Βιταμίνη Α (μg): 0 0 0 0
Βιταμίνη Ε (mg): 0,39
Βιταμίνη D (μg): 0 0
Βιταμίνη Κ (μg): 0,8
Χοληστερόλη (mg): 0 0 0 0

Πηγή: Ndb.nal.usda.gov.

*Για τα συστατικά με «-» δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες.

Περιεκτικότητα του ρυζιού σε πρωτεΐνες

Το ρύζι περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη του ρυζιού δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως η πρωτεΐνη του αυγού. Η λυσίνη είναι το αμινοξύ το οποίο λείπει από το ρύζι αλλά βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια, ενώ είναι πλούσιο στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη, στο οποίο δεν υπάρχει στα όσπρια, γι΄αυτό και ο συνδυασμός τους οδηγεί στην αλληλοσυμπλήρωση.

Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυάζεται με τα όσπρια, όπως το ρεβιθόρυζο ή το φακόρυζο που καταναλώνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τότε συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε από το συγκεκριμένο γεύμα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο:

  • για  μια έγκυο που δεν μπορεί να τρώει συνέχεια κρέας, ενώ χρειάζεται υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη
  • για την περίοδο της νηστείας, που λείπει το κρέας και τα προιόντα του από την διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • για όσους είναι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan)
  • για όσους περιορίζεται η συχνή κατανάλωση κρέατος πχ δυσλιπιδιαίμίες, αυξημένη χοληστερόλη, αλλά θέλουν αν διατηρήσουν το μυϊκό ιστό τους
  • για αθλητές που τους ενδιαφέρει να αυξήσουν τον μυϊκό ιστό

Επίσης και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας και τα ψάρια μπορούν να συνδυαστούν με το ρύζι και να παρέχουν ποικιλά αμινοξέων και θρεπτικών συστατικών.

Υδατάνθρακες στο ρύζι

Το ρύζι περιέχει σε ποσοστό 90% περίπου απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελεύθερο από γλουτένη, τη βασική πρωτεΐνη των δημητριακών. Για αυτό το λόγο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη.

Περιεκτικότητα του ρυζιού σε βιταμίνες

Όσον αφορά τα μικρο-θρετικά συστατικά είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Από όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12. Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:

  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), που συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη, στην αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) η οποία είναι απαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό) συμβάλλει στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
  • Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ), μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας.

Ανόργανα συστατικά που περιέχονται στο ρύζι

Κάλιο για το ισοζύγιο υγρών

Το κάλιο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης απαραίτητος για το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό.

Μαγνήσιο και φωσφόρος για την υγεία των οστών

Το μαγνήσιο είναι συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών.

Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών και επιπροσθέτως συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και αποτελεί συστατικό του DNA.

Σίδηρος κατά της αναιμίας

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες.

Φυτικές ίνες για την υγεία του πεπτικού και της ευλυκαιμίας

Βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο (καστανό) ρύζι. Είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού και τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την γλυκαιμική απόκριση, προστατεύοντας από την εμφάνιση του διαβήτη.

Το αναποφλοίωτο καστανό ρύζι

Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και σελήνιο. Η αιτία της έλλειψης της βιταμίνης θειαμίνης η οποία προκαλεί την ασθένεια μπέρι-μπέρι ανακαλύφθηκε το 1900 στην Άπω Ανατολή, όπου το ρύζι παρείχε το 80-90% της ενεργειακής πρόσληψης και επομένως αποτελούσε τη βασική πηγή θειαμίνης.

Όταν αυξήθηκε η κατανάλωση αποφλοιωμένου ρυζιού το μπέρι-μπέρι εξαπλώθηκε με τη μορφή επιδημίας. Οι επιστήμονες πίστεψαν πως πρόκειται για κάποιο μικρόβιο και κατανάλωσαν χρόνο και κόπο μέχρι να ανακαλύψουν πως η αιτία δεν ήταν κάτι που υπήρχε στο περιβάλλον αλλά κάτι που απουσίαζε. Έτσι το 1900 ένας θεραπευτής της εποχής παρατήρησε μια παρόμοια ασθένεια με το μπέρι-μπέρι στα κοτόπουλα τα οποία τρέφονταν με το αποφλοιωμένο ρύζι. Όταν στα κοτόπουλα δίνονταν ο φλοιός από το ρύζι τότε τα κοτόπουλα θεραπεύονταν.

Καφέ vs Λευκό Ρύζι

Η διαφορά του καφέ και του λευκού ρυζιού δε βρίσκεται μόνο στο χρώμα. Το ρύζι περιέχει πολλά στρώματα. Για την παραγωγή του καφέ ρυζιού αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα, ο φλοιός. Αυτή η διαδικασία είναι η λιγότερο καταστρεπτική για τη διατροφική αξία του ρυζιού και εμποδίζει την απώλεια των θρεπτικών συστατικών που συμβαίνει με την περαιτέρω επεξεργασία του ρυζιού. Αν το καφέ ρύζι αλεσθεί περισσότερο ώστε να αφαιρεθεί το πίτυρο (περικάρπιο) και το σπέρμα (ο καρπός), το αποτέλεσμα είναι ένα λευκότερο ρύζι, το οποίο όμως έχει απογυμνωθεί από αρκετά θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι παράγεται μετά από την αφαίρεση της εξωτερικής στοιβάδας του καρπού (περικάρπιο), η οποία περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα.

rizi diadikasia ekseugenismou

Το καφέ ρύζι είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο και καλή πηγή σεληνίου και μαγνησίου. Το άλεσμα του ρυζιού για την παραγωγή του λευκού καταστρέφει το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της βιταμίνης Β1, το 90% της βιταμίνης Β6, το 50% του μαγγανίου, το 50% του φωσφόρου, το 60% του σιδήρου και τη συνολική ποσότητα των φυτικών ινών και των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Το καφέ ρύζι και η πρόληψη ασθενειών

Το καφέ ρύζι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και του κόλον μέσω των φυτικών ινών και του σεληνίου που περιέχει.

Επίσης βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική διαπιστώθηκε ότι το έλαιο που προέρχεται από το σπέρμα του ρυζιού μείωσε κατά 7% την LDL χοληστερόλη.

Οι φυτικές ίνες του καφέ ρυζιού προφυλλάσουν επίσης από τη χολολιθίαση.

Παράλληλα, η κατανάλωση καστανού ρυζιού φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση βάρους ειδικά από την περιοχή της μέσης και των γοφών, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Το ρύζι (λευκό και καστανό) δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι τροφή εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί από όλους. Δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος.

Τι να προσέξετε κατά το μαγείρεμα του ρυζιού;

Καλό είναι να θυμάστε πως για κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένου ρυζιού αντιστοιχεί 1/3 του φλιτζανιού ωμό ρύζι. Επίσης, για κάθε φλιτζάνι μακρύκοκκο λευκό ρύζι  χρησιμοποιήστε 1½ -1¾ φλιτζάνι του νερού. Αν χρησιμοποιείτε καστανό ρύζι ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα ενώ αν χρησιμοποιείτε ρύζι με μικρότερους κόκκους ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα του νερού.

Όσον αφορά το χρόνο παρασκευής του ρυζιού σε γενικές γραμμές το καστανό ρύζι απαιτεί εως και 3 φορές μεγαλύτερο χρόνο βρασμού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τόσο  για τον χρόνο μαγειρέματος, όσο για την προσότητα νερού που πρέπει να προσθέσετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος.

Τέλος, προσπαθήστε να περιορίστετε χρονικά τη θερμική επεξεργασία του σε 10-15’ ώστε να προσλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά καθώς φαίνεται πως η θερμική επεξεργασία μείωνει τα αντιοξειδωτικά και τις ανθοκυανίνες του ρυζιού.

Μαγειρέψτε συνδυάζοντας το λευκό με το καστανό ρύζι

Ένα χρήσιμο tip είναι να προσθέσετε σε μια αναλογία 1:1 καστανό με λευκό ρύζι, ώστε να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος, άρα και την απώλεια θερμοευαίσθητων θρεπτικών συστατικών (κυρίως από το σύμπλεγμα των βιταμινών Β και του σελληνίου), καθώς και να πετύχετε την αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών που θα καταναλώσετε (υψηλότερο επίπεδο κορεσμού, μεγαλύτερη ευγλυκαιμία).

Επιπλέον, σύμφωνα με μία μελέτη ανασκόπησης του 2012 η αντικατάσταση ενός τρίτου της μερίδας του λευκού ρυζιού με καστανό μειώνει κατά 16% τον κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

diadikasia paraskeuhs ryziou

 

Μπορείτε να ακούσετε περισσότερα για το ρύζι και τη διατροφική του αξία στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

Συμπερασματικά

Το ρύζι αποτελεί μια πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο αφού ένας μέσος Ιάπωνας τρώει 90 κιλά ρυζιού ετησίως.


*Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».


 

Οι κάτω κοιλιακοί, το τρέξιμο και μια άσκηση που δεν έχετε ξαναδεί

Οι κάτω κοιλιακοί, το τρέξιμο και μια άσκηση που δεν έχετε ξαναδεί

Οι κοιλιακοί συγκεντρώνουν συνήθως όλη την προσοχή σου στο γυμναστήριο. O ένας λόγος είναι για την εμφάνισή σου και ο άλλος, που για εμάς είναι ο βασικότερος, έχει να κάνει με την βοήθεια που σου δίνει αυτή η μυϊκή ομάδα στο τρέξιμο και γενικότερα σε ότι κάνεις.

Ειδικά οι κάτω κοιλιακοί, παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι προπόνηση και αν έχεις αποφασίσει να κάνεις. Ένας δυνατός κορμός θα σε βοηθήσει να τρέχεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερες αποστάσεις. Επίσης, θα μειώσει την επιβάρυνση που έχει η σπονδυλική σου στήλη σε κάθε πρόσκρουση του ποδιού με το έδαφος, π.χ., όταν παίζεις τένις ή κάνεις kickboxing, ενώ θα έχεις καλύτερο συντονισμό και περιστροφική δύναμη.

Οι κάτω κοιλιακοί γυμνάζονται δυσκολότερα, αλλά υπάρχουν αρκετοί συμβατικοί τρόποι. Σήμερα θα δείτε μια άσκηση που αν την κάνετε σωστά, όχι μόνο θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, αλλά θα αποφύγετε και τους τραυματισμούς.

Δείτε γιατί μιλάμε

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνεις πριν και μετά τους κοιλιακούς για super αποτελέσματα

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Και τώρα ετοιμαστείτε για την πιο προφανή διατροφολογική συμβουλή όλων των εποχών: οι δρομείς πρέπει να τρώνε πολλά τρόφιμα και σε πλούσιες ποσότητες. Το έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές και το θεωρείτε κλισέ. Αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική συμβουλή.

Όταν τρέχουμε καίμε εκατοντάδες θερμίδες και πρέπει να ενισχυθούμε με τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση.

Η ποικιλία στις τροφές που τρώμε είναι το κλειδί για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διατροφή με άφθονα θρεπτικά συστατικά.

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αρκετούς συνδυασμούς. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τροφές που ένας δρομέας καλό είναι να έχει πάντα στο ψυγείο του μιας και είναι εύκολες στην αποθήκευση και τη χρήση και του προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο καταψύκτης σας πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος με ένα μείγμα μούρων και κάθε δυνατή ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα καθώς καταψύχονται αμέσως μόλις συλλεχθούν. Αυτό επιτρέπει στα προϊόντα να διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Ρίξτε τα μούρα στο γιαούρτι και τα δημητριακά και μαγειρέψτε τα λαχανικά μαζί με ρύζι. Τόσο απλά.

Πράσινο τσάι

Φτιάξτε μια μεγάλη κανάτα πράσινου τσαγιού και κρατήστε την στο ψυγείο σας. Το πράσινο τσάι έχει ατελείωτα οφέλη για την υγεία, από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο έως την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης καφεΐνης. Πείτε λίγο πριν βγείτε για τρέξιμο αλλά και γενικά όποια στιγμή της ημέρας θέλετε: είναι το τέλειο ενισχυτικό ενέργειας.

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια, εκτός από το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, έχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών: ένα φλιτζάνι παρέχει 15 γραμμάρια από διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική πηγή συστατικών που δύσκολα συναντάς αλλού. Ανακατεύοντας σε ένα μπολ, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και τόνο για παράδειγμα, έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Στήθος κοτόπουλου

Το κοτόπουλο, όπως και όλα τα κρέατα, είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, και διάφορων άλλων μετάλλων. Να έχετε πάντα ένα πακέτο στήθους κοτόπουλου που μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο για ένα εύκολο δείπνο για το βράδυ μαζί με ψητά λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

Send this to a friend