Έτσι θα αποφύγετε τις αχρείαστες θερμίδες και να χάσετε βάρος!

Τρόποι για να αποφύγετε εκατοντάδες αχρείαστες θερμίδες!

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι για να χάσετε βάρος θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε ή να καίτε περισσότερες από όσες παίρνετε με τις τροφές. Ωστόσο το φαγητό που τρώτε δεν καίγεται αυτομάτως σε κάποια σόμπα μέσα στο σώμα σας.

Η τροφή περνά μέσα από μια πεπτική διαδικασία η οποία προκαλεί μεταβολικές αντιδράσεις που επηρεάζουν την όρεξη, το βάρος, την αποθήκευση λίπους και τον μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το είδος της τροφής που καταναλώνουμε κάθε φορά. Σε μελέτη που διενέργησαν ερευνητές του Purdue, προστέθηκαν 500 θερμίδες από καρύδια σε ημερήσια βάση στην διατροφή σε άνδρες και γυναίκες για διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Όχι μόνο όσοι συμμετείχαν στο πείραμα δεν κέρδισαν βάρος, αλλά παράλληλα τα επίπεδα στα τριγλυκερίδια έπεσαν κατά 24%. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν το πώς συνέβη αυτό το αποτέλεσμα. Μια από τις θεωρίες ερμηνείας υποστηρίζει πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη δίνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και κατά συνέπεια καταναλώνουμε λιγότερο πρόχειρο φαγητό.

Οι τροφές αυτές ενισχύουν τον μεταβολισμό και ως αποτέλεσμα καίμε περισσότερες θερμίδες, ενώ αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως οι ξηροί καρποί μας δίνουν άμεσα ενέργεια χωρίς να παρεμβάλλεται στον οργανισμό κάποια διαδικασία επεξεργασίας.

Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσετε τα παραπάνω είναι να αναρωτηθείτε τι σας κάνει να νιώθετε πιο πλήρεις. 300 θερμίδες χυμού μήλου ή οι ίδιες θερμίδες από ολόκληρα μήλα; Παίρνοντας θερμίδες από ολόκληρα φρούτα και μούρα που σας προστατεύουν από έξτρα κιλά αλλά και από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ ο χυμός αυξάνει τις πιθανότητες και για τα δύο.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τι θερμίδες παίρνετε όταν στοχεύετε στην απώλεια βάρους αλλά και ταυτόχρονα στην βελτίωση της συνολικής σας υγείας, Τηρήστε τις συμβουλές που ακολουθούν για να πετύχετε και τα δυο αλλά και για να μειώσετε παράλληλα τις αχρείαστες θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά.

Φρούτα αντί για χυμό

Ένα ποτήρι 200 ml πορτοκαλιού περιέχει 93 θερμίδες, 16,4 γραμμάρια ζάχαρης και μηδενικές ίνες. Ένα πορτοκάλι έχει μόλις 62 θερμίδες, 12 γραμμάρια ζάχαρης και 3 γραμμάρια ινών. Η κατανάλωση φρούτων συνεπάγεται λιγότερες θερμίδες ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 26%.

Προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς για σνακ

Αφήστε στην άκρη την σακούλα με τα τσιπς και επιλέξτε τους ξηρούς καρπούς ως σνακ καθώς σύμφωνα με έρευνα του Journal of Nutrition, άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς πάνω από δυο φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε διάστημα οκτώ ετών σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που αποφεύγουν αυτό το γευστικό σνακ. Eπίσης είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη η οποία καταπολεμά τις φλεγμονές και παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

«Όχι» στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το ένα ποτό την ημέρα δεν πειράζει ποτέ, ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ σίγουρα δεν σας βοηθά. Το αλκοόλ όχι μόνο έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο (7) σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες (4), αλλά παράλληλα το σώμα τις καίει πρώτες. Αν λοιπόν αρχίσετε τις μαργαρίτες την μια μετά την άλλη, το σώμα σας δεν θα κάψει τίποτε άλλο για τις επόμενες ώρες.

Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό

Ετοιμάστε οι ίδιοι το γεύμα σας ώστε να γλιτώσετε εκατοντάδες θερμίδες, ενώ οι διατροφικές συνήθειες θα γίνουν περισσότερο ποιοτικές. Τα εστιατόρια συχνά σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες από το φυσιολογικό και τα πιάτα περιλαμβάνουν κρυμμένα λίπη και σάκχαρα που αυξάνουν το σωματικό βάρος.

Τρώτε αργά

Έρευνα έχει δείξει πως όσοι καταναλώνουν γρήγορα τις τροφές, προσλαμβάνουν 10% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που μασούν αργά το φαγητό τους. Οι δεύτεροι μάλιστα πίνουν 100 ml περισσότερο νερό κατά την διάρκεια του γεύματος, κάτι που βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες

Οσο λιγότερο κοιμάστε τόσο πιο πιθανό είναι να αυξήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως, ενώ ο μη επαρκής ύπνος λέγεται πως ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και αυτό συμβάλει στην αποθήκευση λίπους στο σώμα σας.

Ασκηση πριν το πρωινό

Ιαπωνική έρευνα έδειξε πως αν κάνετε προπόνησε πριν το πρωινό, μπορείτε να κάψετε 260-280 περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με το αν κάνετε γυμναστική οποιαδήποτε άλλη ώρα.

Ικανοποιήστε την δίψα πριν το φαγητό

Πιείτε νερό πριν το γεύμα σας και ενδεχομένως να καταναλώσετε ακόμη και 92 λιγότερες θερμίδες όταν καθίσετε στο τραπέζι. Κάντε το τρεις φορές την ημέρα και θα καταφέρετε να κάψετε ακόμη και 300 θερμίδες ενώ παράλληλα θα είστε περισσότεροι ενυδατωμένοι.

Φάτε περισσότερα αυγά

Σε έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό International Journal of Obesity, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν δύο αυγά για πρωινό έχασαν 65 τοις εκατό περισσότερο βάρος μετά από δύο μήνες από τους συνομηλίκους τους που έτρωγαν ένα πρωινό με bagel που περιείχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων .

Τρώτε μυαλωμένα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει συχνά να τρώμε ενώ παράλληλα μιλάμε στο κινητό ή να τσιμπολογάμε ενώ χαζεύουμε στο ιντερνετ. Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: «Γιατί τρώω;» «Πόσο πρέπει να φάω;» «Κάνω τις σωστές επιλογές;». Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλές περιττές θερμίδες ημερησίως.

Πείτε «ναι» στα μανιτάρια

Οι περισσότερες ποικιλίες αποτελούν ιδανικά υποκατάστατα του κρέατος σε πιάτα ζυμαρικών, σε σούπες αλλά και σε μπέργκερ. Γλιτώνετε ένα σωρό θερμίδες χωρίς να μένετε ποτέ πεινασμένοι. Απλά δοκιμάστε τα μια μέρα την εβδομάδα αντί για κόκκινο κρέας.

Φτιάξτε το δικό σας αναψυκτικό

Μόλις 350 ml αναψυκτικού του εμπορίου περιέχουν 240 θερμίδες και 15 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης. Αν σας αρέσουν τα ανθρακούχα ροφήματα, πάρτε ένα ανθρακούχο νερό, προσθέστε στημένο λεμόνι και λάιμ, ρόδι ή φράουλες και εξοικονομήστε εκατοντάδες θερμίδες.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend