Το σύνδρομο Μυγχάουζεν στους δρομείς

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η συμπεριφορά του είχε τελείως αλλάξει. Μετά τις ακτινογραφίες στη μέση του, επέμενε ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Περιφερόταν από γιατρό σε γιατρό και έψαχνε εναγωνίως μια λύση. Δεν τον έπειθαν οι συνταγές. Είχε κι άλλοτε δοκιμάσει τα φάρμακα και δεν είχε δει αποτέλεσμα. Ρώτησε «γιατρουδάκια» και καθηγητές. Επισκέφτηκε ομοιοπαθητικούς και ρεφλεξολόγους. Αφέθηκε στη μανία χειροπρακτικών που δοκίμασαν τη δύναμη των χεριών τους στη μέση του. Εμπιστεύτηκε προσωρινά την αναλγητική αξία του βελονισμού.

Τίποτα δεν έβγαζε από το μυαλό του την πεποίθηση πως μόνο ένα χειρουργείο θα τον ανακούφιζε από τα ενοχλήματά του. Η λαχτάρα για μια επέμβαση είχε υποκαταστήσει την πρότερη λαχτάρα του για τρέξιμο».
Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο αθλητών που, μετά από έναν τραυματισμό, το άγχος ότι δεν θα επανέλθουν ποτέ στην προηγούμενη αγωνιστική κατάσταση, τους σπρώχνει να αναζητήσουν πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ακόμα κι αν αυτές συνεπάγονται ατέλειωτα φυσικοθεραπευτικά μαρτύρια ή σύνθετες και περίπλοκες επεμβάσεις. Ωστόσο, βαθιά μες στο μυαλό, υποβόσκει η αμφιβολία πως όλα θα αποδειχτούν στο τέλος ανώφελα.


Σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο αθλητής διακατέχεται από τη σφοδρή επιθυμία να δώσει ένα τέλος στην περιπέτειά του. Οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά γιατί, παρά τη συντηρητική αγωγή, τα ενοχλήματα επιμένουν. Μια ατέρμονη διελκυστίνδα εξελίσσεται και ένας έντονος ανταγωνισμός. Από τη μια μεριά, υπάρχει η επιμονή για χειρουργική επέμβαση που θα δώσει τη λύση. Από την άλλη, οι γιατροί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε αυτή την απαίτηση, εφ’ όσον δεν στοιχειοθετούνται οι απαραίτητες ενδείξεις. Στο κρίσιμο αυτό σημείο, σειρά έχει η Ψυχολογία του βάθους.

Περιγραφή του συνδρόμου
Απέναντι στη συμπεριφορά ενός αθλητή που προσποιείται ότι πάσχει από συγκεκριμένη νόσο, υπερβάλλει ασύστολα αναφερόμενος στις ενοχλήσεις του, τριγυρίζει επίμονα σε ειδικούς και σε διάφορα θεραπευτήρια επιδιώκοντας ατέρμονες διαγνωστικές εξετάσεις, εξειδικευμένους ελέγχους και απίθανες επεμβάσεις, μία είναι η διάγνωση: «σύνδρομο Μυγχάουζεν». Αν και ο ορισμός του συνδρόμου ήταν αρχικά διαφορετικός, υπάρχουν αναρίθμητες υποκατηγορίες με ποικιλία εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας το βασικό κίνητρο του ασθενούς είναι να παίξει το ρόλο του με συνέπεια.
Κάτι που σημαίνει πως η προσποίηση των ενοχλημάτων και οι απαιτήσεις του ξεπερνάνε συχνά την απλή επιθυμία για προσέλκυση του ενδιαφέροντος από το φιλικό (και οικογενειακό) του περιβάλλον. Αναφέρονται δυο κύριες κατηγορίες ασθενών.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν κατά κανόνα άντρες με λανθάνουσα ψυχοπαθητική προσωπικότητα που χαρακτηρίζονται από τη δυσκολία εφαρμογής οποιασδήποτε θεραπείας. Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται συνήθως γυναίκες που διακρίνονται για το χιούμορ τους, έχουν ευχάριστη κοινωνική συμπεριφορά και κατέχουν αξιόλογες ιατρικές γνώσεις. Βασικό κίνητρο στις γυναίκες αυτές είναι μάλλον να προσελκύσουν την προσοχή και τη φροντίδα του περιβάλλοντός τους. Παρ’ όλα αυτά, μόλις αποκαλυφθούν τα τεχνάσματά τους, αποσύρονται διακριτικά.

Ποιος ήταν ο βαρόνος Μυγχάουζεν;


Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον βαρόνο Μυγχάουζεν που γεννήθηκε στο Ανόβερο και έζησε στα μέσα του 18ου αιώνα (1720-1797).
Έμεινε γνωστός εξ αιτίας των απίθανων περιπετειών του – όπως ο ίδιος τις αφηγήθηκε – που ξεπερνάνε τη φαντασία. Οι αφηγήσεις αναφέρονταν στη συμμετοχή του στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο καθώς και στα απρόοπτα που αντιμετώπισε ως κυνηγός ή ως αθλητής. Αργότερα, ο Rudolf Raspe τις δημοσίευσε με τον τίτλο «Οι εκπληκτικές περιπέτειες του βαρόνου Μυγχάουζεν», εξασφαλίζοντας την υστεροφημία του ανεκδιήγητου παραμυθά.
Πολλά χρόνια αργότερα – και για την ακρίβεια 150 χρόνια μετά το θάνατό του – ο βαρόνος ξαναβρέθηκε σε μια εξ ίσου απροσδόκητη θέση, σαν αυτές που περιγράφονταν στις περιπέτειές του.

Ο γιατρός Richard Asher δημοσίευσε το 1951 στο ιατρικό περιοδικό Lancet ένα άρθρο, όπου αναφερόταν σε μια σειρά από ασθενείς που έδειχναν ένα τέτοιο ακαταμάχητο πάθος να χειρουργηθούν, ώστε ήταν ικανοί να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα και τα σημεία συγκεκριμένης νόσου και να παραπλανήσουν τους γιατρούς, προωθώντας τους να πραγματοποιήσουν την επέμβαση που οι ίδιοι είχαν στο μυαλό τους! Ο ίδιος ο Asher περιέγραψε τρεις τύπους του συνδρόμου: τον νευρολογικό τύπο που χαρακτηρίζεται από παροξυσμική κεφαλαλγία, σπασμούς, ή λιποθυμικές κρίσεις, τον αιμορραγικό τύπο που εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το στομάχι, τους πνεύμονες ή από άλλες περιοχές και τον κοιλιακό τύπο ο οποίος προσποιείται τους πόνους, που συνήθως απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Τι συμβαίνει με τους δρομείς


Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς ανάμεσα στους δρομείς εκείνους που προσποιούνται για να οδηγηθούν στο χειρουργείο, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε δρομικό όφελος. O Timothy Noakes, στην 4η έκδοση του περίφημου συγγράμματός του για το τρέξιμο Lore of running, αναφέρει μόνο δυο δρομείς που έπεσαν στην αντίληψή του και έπασχαν από το σύνδρομο Μυγχάουζεν.


Είναι πιο σύνηθες να συναντήσουμε δρομείς που προσποιούνται ότι πάσχουν από σοβαρή κάκωση, ενώ στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Το μόνο όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από τη συμπεριφορά αυτή είναι να τραβήξουν πάνω τους την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων, τις οποίες ενδεχομένως να μη χαίρονταν υπό κανονικές συνθήκες. Αξίζει τον κόπο ο γιατρός να επισημάνει τις ιδιάζουσες τούτες περιπτώσεις και να τις ξεχωρίσει από τις άλλες που είναι δυνητικά πιο σοβαρές, για να τις αντιμετωπίσει ανάλογα. Ένας ασθενής με υποτιθέμενο σύνδρομο Μυγχάουζεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με λεπτούς χειρισμούς. Η γελοιοποίηση της συμπεριφοράς του δεν ωφελεί.

Η επιθετική κριτική δικαιολογημένα θα τον εξαγριώσει. Ο γιατρός οφείλει, για μια ακόμη φορά, να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενούς.
Μετά τη διακοπή των άχρηστων, δαπανηρών και χρονοβόρων εξετάσεων που, έτσι κι αλλιώς, δεν οδηγούν πουθενά, πρέπει να αναζητηθεί ειδική ψυχιατρική φροντίδα. Οι βαριές περιπτώσεις εν τούτοις δεν δέχονται καμιά ψυχιατρική βοήθεια. Περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αναμασούν αδιάκοπα τα αξιοπερίεργα συμπτώματά τους και απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Όσον αφορά τον περίφημο βαρόνο που έγινε άθελά του ανάδοχος σε ένα από τα πιο περίεργα σύνδρομα της Ιατρικής επιστήμης, μπορούμε να φανταστούμε πόσο αδικημένος είναι, καθώς το όνομά του περιφέρεται απαξιωτικά σε μια κάθε άλλο παρά ξεκαρδιστική ιστορία. Σε αντίθεση με τις δικές του καταπληκτικές περιπέτειες πάνω σε βόμβες, μέσα σε λίμνες, παρέα με άγρια θηρία, συντροφιά με τους θεούς του Ολύμπου, βαθιά μέσα στα έγκατα της γης, ή ταξιδεύοντας με τα πετούμενα του ουρανού!

Συμβουλές αντιμετώπισης


Λίγο πολύ όλοι πιθανόν να έχουμε αντιμετωπίσει δρομείς που έχουν «χτυπηθεί» αν όχι από το σύνδρομο Μυγχάουζεν, από καταστάσεις που το θυμίζουν. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για πεπειραμένους δρομείς που ένας τραυματισμός τούς κρατά για καιρό εκτός δράσης. Κάτι τέτοιο έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους την περίοδο της αποκατάστασής τους ενώ όταν έρθει η ώρα να επανέλθουν θεωρούν ότι ο πόνος ή η ενόχληση δεν έχει φύγει. Έτσι, αισθάνονται ανέτοιμοι, «ανακαλύπτουν» πόνους και ενοχλήσεις, δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στην κανονική προπονητική και αγωνιστική τους κατάσταση και επισκέπτοναι συνέχεια νέους γιατρούς και είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν κάθε μορφής θεραπεία. Ο καλύτερος τρόπος για να τους αντιμετωπίσει κανείς είναι με σοβαρότητα, αποφεύγοντας τις διαμάχες και βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τις εμμονές τους και να επανέλθουν στην προπονητική διαδικασία.

  • Δημοσίευση στο Runner 59, του Νίκου Μαρκέα, Ορθοπαιδικού – Χειρούργου.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend