“Ανυπομονώ για το τρίαθλο της Σύρου, ο αθλητισμός είναι ευτυχία”

Ο Αρμάνδος Λινάρδος είναι προπονητής Φυσικής Aγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση απο το College Sports Science. Είναι κάτοχος Βarchelor στο Sports Management. Είναι προπονητής κολύμβησης πιστοποιημένος απο την Κολυμβητική Ομοσπονδια Κολύμβησης (ΚΟΕ) και μέλος του World Open Water Swimming Association (WOWSA). Απο το 2003 είναι επίσημος κριτής του μοντέρνου πεντάθλου σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με επίσημη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες Αθήνα 2004. Κατέχει επίσης πιστοποιητικό επαγγελματία Ναυαγωσώστη και αποφοιτος σχολής κριτών χρονομετρών Κολύμβησης.

Στην καριέρα του σαν αθλητής ο Αρμάνδος έχει κερδίσει πολλά χρυσά και ασημένια μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, είχε συμμετοχές με την εθνική ομάδα κολύμβησης, έχει έρθει δεύτερος σε πανελλήνιους αγώνες στο Μοντέρνο Πένταθλο και έχει πάρει μέρος σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας, ενώ συνεχίζει την ενασχόληση του με το τρίαθλο και την μαραθώνια κολύμβηση.

Επόμενος σταθμός του το TRIMORE Syros Triathlon που γίνεται από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

– Πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;

“Προερχόμενος από το άθλημα της κολύμβησης μου άρεσε η ιδέα ενός αθλήματος που να συνδυάζει την ανοικτή θάλασσα με το ποδήλατο και το τρέξιμο. Το δοκίμασα και οταν το έκανα μία φορά το αγάπησα”.

– Σχεδόν όλοι οι τριαθλητές έχουν ένα από τα τρία αγωνίσματα σαν… κακό μπελά. Τρέξιμο, ποδήλατό ή κολύμπι και γιατί;

“Όλοι ξεκινάνε με ένα αγώνισμα σαν βάση στο οποίο είναι καλοί και το μυϊκό σύστημα είναι προσαρμοσμένο σε αυτό το αγώνισμα, όταν προσθέτεις στη προπόνηση τα άλλα δύο είναι δύσκολο να βελτιωθείς, χρειάζεται πολύ προπόνηση – προσπάθεια και επιμονή”.

– Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο σε έναν αγώνα τριάθλου; Κάποιο λένε ότι είναι η μετάβαση από το ποδήλατο στο τρέξιμο στα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να γίνει η ανακατανομή του αίματος και από την συσσώρευση του γαλακτικού οξέος.

“Είναι όντως το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί τα πόδια σου κάνουν μια κίνηση για 1 ώρα περίπου (στην Ολυμπιακή απόσταση) και είναι δύσκολο στην αρχή του τρεξίματος να προσαρμοστούν. Θέλει γρήγορο τρέξιμο για να τα αιματώσεις γρήγορα και να μπεις στον ρυθμό σου”.

– Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;

“Έχει και όλα τα καλά και των τριών αθλημάτων απλά”.

– Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η προετοιμασία ενός αθλητή τριάθλου;

“Καθημερινή προπόνηση και στα τρία αθλήματα και προπονήσεις brick δηλαδή εναλλαγές ποδηλάτου και τρεξίματος για πιο γρήγορη προσαρμογή”.

– Μπορεί ένας εργαζόμενος να ανταποκριθεί στην προπόνηση;

“Πρέπει να αντιμετωπίσει την προπόνηση σαν διέξοδο από την καθημερινότητα του, όταν το καταφέρει μπορεί να τα κάνεις όλα”.

– Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα τριάθλου;

“Στο τρίαθλο δεν υπάρχει μυστικό για να αντέξεις αλλά μυστικό για να το ευχαριστηθείς”.

– Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το τρίαθλο και το δίαθλο να ανεβαίνουν στη χώρα μας σημαντικά. Με τους μεγαλύτερους να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τις οικογένειές τους ακόμα και μικρά παιδιά να ακολουθούν. Έχει η χώρα μας υποδομές για την ανάπτυξη του τριάθλου;

“Η χώρα μας είναι ιδανική λόγω της θάλασσας και του καιρού, απλά πρέπει οι Δήμοι και η κοινωνία να αποκτήσουν αθλητική κουλτούρα και να προσπαθούν να διοργανώνουν αγώνες τριάθλου διευκολύνοντας του αθλούμενους να κάνουν ποδήλατο και τρέξιμο σε κλειστούς δρόμους από αυτοκίνητα”.

– Πως βλέπεις τον αγώνα στη Σύρο; Είναι η πρώτη σου συμμετοχή;

“Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός άθλησης και αναψυχής. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή στον αγώνα στην Σύρο και ανυπομονώ”.

– Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο αφήνεις άλλα πράγματα πίσω; Έχεις μετανιώσει για κάτι;

“ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ, όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό είναι ευτυχία”.

– Επόμενος προσωπικός στόχος σε σχέση με το τρίαθλο;

“Συμμετοχή σε έναν αγώνα IRONMAN (3,9 swim-180 Bike- 42 Run)”

– Τι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει αν ασχολείται με το τρίαθλο; Πού πρέπει να απευθυνθεί;

“Πρέπει να ξεκινήσει να κολυμπάει είναι πολύ βασικό και δύσκολο το άθλημα της κολύμβησης”

– Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι για έναν Έλληνα τριαθλητή που θέλει να διεκδικήσει διακρίσεις; Το πανελλήνιο; Μία συμμετοχή στο εξωτερικό;

“Μια συμμετοχή στο εξωτερικό για να ανταλλάξει νέους τρόπους προπόνησης με άλλους αθλητές και να διευρύνει τις δυνατότητές του”.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend