Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας;

metabolismos

Γράφει ή Χριστίνα Χαζίζα*

Ο μεταβολισμός σας λειτουργεί ως καυστήρας που καίει τις θερμίδες και το λίπος, ακόμα και όταν απλά κάθεστε.

Ο μεταβολισμός είναι ένα σύνολο χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ανεξάρτητα από τα γονιδιακό σας υπόβαθρο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο μεταβολισμός σας μπλοκάρει και δεν χάνετε αρκετά κιλά:

1. Δεν κοιμάστε καλά

Εάν έχετε χρόνια αϋπνίες, μην εκπλαγείτε αν αυξηθεί το βάρος σας χωρίς να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Η έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 7 ώρες καθημερινά),  μπορεί να προκαλέσει αρκετά μεταβολικά προβλήματα με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες, να πεινάτε περισσότερο, να αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και τελικά να αποθηκεύεται λίπος.

2. Δεν πίνετε νερό

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δώσετε κίνητρο στον μεταβολισμό σας είναι να πίνετε νερό μόλις ξυπνήσετε, μιας και κατά την διάρκεια του ύπνου η λειτουργία του μεταβολισμού επιβραδύνεται και μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που δεν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας για να πιείτε νερό και γενικότερα να καταναλώσετε υγρά.

Προτείνεται λοιπόν πλήρης ενυδάτωση πριν τονώσετε το σώμα σας με οποιοδήποτε άλλο φαγητό ή ποτό. Όσοι το εφάρμοσαν παρατήρησαν λιγότερο φούσκωμα, περισσότερη ενέργεια και μειωμένη όρεξη. Ο λόγος που προτείνεται είναι για να είστε πλήρεις ενυδατωμένοι για το υπόλοιπο της ημέρας που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Στη συνέχεια ενυδατωθείτε με καφέ και τσάι. Νέα έρευνα έδειξε ότι εάν καταναλώνετε λευκό τσάι σε τακτά χρονικά διαστήματα 7 ημερών ενισχύεται ταυτόχρονα η λιπόλυση (καταστροφή των λιποκυττάρων) και μειώνεται ο σχηματισμός των λιποκυττάρων.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού που περιέχει καφεΐνη και επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλικό (EGCG) φαίνεται να μειώνει τα λιποκύτταρα.

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

3. Το άγχος παχαίνει

Δεν χρειάζεται να έχετε νεύρα την ώρα που οδηγάτε, αυτό το είδος άσκοπης πίεσης δεν κάνει στο σώμα σας καλό. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει άγχος προκαλώντας πονοκεφάλους, δυσφορία στο στομάχι, υψηλή αρτηριακή πίεση, θωρακικό πόνο και διαταραχές ύπνου, αυτό που προκαλεί επίσης στο σώμα είναι να μεταβολίζει τα τρόφιμα πιο αργά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Οι στρεσσογόνες και αρνητικές καταστάσεις προδιαθέτουν τον οργανισμό να επιλέγει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον μεταβολισμό. Οι ερευνητές λένε ότι ο συνδυασμός της επιθυμίας για κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε θερμίδες με τον αργό μεταβολισμό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

4. Δεν τρώτε φρούτα

Όταν μέταλλα όπως ο υδράργυρος παίρνουν την θέση του ιωδίου στα σημεία πρόσδεσης των θυρεοειδικών κυττάρων, σταματάει ηπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας άμεσα καταναλώνοντας φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος ζελατινοειδών ινών  που προσκολλώνται στις υπάρχουσες τοξικές ενώσεις στο αίμα οδηγώντας τα στην αποβολή τους μέσω των ούρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα, η πηκτίνη των εσπεριδοειδών αύξησε την αποβολή του υδραργύρου μέσω των ούρων κατά 150% μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα πρόσληψής της. Επιπρόσθετα, η έρευνα αποδεικνύει ότι η πηκτίνη είναι ικανή να περιορίσει την ποσότητα λίπους που μπορούν να απορροφήσουν τα κύτταρα. Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και ροδάκινα είναι καλές πηγές, αλλά τα μήλα έχουν υψηλότερη ποσότητα πηκτίνης.

5. Διαλέξατε λάθος ρόφημα

Σε μία πρόσφατη έρευνα που διήρκησε 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που συνδύασαν την κατανάλωση 4-5 φλυτζανιών πράσινου τσαγιού με 25λεπτη άσκηση καθημερινά έχασαν κατά μέσο όρο 0,9 κιλά παραπάνω και περισσότερο κοιλιακό λίπος από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν πράσινο τσάι και δεν αθλούνταν.

Το ρόφημα περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που ενεργοποιεί την απελευθέρωση λίπους από τα λιποκύτταρα και βοηθάει στην επιτάχυνση της ικανότητας του οργανισμού να διασπάει το λίπος.

Εσείς μήπως κάνετε κάποιο λάθος;

6. Δεν καταναλώνετε οργανικά  βιολογικά τρόφιμα

Οι ορμόνες υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια που του δίνουμε. Μεταξύ των αναπαραγωγικών ορμονών μας, θυρεοειδικών και αυξητικών, της όρεξης, της ινσουλίνης και των ορμονών της πείνας, λεπτίνη και γκρελίνη, τα σώματά μας πρέπει να έχουν μια ισορροπία για να μας παρέχουν ενέργεια βιώσιμη για την ζωή. Πράγμα το οποίο δύσκολο εξαιτίας των τροφίμων που καταναλώνουμε με υπολείμματα  ορμονών.

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, μεταβείτε σε βιολογικά, φρούτα λαχανικά, οργανικά κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αποφεύγοντας έτσι τις ορμόνες στο φαγητό.

Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

7. Το σπίτι σας ή ο χώρος εργασίας σας είναι πολύ ζεστός

Αν διαβάζετε αυτό, είστε σίγουρα ένα θηλαστικό. Συνεπώς, είστε επίσης ένα ενδόθερμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμότητά σας μέσα από το σώμα σας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, αντί να στηρίζεστε αποκλειστικά στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο τέχνασμα για τα θηλαστικά και τα πουλιά καθώς καίει επίσης θερμίδες. Γυρίστε έτσι τον θερμοστάτη σας και αφήστε το σώμα σας να ανεβάσει θερμοκρασία.

Οι Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν σε υπνοδωμάτια που ψύχονται στους 18°C για ένα μήνα διπλασίασαν την ποσότητα καφέ (φαιού) λιπώδους ιστού που έκαψαν. Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι ένας τύπος λίπους που καίει θερμίδες αντί να το αποθηκεύει. “Το καφέ λίπος γίνεται πιο ενεργό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες για να μας κρατήσει ζεστό”, εξηγεί ο Aaron Cypess, MD, ενδοκρινολόγος στο NIH.

Στρέφοντας τη ζέστη προς το μέρος σας, κοιμάστε σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και περνώντας τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους θα σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε τον μεταβολισμό σας.

8. Δεν καταναλώσατε καθόλου υδατάνθρακες

Αν και είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων μπορεί να παρεμποδίσει τους στόχους υγείας και της απώλειας βάρους και η κατανάλωση όμως πολύ λίγων μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρειάζονται υδατάνθρακες για αποθήκευση γλυκογόνου για ενέργεια.

Αν δεν πάρουν αρκετούς, δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό, επειδή όσο περισσότερους μυς μπορείτε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, με τους μυς σας χωρίς ενέργεια δεν θα είστε σε θέση να ασκηθείτε τόσο έντονα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες καίγονται ενώ είστε ενεργείς.

Καταναλώστε λοιπόν στο μέγεθος μιας παλάμης πλιγούρι βρώμης, γλυκιά πατάτα ή καστανό ρύζι.

9. Μειώσατε το βάρος σας πολύ γρήγορα

Είναι υπέροχο όταν λειτουργεί αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό σας η βιασύνη δεν αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεγάλα οφέλη του μεταβολισμού, τα οποία προέρχονται από τις εκκεντρικές πτυχές αυτών των κινήσεων.

Οι εκκεντρικές κινήσεις βλάπτουν τους μύες περισσότερο από τον τρόπο <<χτισίματός>> τους. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σας για να το επιδιορθώσουν και περισσότερη θερμιδική ενέργεια για να το κάνουν.

Έλληνες ερευνητές απέδειξαν ότι οι γυναίκες που πραγματοποίησαν μια εβδομαδιαία προπόνηση αντοχής που επικεντρώθηκε στην εκκεντρική κίνηση, αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία καθώς  και την καύση λίπους κατά 5 και 9 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

10. Θεωρούσατε τους ξηρούς καρπούς παχυντικούς

Μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), ιδιαίτερα εκείνα που περιέχονται στα καρύδια, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που ελέγχουν την καύση λίπους, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνοντας ως σνακ ξηρούς καρπούς μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες καθ ‘όλη την διάρκεια της ημέρας από ό, τι εάν καταναλώνατε κάποιο άλλο είδους σνακ με λιγότερες θερμίδες.

Η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα ξηρών καρπών είναι 30 γραμμάρια που αντιστοιχεί σε μια μικρή χούφτα καρύδια. Να έχετε λοιπόν ένα σνακ σε τέτοια ποσότητα μία φορά την ημέρα για καλύτερη καύση.

Εάν θέλετε κάτι αλμυρό ή γλυκό να καταναλώσετε, απολαύστε ένα σνακ που θα σας βοηθήσει να χτίσετε τους μυς και να κάψετε λίπος.

11. Το πήρατε λίγο χαλαρά

Οι ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες έκαναν 20λεπτη προπόνηση υψηλής έντασης  τρεις φορές την εβδομάδα, έχασαν σχεδόν 6 κιλά περισσότερο σε σχέση με αυτούς που έκαναν προπόνηση  για 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα με σταθερό ρυθμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί η προπόνηση υψηλής έντασης είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική προπόνηση και οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζετε να καίτε θερμίδες για ένα χρονικό διάστημα μετά.

Διαβάστε ακόμα: Συμβουλές για βελτίωση του μεταβολισμού σας μετά τα 30


*Η Χριστίνα Χαζίζα είναι τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend