Το XTERRA O.W.S. Challenge 2017 ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Με το χαμόγελο στα χείλη, συναντήθηκαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στην πλάζ της Βουλιαγμένης, πλέον των 600ων κολυμβητών (και άλλων τόσων περίπου θεατών), μεταξύ των οποίων … παιδιά, για να κλείσουν την αγωνιστική χρονιά της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα σε μια γιορτή του σπορ, φίλοι μεταξύ φίλων, και με ρυθμούς δυνατούς εντός και εκτός νερού, σφράγισαν με επιτυχία τον αγώνα αυτό που χρόνια κρατεί και πλέον είναι ένας εξαιρετικός, καθιερωμένος και διεθνής θεσμός αθλητικού τουρισμού.

Όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής και δυνατά επίσης της διεθνούς κολύμβησης.. έδωσαν δυναμικό παρών, κολυμπώντας ανάμεσα σε πολλές εκατοντάδες κολυμβητών όλων των επιπέδων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πλέον των 100 κολυμβητών ταξίδεψαν από 9 χώρες στην μοναδικής ομορφιάς πλαζ της Βουλιαγμένης και συνέβαλαν στη δημιουργία μιας απίστευτης εμπειρίας, μοναδικής για τα Ελληνικά δεδομένα.

Η χορηγική στήριξη του ΟΠΑΠ, της FORD και της OMNICRAFT κατέστησαν δυνατή, παρόλη της καθυστερημένη ανακοίνωση του event, την άριστη διοργάνωση και την επιτυχία. Μικρότερες χορηγικές υποστηρίξεις -όχι όμως μικρότερης σημαντικότητος- και η αρωγή φορέων επιχειρήσεων και οργανισμών συνέθεσαν ένα άριστο αποτέλεσμα ασφάλειας και άψογης εκτέλεσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, εκπρόσωποι του Oργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου, άλλοι συντελεστές της Δημοτικής Αρχής, ο εκπρόσωπος της πλαζ Βουλιαγμένης (χωρίς τη βοήθεια της οποίας θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση και η επιτυχία), Ολυμπιονίκες και εξέχοντα πρόσωπα.

Παράλληλα, ως τελευταίος και με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων, βραβεύτηκα οι νικητές του κολυμβητικού GRANT PRIXX της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης όλου του έτους, υπό την επιμέλεια και διεύθυνση του γνωστού μαραθωνοκολυμβητή και αγαπητού στο χώρο: Γιάννη Κοτσιόπουλου.

Η ομάδα TRIMORE (XTERRA Hellas) και ο πάροχος της Αιγίδος Oργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ανανέωσαν το ραντεβού για το 2018 και υποσχέθηκαν από κοινού μια ακόμη πιο ξεχωριστή και ποιοτική εμπειρία στους κολυμβητές και παρεμβρισκόμενους!

Previous ArticleNext Article

Χρυσικόπουλος: Το open water μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς του αθλητικού τουρισμού

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Το open water μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς του αθλητικού τουρισμού

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Open Water Swimming, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, μετά την συμμετοχή του στον αγώνα Oceanman Greece και πριν το μεγαλύτερό του εγχείρημα να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο μίλησε στο redbull.com για την μεγάλη του αγάπη και μας ξεναγεί στον χώρο της ανοιχτής θάλασσας.

– 140 χλμ συνεχόμενα, με πολύ μικρές στάσεις δευτερολέπτων για φαγητό και νερό. Ποιο είναι το μυστικό της αντοχής σου και αυτό που σε παρακινεί να πας ένα βήμα παρακάτω;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό. Προσήλωση στο στόχο και προπόνηση. Πάντα θέλω να κάνω ένα βήμα πιο μακριά, πάντα με εξιτάρει να κάνω πράγματα που δεν έχει κάνει κανένας ή πράγματα που έχουν κάνει ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο.”

– Τι σκέφτεσαι την ώρα που είσαι μέσα στο νερό;

«Όταν είμαι μέσα στο νερό, την μεγαλύτερη διάρκεια σκέφτομαι τι γίνεται εκείνη τη στιγμή, ζω τη στιγμή. Για μικρή διάρκεια, το μυαλό περιβάλλεται από ωραίες σκέψεις που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω να κολυμπώ. Όταν περάσουν οι πρώτες 30 ώρες συνεχόμενο κολύμπι, φτάνεις σε ένα σημείο που ότι ξέρεις σταματήσει να ισχύει, ακόμα και ο χρόνος και η ύλη αλλάζουν υπόσταση. Ξεπερνάς τα όρια του αθλητισμού και πας σε ένα άλλο επίπεδο που όσο πιο δυνατό μυαλό έχεις τόσο μπορείς να ξεπεράσεις τον πόνο και να συνεχίσεις να κολυμπάς.”

– Ποιοι είναι δίπλα σου σε αυτό το εγχείρημα; Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία;

«Σε ένα τόσο μοναχικό εγχείρημα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω δίπλα μου την οικογένεια μου. Ο Πέτρος Παρθένης έχει αναλάβει όλη την οργάνωση του εγχειρήματος. Έχουμε την στήριξη του «Bay trip mykonos” που θα μας δώσει το σκάφος συνοδείας, την «Mινεττα ασφαλιστική” και την «Σύμπλευση”. Και είμαι αισιόδοξος ότι και άλλοι θα στηρίξουν το εγχείρημα μου. Στήριξη από την πολιτεία δεν υπάρχει αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης.”

– Επόμενος στόχος; Σκέφτεσαι να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ των 225 χλμ;

«Είμαι άνθρωπος που βάζω διαδοχικά στόχους. Αυτή τη στιγμή κοιμάμαι και ξυπνάω και στο μυαλό έχω το Ρόδος-Καστελλόριζο, έτσι δεν θέλω να βάλω ακόμα να βάλω τον επόμενο στόχο για να μην σκέφτομαι τίποτα άλλο. Βέβαια όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει το παγκόσμιο ρεκόρ.”

– Στην Ελλάδα διοργανώνονται αρκετοί αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, μερικοί με διεθνή χαρακτήρα. Θεωρείς πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το open water swimming σημείο αναφοράς για την χώρα και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού;

«Περίπου μια δεκαετία πριν, έβλεπα το τρέξιμο να ανθίζει σε όλη την Ελλάδα με διάφορους αγώνες. Τότε έλεγα τι κρίμα που δεν γίνεται αυτό και σε αγώνες open water. Σήμερα το open water είναι το πιο αναπτυσσόμενο σπορ στην Ελλάδα με πολλούς ωραίους αγώνες, άρα εννοείται υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και έχει ήδη αρχίσει να γίνεται.”

– Προσωπική ζωή υπάρχει;

«Εννοείται έχω προσωπική ζωή, βέβαια περιορισμένη. Αλλά όταν μπαίνω στο νερό νιώθω τόσο ελεύθερος που δεν το ανταλλάσσω με τίποτα.”

– Ποια είναι η πιο όμορφη θάλασσα στην οποία έχεις κολυμπήσει;

«Έχω κολυμπήσει σχεδόν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε κάποια μέρη του εξωτερικού. Δε νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η πιο όμορφη. Ίσως η πιο όμορφη είναι αυτή που βρίσκομαι κάθε στιγμή και κολυμπάω.”

Το Swim Around Spetses επιστρέφει δυναμικά!

Το Swim Around Spetses επιστρέφει δυναμικά!

Το Swim Around Spetses επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση. Ο Πλήρης Κολυμβητικός Γύρος των Σπετσών θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, με τις ομάδες σκυταλοδρομίας να συμμετέχουν με στόχο να συγκεντρωθούν πόροι για τους σκοπούς της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) «Charity4U – Αθλητισμός για Όλους».

Το «Charity4U – Αθλητισμός για Όλους» είναι η μόνη ΑΜΚΕ που ασχολείται αποκλειστικά και ενεργά με τον αθλητισμό, σε μία προσπάθεια να στηρίξει νέους πρωταθλητές να κυνηγήσουν το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020. Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε τέσσερεις νέους αθλητές, τον Νίκο Παπαγγελή (18 ετών), παρα-ποδηλάτη, την Κατερίνα Διβάρη (17 ετών), παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στην ιστιοπλοΐα – κατηγορία RSX, τον Μάριο Γράψα (21 ετών), αθλητή του τραμπολίνο και τον Απόστολο Χρήστου (21 ετών), κολυμβητή.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν συμβολικά κορυφαία ονόματα της κολύμβησης μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Δρυμωνάκος, Στέφανος Δημητριάδης, Δημήτρης Κουλούρης, όλοι τους με πολλές συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ενισχύοντας τους σκοπούς του Charity4U αλλά συγχρόνως δίνοντας την ευκαιρία σε ερασιτέχνες κολυμβητές να κολυμπήσουν μαζί τους σε αυτόν τον φιλανθρωπικό αγώνα. Επιπρόσθετα, το «παρών» θα δώσει και ο περσινός νικητής, ο πρωταθλητής Νίκος Σημαντήρας, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το ατομικό του ρεκόρ των 4 ωρών και 47 λεπτών σε μία διαδρομή περίπου 19 χιλιομέτρων.

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις των Σπετσών, καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των Σπετσιωτών εθελοντών, αλλά και του Δήμου, ο οποίος έχει θέσει το εγχείρημα υπό την αιγίδα του. Μάλιστα, δύο Σπετσιώτικες ομάδες, υποστηριζόμενες από τοπικές επιχειρήσεις, θα διανύσουν την διαδρομή και 12 παραδοσιακά καΐκια θα ακολουθήσουν τις κολυμβητικές ομάδες, με πάνω  από 60 εθελοντές να δίνουν το παρών στην οργάνωση του Swim Around Spetses.

Τις κολυμβητικές ομάδες υποστηρίζουν οι ακόλουθες εταιρείες: AIG, Arla Protein, BIC,  Genomedica, Herbalife Nutrition, Holmes Place, Interwetten, OceanMan και Ναυτικός Όμιλος Σπετσών.

Χορηγοί του φιλανθρωπικού αγώνα είναι τα Holmes Place και η Α. Ισμαήλος Α.Ε. και υποστηρικτές οι ΑΥΡΑ, Powerade και Dole.

Το Swim Around Spetses διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και με την αρωγή του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.

Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Τις προτάσεις της για ασφαλείς κολυμβητικούς αγώνες κατέθεσε η Lifeguard Hellas. Με εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αρτιότερη σχολή ναυαγοσωστικής στη χώρα μας θα διοργανώσει μάλιστα μια συνάντηση στην οποία θα κληθούν οι διοργανωτές των αγώνων, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Αγαπητοί φίλοι διοργανωτές, καθώς ετοιμάζεστε όλοι για τη νέα σεζόν να προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες και υψηλότερη ποιότητα στους αθλητές είναι σημαντικό να προσφέρουμε και πιο ασφαλείς αγώνες.

– Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ενθουσιασμός κάνει πολλούς αθλητές να πάρουν μέρος στο κολύμπι απροετοίμαστοι. Επειδή η διαφορά με την ξηρά για τον νέο αθλητή, είτε τον απροπόνητο ο οποίος μόλις κουραστεί θα καθίσει στην άκρη είναι τεράστια, θα πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια στο κολύμπι.

– Βλέπουμε πολύ συχνά στους τελευταίους κολυμβητές -κάτι που περισσότεροι δεν το βλέπουν καθώς φεύγουν μπροστά ή ασχολούνται με τος πρώτους- να μην ξέρουν κολύμπι, οριακά να μην βουλιάζουν, να κολυμπούν χωρίς καθόλου τεχνική που σημαίνει χωρίς καθόλου προπόνηση, μόνο με το κεφάλι έξω, με υπερβολικά αργούς χρόνους, κολυμβητές που μετά από μερικά μέτρα κολυμπούν ξαπλωτοί (τύπου ύπτιο) κλπ Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες πρώτα για τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια του αγώνα. Θα πρέπει και στην Ελλάδα πλέον να καθιερωθούν όρια όπως συμβαίνει διεθνώς. Ο λόγος που συμβαίνει διεθνώς δεν είναι άλλος από την ασφάλεια του αγώνα δηλαδή των ανθρώπων.

– Η Lifeguard Hellas πρωτοπόρος στην ναυαγοσωστική και τις Α’ βοήθειες στην Ελλάδα και πλέον με κάλυψη και σε οργανώσεις στο εξωτερικό προτείνει τα όρια και τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ασφάλεια ενός κολυμβητικού αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

-18’ για τα πρωτα 500μ
-60’ για τα 1500μ
-75’ για τα 2000μ
-145’ για τα 4000μ
-175’ για τα 5000μ

– [ ] Η παρουσία υπευθύνου από τη διοργάνωση και ναυαγοσώστη στα 500 & 1500μ είναι αυτή που ελέγχει και ενημερώνει τους κολυμβητές για το πέρας του χρονικού ορίου και την υποχρέωση εξόδου τους από το νερό.

– [ ] Αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένος χρόνος από προηγούμενη συμμετοχή, ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βεβαίωση από γυμναστή ΤΕΦΑΑ ή πιστοποιημένο προπονητή κολύμβησης ή προπονητή τριάθλου για τους ελάχιστους απαιτούμενους χρόνους.

– [ ] Σε κάθε απόσταση ο κολυμβητής που περνάει το χρονικό όριο θα πρέπει να παραδώσει το τσιπ χρονομέτρησης και να ανεβεί στο σκάφος.

– [ ] Σε περίπτωση άρνησης ενημερώνεται ο διοργανωτής, ανακοινώνεται στα μεγάφωνα και πλέον δεν υπάρχει επιτήρηση. Ο συμμετέχων καταγράφεται και θα μπορεί να συμμετέχει σε επόμενους αγώνες με βεβαίωση πιστοποιημένου προπονητή κολύμβησης ή γυμναστή ΤΕΦΑΑ, ότι διαθέτει τους ελάχιστους χρόνους του συγκεκριμένου αγώνα. (Σας γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές υπάρχει ένας απαράδεκτος έμμεσος εκβιασμός από συμμετέχοντες καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα τους αφήσουμε μόνους στα ανοικτά. Ενώ την ίδια στιγμή δυσανασχετεί δικαιολογημένα ακόμα και το Λιμεναρχείο, με τη συμμετοχή ατόμων που δεν γνωρίζουν κολύμπι ή είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Αυτό προκαλεί και ένα αρνητικό ντόμινο στην ασφάλεια γενικότερα, βραβεύσεις, χρόνια όριο κλείσιμου δρόμων κλπ.

– Οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους θα πρέπει να γνωστοποιούνται εκ των προτέρων ώστε να οργανώνεται αποτελεσματικότερα η ασφάλεια τους.

– Σύντομα η Lifeguard Hellas θα οργανώσει συγκέντρωση με όλους τους διοργανωτές ώστε να ενημερωθούν πιο διεξοδικά και να ανταλλάξουν απόψεις, γνώμες, εμπειρίες».

Send this to a friend